KL CHRONICLE: Annuar Musa Mendedahkan Kenapa Darurat Diadakan

Saturday, October 24, 2020

Annuar Musa Mendedahkan Kenapa Darurat Diadakan

Kpd sahabat saya yg punya ilmu undang undang,terutama “constitutional experts”..bantu saya mencari jawapan perkara berikut,yg berkait dgn ketakutan rakyat terhadap penularan COVID-19:

1)PRK Bt Sapi wajib di adakan dlm tempoh 60hari dari kekosongan..Tapi rakyat minta PRK di tangguhkan dan pegawai takut utk ke zon merah.

2)Tempoh DUN Swak tamat beberapa bulan lagi dan PRN wajib di adakan.Namun semua orang takut apa yg berlaku di Sabah selepas PRN menimpa swak.Mereka minta PRN di tangguh dulu.


3)Pelbagai pihak mengugut mau menjatuhkan Perdana Menteri melalui sidang parlimen bulan depan.Jika itu berlaku maka PM boleh bubarkan parlimen dan PRU perlu di adakan.Tetapi rakyat tidak mahu pilihanraya di adakan kerana takut merebaknya COVID-19…

Undang undang mana boleh di pakai utk menangguh pilihanraya supaya KITA DAPAT MEMPASTIKAN COVID-19 terkawal dan tidak mengancam nyawa rakyat.

Kini beribu rakyat di hospital.Beribu frontliners dan anggota keselamatan terpaksa menjalani kurentin.Berbillion dana negara terpaksa di belanjakan.Itu dlm keadaan Msia di iktiraf dunia sbg negara paling berjaya mengekang penularan wabak ini..Bagaimana agaknya kalau dlm tempuh dua tiga bulan ini kita mendahulukan perebutan kuasa politik demi demokrasi di saat rakyat sedang bertarung nyawa dgn ancaman COVID-19..

Kuasa apa dan undang undang undang mana boleh kita tangguh perebutan kuasa ini??

Terima kaseh atas nasihat perundangan yg bakal di beri….

Kini jelas sudah kenapa undang-undang darurat kesihatan atau politik terpaksa dikuatkuasakan.

Ternyata ada pihak yang tidak berpuas hati pada pentadbiran yang semakin diterima oleh rakyat hanya kerana ingin terlepas dari sesuatu yang akan menyusahkan mereka.

Dan boleh saja halangan itu datang dari orang-orang yang tamakkan kuasa tanpa memikirkan keharmonian atau kesihatan orang lain.

#PoliticalLockdown

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4531677020237921&id=100001870036702

2 comments:

Anonymous said...

Dr mana punca dahsyat ni semua? Tak nyata dr awal. Mengapa hanya sebut prn yg belum berlaku? Sebutla sekali yg dah berlaku.

Dahsyat bermula pie bedal mintak bubar dun sbh. Kedegilan dan tamak kuasa mengakibat rakyat menanggung beban? Dr situ bermula? Pergerakan manusia?

Shafie teman baik muhyiddin?
Muhyiddin teman baik shafie?
Selepas prn sabah, mereka bertemu mesra di kl, teman akrab?

Anonymous said...

Darurat bkn hanya utk COVID. Atau darurat utk pertahan kekuasaan?

Adakah kesan besar dr darurat akan mengakibat ekonomi dan sistem perekonomi negara boleh lumpuh? Adakah bila darurat diumum, sistem ekonomi kita boleh bergerak seperti biasa? Saham boleh bergerak? Satu hari je saham tak bergerak, rugi woooo. Ini perlu diterang dgn jelas kpd rakyat.

Cari bala sendiri. Hanya tau perabih duit yg dikumpul pemimpin terdahulu. Duit masuk? Menteri ekonomi dan bersangkutan dgn ekonomi dan perdagangan negara buat apa? Apa polisi pm dan menteri menteri berkaitan?

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget