KL CHRONICLE: RUM jangan cuba sabotaj usaha kerajaan Pakatan Harapan dalam me-Reformasikan KTMB

Monday, April 1, 2019

RUM jangan cuba sabotaj usaha kerajaan Pakatan Harapan dalam me-Reformasikan KTMB


Kami di #KLChronicle merujuk kepada satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Railwaymen Union Malaysia (RUM) yang telah mempersoalkan keputusan yang diambil oleh kerajaan Pakatan Harapan berkaitan usaha – usaha yang akan dan bakal dilakukan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke dalam membina semula dan me-Reformasikan Railway Asset Corporation (RAC).

Artikel asal kami : http://thekl-chronicle.blogspot.com/2019/03/masih-relevankah-railwaymen-union-of.html

Memetik kenyataan RUM:

Menariknya beliau menulis mengenai penulisan RUM mengenai Perbadanan Aset Keretapi (PAK atau "shorform" dalam bahasa Inggerisnya RAC), apa kena mengena dengan penulisan beliau mengenai RAC? apa kaitan penulis ini dengan RAC? yang kononnya RUM mengusik kerajaan Pakatan Harapan, adakah beliau menyedari *bahawa isu kempen untuk menolak RAC bukan sahaja dalam kerajaan Pakatan Harapan tetapi sejak zaman Barisan Nasional*
Rujukan: https://www.facebook.com/pres.rum/posts/2375569052477791

Ini dengan jelas dan nyata membuktikan terdapat usaha – usaha didalam RUM untuk mensabotaj penstrukturan semula yang cuba dibawa oleh Kerajaan Pakatan Harapan dibawah kepimpinan Anthony Loke bagi membaik pulih KTMB yang setiap tahun mencatatkan kerugian. Kami di #KLChronicle memetik kata – kata Anthony Loke di dalam Parlimen:
Menjawab soalan asal Wong Hon Wai (PH-Bukit Bendera) berhubung perancangan kerajaan terhadap rizab tanah RAC, beliau berkata, projek penswastaan melalui konsep usaha sama yang dijangka menjana pulangan ekonomi jangka pendek dan panjang akan dilaksana.
Katanya, projek penswastaan KL Eco City oleh RAC contohnya, berjaya menyiapkan sebuah stesen kereta api baharu di Kampung Abdullah Hukum di ibu negara pada akhir 2017 yang kini beroperasi sepenuhnya. 
"Stesen terletak bersebelahan KL Eco City dengan nilai pembangunan kasar RM7 bilion ini merangkumi pembinaan komersial, pejabat dan kediaman.
“Ia bukan sekadar memberi sumber pendapatan baharu kepada Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), tetapi berupaya meningkatkan penumpang stesen Transit Aliran Ringan (LRT) Abdullah Hukum sedia ada.
“RAC juga melaksanakan projek Kajang 2, iaitu pajakan tanah rizab keretapi secara jangka panjang kepada syarikat swasta dan ia dijangka meraih kutipan tunai tahunan dan pulangan sebuah stesen keretapi baharu yang dianggar tidak kurang RM20 juta,” katanya.

Rujukan: https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/03/543771/jangan-putar-belit-tuduh-kerajaan-pinggir-pemaju-bumiputera-anthony

Persoalanya sekarang, segala usaha yang dilakukan kerajaan Pakatan Harapan ini adalah untuk menyelamatkan KTMB, jadi mengapa RUM yang panas?

Motto RUM konon – nya adalah *SELAMATKAN KTMB, SELAMATLAH PEKERJA*, jadi ini lah yang dilakukan oleh kerajaan Pakatan Harapan. Oleh yang demikian, elok sahaja *RUM dibubarkan* dan biar Kementerian Pengangkutan serta kepimpinan KTMB serta RAC yang membina semula KTMB.

RUM, jika benar – benar ikhlas harus menyokong penuh usaha kerajaan Pakatan Harapan dan RAC serta jangan menjadi batu penghalang kepada agenda reformasi KTMB!

9 comments:

Anonymous said...

Sudah meninggal ke macai2 najib? Hidup segan mati tak mahu. Jangan lupa gadai gelang, gadai seluar dalam bantu najib bayar cukai hasil rm1.5 billion.

Anonymous said...

Sudah mampos ke macai2 mahapundek kutty, dulu bukan main menyalak kos sara hidup menekan rakyat harga barang mahal, hari ini menang esok hapus tol, minyak rm1.50.
barua dap yang menyalak kuat hari ini mana dia? nak kasi pelempang sikit.
Kau tak payah sibuk pasal Najib Razak, lebih baik kau siap sedia bila madey mampos nanti kekayaan anak cucu madey akan diheret ke muka pengadilan.

tunfatimah said...

ada ke pajak gantung terima seluar dalam? 😁

Anonymous said...

Coli bekas ketua wanita rm24 ribu harganya...custom made kot. Mungkin ada kristal intan berlian. Hehehe

Anonymous said...

ANON 7.02...MACHAI BARUA DAPIGS...ADA AKU KESAH!!!

Anonymous said...


Wahai Pengundi Pengundi Rantau
Jika Datang Pemimpin PH
Jangan Lah Kamu Rasa Takut
Kerana Mereka Adalah Manusia Biasa Seperti Kamu
Jawab Lah Kamu Dengan Lidah Yang Fasih lagi lancar

πŸ“Œ Bahawa Tol Tidak Hapus Itu Benar

πŸ“Œ Ptptn Tidak Hapus Itu Benar

πŸ“Œ Kasut Hitam Itu Benar

πŸ“Œ Tol Free Waktu Orang Tidur Itu Benar..

πŸ“Œ Rakyat Di Tipu Itu Benar...

πŸ“Œ Harga barangan tambah naik itu benar...

πŸ“Œ Harga minyak tidak turun itu benar.

πŸ“Œ Brim Bujang Hanya RM100 itu Benar

πŸ“Œ Untuk tambah pendapatan tebang kelapa sawit tukar tanam buluh itu benar

πŸ“Œ AES ditambah itu benar

πŸ“Œ SST 10% itu benar

πŸ“Œ PH kencing rakyat itu benar

πŸ“Œ Nak bagi wifi berkelajuan tinggi percuma lepas menang tak tunai itu benar

πŸ“Œ Ada Pemimpin PH tipu Sijil itu Benar

πŸ“Œ Kereta Terbang itu benar

πŸ“Œ Derma Berjuta ke Kolej Swasta Cina Itu. Benar

πŸ“Œ Kerugian Kali Pertama Khazanah 6.3 Billion itu Benar

πŸ“Œ nilai wang jatuh teruk itu benar

*Tetapkan diri dan yakin*...

* UNDILAH BARISAN NASIONAL & PAS

tunfatimah said...

Puak phapraks yg tak tau nak tadbir dan kukuhkan ekonomi Malaysia yang skg ni jadi salesperson. Everything is up for sale. No value betoi monteris pH! πŸ˜‘


Anonymous said...

Melayu sama Melayu bergaduh...Tergadailah tanah air...Terhina lah bangsanya sendiri Bertepuk tanganlah mereka...

Unknown said...

Jika xmampu mendamaikan baik pergi gantung diri..yg xboleh pakai hanya 25% uneducated shj..Tu perlu diberi ajar..

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget