KL CHRONICLE: Apa hendak jadi dengan Bursa Malaysia?

Wednesday, May 23, 2018

Apa hendak jadi dengan Bursa Malaysia?

Pelabur tengah cabut lari dari negara kita sekarang. Stok market Malaysia mencatatkan angka negatif buat pertama kalinya dalam tahun ni dan memperlihatkan angka tertinggi "outflow" sejak 2013. Kenapa? Aku ada beberapa hujah aku. Jawapannya ialah pada kerajaan hari ini yang dianggap oleh pelabur sebagai agak merapu dalam bercakap mengenai ekonomi. 





1. Malaysia menjadi negara pertama di dunia yang akan mansuhkan GST dan ini ialah langkah keterbelakang dalam pandangan pelabur. Tak pernah dibuat oleh mana-mana lagi negara lepas laksana GST, terus mansuhkan walau sebuah kerajaan itu bertukar. 

2. Aku dah faham kenapa Tun boleh dapat angka 1 Trillion debt negara. Rupa-rupanya dia pergi campurkan dengan hutang yang dijamin kerajaan. Tak pernah dibuat orang dalam dunia campur hutang kerajaan dengam hutang yang dijamin oleh kerajaan. Tu yang angka sampai 1 trilion. 

3. Lepas tu boleh confuse mana satu external debt dengan gov debt. Sebab tu tiba-tiba keluarkan kenyataan cakap hutang adalah 65% bukannya 55%.

4. Kerajaan PH masih dok amik stand masa jadi pembangkang. Bila jadi pembangkang, depa dok burukkan negara ni pelabur tak ambil kisah. Bila dah jadi kerajaan, depa dok ikut perangai lama ni, pelabur rasa jelik dan jijik. Sama ada kerajaan PH ni dok menipu dengan data-data dia, atau jenis tak tahu apa-apa pasal ekonomi. Fear mongering macam ni tak disukai oleh pelabur bila kau jadi kerajaan. 

5. Dalam masa yang sama, depa pi rendahkan agensi yang dok beri kredit pada kewangan-kewangan negara macam Moody's, Fitch, S&P. Pelabur bergantung pada kredital agensi ni. Untuk macam Malaysia, bawah Najib, kita dapat pujian bawah agensi-agensi ni. Tapi bila Daim perlekehkan sumber rujukan pelabur, tentulah depa rasa kurang percaya pada kerajaan yang ada hari ni.

6. Bertabahlah...

95 comments:

Anonymous said...

40mata menjunam. 2.21%. Bila disemak seluruh bursa saham dunia, KLSE paling teruk ooo. Utk harini

Anonymous said...

Mana tak lari babi.. Big bos kau punya tembelang da pecah.. Units kat sinpore pun da kantoi x ada.. Ini director 1mdb sendiri mengaku.. Babi punya umno mcm sial pukimak kau lah sial babi umno ptuihh pengkhianat

Anonymous said...

anon 8:16 PM...typical totok PH supporter...akan maki hamun bila kalah berhujah dgn fakta....ko tunggu la tahun tahun berikut lepas ni bahangnya kalo trend ini berterusan...

Anonymous said...

Betul tu, bila dah jadi Kerajaan tapi mentaliti masih mcm pembangkang. Memburukkan negara sendiri, terlupa yg dia tu menteri.. kah kah kah. Alamat bengkrap le Malaysia di tangan P.Haprakpan ni.. ho ho ho!!

Anonymous said...

Hello 8.41 and 9,23. Bila Nasi dah Jali bubur. Masih percaya dengan pembohongan Najib? Bankrupt because of 1MDB in Najib hands. Now PH needs to get back the stolen money. U all should focus on the problem and not on your racial prejudices

Anonymous said...

Org PH, bulan ramadan pun maki hamun, menzalimi org lain... apatah lg kalau bukan bulan ramadan. Ajaran Mahathir ke ni. Tahniah.

Anonymous said...

Pelabur dah cabut lari sebab tak lagi percaya dgn good governance i.e kes LGE. Barat juga takut dgn legasi kronism kerajaan yg ada skrg...

Anonymous said...

Get back from anak beranak Mahathir ke, ke daim ? Ke rafidah? Haha. Curi duit rakyat sblm ni sudah lupa ke, duit royalti minyak kau buat KLCC. Haha. Haram la makan duit hak org ganu kelantan.

Anonymous said...

Kabinet ntah apa2. Semua cakap belit, syok sendiri.

Anonymous said...

U all la syok sendiri. Masih backward thinking. Patutlah malaysia tak boleh Maju.

Anonymous said...

Pelabur/Barat faham benar dgn legasi kronism dan corruption kerajaan yg ada skrg... mereka juga tidak yakin dgn good governance barisan kabinet yg ada skrg terutama kes melibatkan LGE?

Anonymous said...

Hello bodoh. Pelabur lari sebab kebenaran dah tertera... 1MDB Makan banyak wang. It will take our childrens future education fund to cover it... faham tak.. othing to do about cabinet.

Anonymous said...

Ada lg misteri utk macai
.. utk sahabat2 dlm ni..dulu masa madey pm..korang ingat tak..ada org jatuh kan nilai ringgit.madey pump duit arini espk jatuh.pump.jatuh.mamat sorg ni..dia mmg cara dia mcm tu..klu nk naik..biar pm yg pegang sebelum dia jatuh tersungkur..ki ki ki..ada ingat ka siapa..sekarang pn itu cara dia...bila dia pegang..semua akan di canak naik dgn bantuan organisasi dia..tunggu..tun akan tewas dan pm fiserah kn pada dia..itu jam macai2 madey yg baru lepas cerai susu akan tau siapa mamat tu..pm pujaan di sabotaj..bekas pm di keronyok..dia naik tampa ada pemimpin dpt mengugat..yg tinggal pemimpin muda yg tau hangguk jew..
Siapa yh masih ingat rahim tamby chik..muhamad taib..naib presiden..semua di keronyok..senang2 jew dia tumpas kan bapa dia.gafar baba..tungguuu.

Anonymous said...

Zeti dan prof jomo senyap sunyi tak nak komen apa2 ker..hari tu deme jugak berkokok ckp ekonomi malaysia masih utuh..rakyat mesia baru ni nampaknya menang sorak jew...tak sedar kain makin terkoyak!!

Anonymous said...

Malaysia boleh.
Semua boleh

Anonymous said...

Hello diaorang tua la.. mana larat nak cakap banyak. Plus they are planning a back up plan to save us. Leave the politics to the politicians... since u masuk topic ni. What happen to all the BN assholes.. sebelum GE14 cakap banyak... now all looking for lawyers.. Zahid T Adnan etc.. baliklah

Anonymous said...

Korang puak2 PH telah lupa atau buat2 lupa sumpah seranah DSAI/Fizi/Mat Sabu/LKS n LGE dan yg seangkatan tentang kekayaan TM dan anak2 dia termasuk beli kilang arak diFilipinalah/beli PETRONlah dan berbagai tuduhan lagi. Yg si lge lak berstatus OKT (Dlm bahasa Indon Orang Tersangka). Betul2 puak PH ni muka tembok/tebal mcam kulit khinzir. TAK MALU KE KORANG NI...Pelabur2 dah mula ca alip bot....

Anonymous said...

U racist Bitch. U puasa sepuluh tahun pun tak cukup. Orang macam engkau yang bust pelabur lari lah

Unknown said...

Bagus ..ITU yg selalu Di war war kan Malaysia akan bangkrap.lagi ramai pelabur Lari Lagi bagus ..

Anonymous said...

Barat faham benar dgn pemimpin dahulu yg bail out sebuah syarikat perkapalan kroni daripada kerugian besar? Ada yg berkata apa salahnya guna wang Petronas bail out utk selamatkan para pekerja? Mereka yg bukan kakitangan Petronas selamat tapi apa pula nasib ribuan pekerja Petronas baik permanent atau kontrak yg dibuang pada 2015? Ramai yg hingga kini masih menganggur!

Anonymous said...

Malaysia Baru yg caca marba, tunggang langgang & haru biru. Setiap statement yg dikeluarkan makin menambahkan pening kapla rakyat. Tutup sana, terlondeh di sini. Gali lubang sini untuk tutup lubang sana. Mana pelabur tak lari.. kah kah kah kiok!!

Anonymous said...

Bodoh punya macai.. Sendiri gegak gempita canang sana sini cakap negara nak bankrup,nak muflis.. Sendiri yang burukkan negara lagi mau tunding jari kat orang lain.. Pelabur lari la bila di sogokkan dengan berita2 fitnah yang korang sendiri canang.. Sape yang mau melabur kt tempat yang bankrup.. Pelabur bukan bodoh macam penyokong2 & macai ph.. IQ bawah 41.. Dah bodoh menyalahkan orang lain pulak.. Hadap la sendiri hasil fitnah2 korang tabur... Kahkahkah..

Anonymous said...

Friend 2015 masa Najib lah, your glorious leader..

Anonymous said...

Engkaulah IQ 14 Ku rang dari 41. Problem semua Dari BN lah asshole

Anonymous said...

Pelabur mna nk melabur n beli saham kt negara yg klang kilibut..kerja yelek..kelyar kenyataan.m'sia utanng 1 triliun.mcm nk bankrup
..padahal tk sampai..kna sebut jelas..klu dekat tu brapa..dulu najib pegang 600++ skrag brapa..700++..800++900++.sendiri yg susah kn negara..m diorang tu masih pembangkang...pelabur nk dengar..apa jieang buat utklancar kn ekonomi..utang nk bayar mxm no..vank dunia dh tanya..kku mansuh gst...budget yg kurang nk korek mana..kku nk bwrpeeang dgn 1 mdb jew..mmg la melingkup...bangun...bangunn..buat keeja..jngan buruk kn kerajaan sendiri..peojek ecrl 55 bil..ckp 55 bil.jngan ckp 66 bil..kna jilat kahak hijau atas lantai tu..ckp..apa najib buat tu benar melain kn benar belaka..gst benar...ptptn tk boleh dimansuh benar..minyak ikut pasaran global benar.projek pertukaran dgn china benar..projek pan borneo benar itk memajukan sabah sarawak benar..beri penjawat awam kerja tu benar..kku semua di mansuh kan..pelabur pn lari..negara tk stabil..bongok
.

Anonymous said...

cuba baca komen penyokong PH mrk takda hujah.. yg mrk tau ialah mencarut, memaki hamun, menyalahkan org lain.. smpi dah jd kjaan pun masih ditakuk lama.. ingat PH ialah kjaan minoriti cuma dpt 45% undi je lg 55% ni tak mnyokong kamu.. dgn perangai PH yg hanya tau memaki hamun tak smpi 5 thn kjaan kamu nanti..

Anonymous said...

Hello bahlul. Semua pelabur lari sebab tak nak Bakar hutang 1MDB. Bila dah settle, semua terbabit dihukum dan wang dikembalikan, Baru investor pulang lah... basic logic common sense.. IQ 14 mungkin tak faham , masih dalam keadaan kroni BN

Anonymous said...

Bro, rasanya ni cyrto cine kapir dapig kot komen cmtu..

Anonymous said...

Cine babidap komen bahasa melayu ke tu bro?
Diorang tgh 'celebrate' tokong lim rasuah jd minister finance.. Divert jenayah rasuah die.. Dgn tuduh imdb tipu. PAC Audit semua tipu ke??

Anonymous said...

Wtf 45% u talking about? Dengan bangla and indon and undi hantu pun tak boleh menang ... even with SPR dalam pocket BN pun tak boleh menang.. go f yourself seriously...

Anonymous said...

Klu krn imdb investor dh lari sejak 2016 lg babi dap oiii!! Knapa diorang lari lps minister babi lim angkat sumpah?? Lps madey asyik u turn tipu psl hutang..

Anonymous said...

BNDog rasanya.. bukan hot sausage dah

Anonymous said...

Nek Zeti pun xlarat dh nk jd kuda madeyy..tgk gaya dia pun xde mood dh tp mngkn tkut madey mrh.. Ikut je la nafsu boss haramjdh tu...

Anonymous said...

Bodoh sial all this while is cover up... GST yang dikumpul pi mane? Tak terfikir Ke? As Yik menangis BN kalah ... sekarang terbongkar.. semua director 1MDB TAKUT.. mana BN nak explain apa dah jadi

Anonymous said...

U all live in a kampung called Kg Bohdoh Siel Ke...

Anonymous said...

See babi cina dapig sulahh masukk sini maaa..looks like typical english accent cine babi ... do i'm right?

Anonymous said...

U cine babi dap bapak racist..now chinese screw chinese..pigi balik tong sang la... investor gradually will leave this damn countrt bcoz of u damn govt of evil pakatan

Anonymous said...

MISC dilingkupkan anak jantan madey melalui kerugian berbilion konsortium perkapalan berhad.. Rompak duit petronas utk bail out..

So now bile bapak perompak ni kd piem.. Investor sudah lari.. Zero confident.. Pdn.muke u all la babi cine malaysia..u ini kalilah kasi jahanam bisnes, ramau bunuh diri suicide terjun penang bridge(s)

Anonymous said...

Nope..mase 2015 lah..ur tremendous tokong rompak tmn manggis beli bunglow haram..tipu terowong

Anonymous said...

U lah IQ babi.. Byk.minum beer, mkn babi, langgan pelacur..mabuk byk kuat..driving car mcm evil.. Problem negara semua punca dr pembngkng dap!

Anonymous said...

Hello idiot cine macau..come la babi dapig breeded..u now no more oppostion.. Weak govt 45% only..bcoz of mahadey..young malay mau test saje.. Go to hell la without him.. Babi dapig xblh menang

Anonymous said...

U lah IQ babi.. U fak ur mum haa cine?? Byk.minum beer, mkn babi, langgan pelacur..mabuk byk kuat..driving car mcm evil.. Problem negara semua punca dr pembngkng dap!

Anonymous said...

Cine babi dapig written style.. Bodoh u tulis xde meaning to us..u mau ckp malay, beranak di tanah melayu tp damn u bahasa very weak.. Lu gua lu gua.. Bangla more respectful can speak even better thn cine babi breeded in malaysia

Anonymous said...

Cine babi dapig.u seem so angry arr when tokong lim now cant move on our economy..then try to blame bn/ imdb.

Ur grand daddy when he fucked ur grandmum..that time arr bn still govt. See economy very good, coz u still alive then..now mau ckp mcm babi? Sial la u shame pendatang!

Anonymous said...

U all live in kandang babi bcoz u pendatang..xde kampung maa. Tp our past pm kasi u punye moyang kg..the so called communist village kg baharucine..dlu askar melayy patut tembak kasi hbis.. Tp askar melayu masih baik hati..ini skrg sudah jd threat!!

Anonymous said...

Ade cinebabi dapig terlepas masuk sini..rasenye..by looking at his/ her written style, words accent..typical keywords used.. Blh agk..

Anonymous said...

To macai dapig..U lah IQ babi.. Byk kiat minum beer, mkn babi, suka tipu bisnes, langgan pelacur..mabuk byk kuat..driving car mcm evil.. Problem negara semua punca dr pembngkng dap!

Anonymous said...

Madehh dh gelabah n silap2 kena masuk IJN.. ekonomi skg bertahan sbb Najib wariskan fundamentals yg kukuh.. Tp long term run.. Reserve akn susut..investors dh mula kluarkan dana dr malaysia.. No more condidence to this weak 45% dick govt.

Mula kmbing hitam kn imdb. Sblm ni dhbkuat main isu imdb 2016, xde investor cabut pon??

We pray for ph govt will collapse soon! As soon as psble!

Anonymous said...

Babi dapig boleh..kikiki

Anonymous said...

Pandai plak komen bulan Ramadan bani umno ni semua.. Pemimpin pujaan kau duit jumpe bersepah sepah.. Hutang berbillion kau tak cerita pasal agama pulak hanat? Yg kaya cina jho low jugak.. korang ni standard melayu jhi lat ja x abis2.. Hidup melayu bani dumno kah kah kah sial

Anonymous said...

Tak payah citer fakta la bahalol kau tggu je la semuanya bakal terlondeh.. Brapa kupang lu dpt? Brapa kupang jho low gemok dapat? Salam kepala bapak kau ( petikan kata makian bekas al fadhil tuan presiden umno) bhahaha...

Anonymous said...

Fuyooo...macai umno main saham. Kahkahkah

Anonymous said...

Bos UMNO yg dibusukkan dah lima tahun hasil dari yg dijajakan oleh Pakatan di seluruh dunia.Saham turun dalam keadaan. Pelabut tengok apa plan untuk membangunkan ekonomi bukan cakap itu dan ini. Itu pun tak kosistan..macam macam version untuk mansuhkan GST.

Anonymous said...

Wang kutipan gst telah disalurkan melalui program program kerajaan sebelumnya utk menyedia kan kemudahan prasarana dan dan memberu Brim kpd rakyat. Jangan lah asyik tuduh kerjaan dahulu mencuri dsb.
Dari segi hutang, tidak boleh dibandingkan dgn zaman perdana menteri terdahulu, disebabkan kepesatan pembangunan dalam negara dan peryambahan penduduk. Negara tidak pernah tidak membayar hutang mengikut schedule of payment yang ditetapkan. Dan ia sebenarnya berkurangan. Rakyat sepatutnya banyak membaca dan menganalisis info dari terlalu terburu buru mengambil kesimpulan dari sumber sumber yang tidak dipercayai dan tidak ada kredibiliti seperti media sosial dan juga..ehmm tun dan lge..

Anonymous said...

fuyoo macai pakatontaik komen pendek2..apesal ko rase pakatan tgh goyah skg?
eknomi tgk merudum.. harap rezab besar tinggalan najib yg ko maki siang mlm tu skg sbg penyelamat sementara rakyat mengemis.. 17000 lps ni blh hijrah ke Indon jadi buruh plak di sana..dulu kutuk Indon Bangla.. skrg zmn Mahataik PH org Malaysia plak ke sana jd buruh..

amacam chai?

Anonymous said...

Xyg citer pnjng2 la bahlol pakatontaik.. dapig gone end penjenayah rasuah boleh jd minister? woi bangang ini negara kepala bapak kutty atau kepala bapak kit sial punye??

lu berapa banyak dapat dedak ini hari komen macai?? bodoh simpan sikit lepas GST sifar utk kasi anak bini ko rase..bodohnye jadi macai ph..

Anonymous said...

macai lu diam la bodoh.. kp sprm mcm berok.. puppet master.. mcm tu ke nk banteras rasuah?

gone end punye rasuah lu kais cuci ke?? babi sudah terbang merata2 di putrajaya.. kau banyak suka??
idiot macai pakatan..
skrg lu org jd govt.. tangkap la cpt2 jhow low
aku rase dapig akan protect jho low.. babi sama babi mmg kawan.. melayoo pakatontaik je bodo.. mcm dr.afif penang tu..jilat celah kangkang gone eng lbh dr mak bapak die.. bodoh.. jd doktor KKM dlu umno yg kasi die biasiswa.. mak bapak die umno...suruh dia terajang le bapak die..sbb org umno.. bahlol macai PH

Anonymous said...

mana nenek Zeti.. ckp tergagap2..eknomi tgh down.. mana lari?? daim misai kontot.. skandal u dgn mahataik dlu sudah kambus lubang ka? Lim sial tak bising dah skandal BMF? Forex. politik tahik pakaton. u punya najis u kambus diam2. org lain tk tentu salah u heret mcm heret bangkao babi.. sila mampos cepat pakaton haprak!

Anonymous said...

ello macai babi @dapig.. wa mau tanye.. apa macam manipesto?

-minyak tak turun harga
-gst tak hapus
-17000 macai kena buang kje
-spad, jkkk, MKN bubar
-lantik kp sprm tak ikut parlimen
-menteri skandal rasuah
-defense minister org bodoh
-harga barang sudah lagi naik
-brim sudah hapus ka?
-permata negara continue? tarak malu ka itu rosmah punya?
-NFC lembu kondo lu org ckp..skrg mau jalan balik? bodoh ka?

BABI SUDAH TERABNG RATA2 SKERANG... haiyaa cilaka dapig..cilaka lim gone eng..

Anonymous said...


macai pakatontaik..
u punye leader masa ceramah screw sana screw sini.. skrg u sudah kena screwed
ckp sama lu punye tokong nofengshui.. kalau itu potong ini potong..tp hasil going down..mmg lu banyak bodoh la..

mcm lu punya rumah. itu aircond kasi cabut.. kipas semua cabut.. refrigerator jgn kasi buka (buang lagi bagus).. lampu semua jgn pasang..lu pakai lilin.. then monthly bill letrik u belaja sikit laa.. bodoh x?

skrg mcm tu la.. sana buang sini bubar.. sana potong.. sng la jd govt mcm ni.. untung..belanja 'hemat'..babi pun kenyang.. rakyat macam mana?

100 hari tik tok tik tok..mau tgk apa mau jadi.. saham hentem jatuh kaw2.. gst ohh gst..


Anonymous said...

Wahh..anjing najib bangun awal. Bagus!! Sudah makan taik? Makan banyak sikit taik rosmah. Hahahahaha

Anonymous said...

wahh babi gone eng tak senang duduk.. pagi2 sudah masuk rumah org.. tak malu ke?
komen mcm budak2 srjkc.. bodoh betol..kah..kah..kahh

Anonymous said...

babi gone eng.. u skrg boleh main2 la komen sini.. next 100 days counting down.. lu mampos le
cine makn babi kuat.. bisnes kuat tipu.. untung byk tax lari.. itu zmn bn sbb eknomi bagus u boleh hantam sambil mkn babi



Anonymous said...

tp u all dapster babi gone eng akan kena punya la.. see la..dgn pm umur sudah dekat kubur nk bind two way trades.. negar amana mau layan ini bodoh mansuh gst? u cina babi penjilat gone end dapig sudah kena la.. mau eksport mana product2.. kasi buang dlm laut la..lepas tu terjun sama bunuh diri..

Anonymous said...



KLSE index doing down.. bye2..la.. taukeh2 judi cinebabi dapster mesti tak tahan la..lari hongkong kah..kah..kah..org melayu still ada tanah kampung..bole tanam ubi makan free.. lu cina babi tanam babi boleh hidup ka??

kekekekeekek

Anonymous said...

semalam cehdet tayang selipat 12 hrngget ari ni tok wan beli baju kurung buy 1 free 1 . mantap sungguh lakonan otai bangka masih berbisa. lepas shopping naik jet bersama kapal layar anak cucu kucing savannah dan anjing.

mantap lakunan otai masih berbisa.

Anonymous said...

Reverting to the Sales and Service Tax (SST) will only see pricier goods because it is costly to change the system, said the Customs Department.

“Businesses will say they need to retrain people and give 1,001 reasons. It’s not that simple,” said its director-general Datuk T. Subromaniam (pic).

“In fact, businesses will again try to profiteer and we will see another round of inflation due to the change in the system.

“The cost will be passed on to consumers and that translates into higher prices. It will be a double whammy,” he said when contacted.

Subromaniam said the Goods and Services Tax (GST) eliminated double taxation under SST.



“This means that consumers will pay fairer prices for most goods and services compared to SST.

“Under GST, there is greater transparency as consumers will know exactly whether the goods they consume are subject to tax and the amount to pay for.

It also reduces the effect of the black market.

“Who are you trying to protect? Unscrupulous businesses that like to hide and keep a few accounts?” he said.

Revenue from GST, said Subromaniam, would be used for development and social purposes, such as healthcare and infrastructure.

Last year, about RM41bil was collected from GST.

“GST is also a tax for the future,” he said, “as the entire world is moving towards e-commerce and the digital economy.”

“We are not taxing global players like Google or Netflix. We tax local companies such as iflix.

“Look at Singapore – they will start imposing GST on imported digital services there in 2020.

“It is a huge potential in terms of revenue, so it doesn’t make sense to revert to SST, which was unable to tax a new economy,” he said, adding that his department was looking into this.

“GST has been implemented in more than 160 countries and no one has reverted from it.

Pakatan Harapan unveiled an election manifesto earlier this month stating that GST will be abolished within the first 100 days of its administration.

Anonymous said...

MYR to USD.. trend merudum..
last zmn Najib 3.86.. now going up to 3.98.. gst zero.. sana buang sini pecat.. investors lari.. mampos le taukeh2 babi.. arak beer pelacor china doll semua naik harge la..

kekekkekeek

lapiji sotong boleh buat drama..

Anonymous said...

Deii thambi..pundek hitam punya keling. Banyak syiokk woo lu makan taik rosmah. Wakakaka

Anonymous said...

congratulation to babi2 dapig..ur bisnes kasi MAMPOS lah!
u sudah kena la..INI KALI LAH!
u hantam najib siang mlm.. lu punya tokong pun tak suka.. kasi mampos la ini mcm.
inflation kasi naik kaw2.. rakyat xde duit..kerja xde..brg2 dkt supermatket..xlaku..kasi muslif itu cine2 babidap punye company..

itu council of elders penyamun perompak tua..roberk kuok..sudah mau mampos pun mau rompak lagi..council apa? harga barg sudah naik maaa...



Anonymous said...

babi dapster gone end tk boleh komen banyak.. maki rosmah u xboleh kasi turun itu harga ayam la.. bodoh!

kah..kah..kah.. INI KALILAH!

Anonymous said...

gst hapus.. income down
sst masuk.. tax kurang.. cine tipu govt. meniaga tarak untung maa..
org govt banyak kena buang..
so diorg xde lagi shopping2.. mkn ckup2 sje
then brg2 keperluan stock tak laku
kilang cine untung sudah jatuh.
production cut..workers lagi buang..
mau export negara luar tkmau..tak confident new govt tipu kuat, minister bodoh mat sabu. minister perompak gone end. madey skandal billion2 tk selesai.
then taukeh2 cina main judi byk2 mau kasi modal.
untung terus jatuh..ahlong masok.
pinjam lagi.. judi lg main.. bisnes lingkup.
taukeh2 cine pergi penang bridge terjun sama2..

INIKALILAH!!

Anonymous said...

Govt banyak kena buang? Very2 good!!!!! Kasi mati tara makan!!!!

Anonymous said...


melayu masih sokong umno majoriti.. 57 seats parliments.. dapig stil below
pan sama bersatok lagi sikit.
melayu akan menyesal undi ph..
melayu akan mula jimat cermat lps ramai kena buang keje
melayu akan mula boikot cine..
cine akan rugi bisnes..
melayu akan mula bisnes secara serius
melayu akn beli jual sesama melayu
cine akn terus diboikot
bisnes cine akn lingkup..
cine akan kena.. pay back..and get paid. lu kasi hantam najib rosmah xde salah.. Tuhan mesti balas balik la..cine malaysia/sgpork=> the Jews of Asia


Anonymous said...

govt buang banyak2..lu cine mampos banyak la.. minum beer arak kasi mampos cepat.. bisnes tkde untung.
melayu akan balik kg..sbb tanah luas..buat pertanian..bisnes sendiri..
terengganu kelantan cine xboleh masuk.. royalti 20% madey ph sudah janji
melayu akn pergi sana.. duit minyak billion2.. masuk sana..

cine penang selngok? mampos la.. lu tikam sama sendiri la.
govt staff no more spend money.. saving byk... buang kerja byk.. lu cine mampos le..brg tak laku! melayu beli brg sama FAMA, FGV, Sime Darby. fully boycott cinebabi company!

hahahhaa..see la sape mampos nnt!


Anonymous said...

Najib rosmah kasi mati dalam sg buloh

Anonymous said...

Very good malayu kasi mati

Anonymous said...

long live..long life DS Najib & DS Rosmah. God Bless them!
hamlau lim gone end kit sial whole families la.. kanser sudah makan banyak ka itu kit sial punye kidney?? nani mampos lu cine nak tanam dia dalam parit ka?? no feng shui maa

Anonymous said...

cina babi sudah mau mampos..
pendatang!
UEAC exam xboleh lulus la. minsiter education melayu jaga.
kah..kah..kah bodoh cine dapig!

Anonymous said...

Indian smells like shit. Always eat cow dung

Anonymous said...

cina dapster => pendatang => immigrants
send them back to Macau china main land!

Anonymous said...

cine smell like rotten pig. smell worst than shit
ur shit bro..

Anonymous said...

cina dapster => pendatang => immigrants
send them back to Macau china main land!

Anonymous said...

cine babi..u sudah surrender ??
lu punye bisnes kasi mampos kaw2..
melayu boycott cina babi. we can buy from outside malaysia.. online ma..
kasi hancor la lu punye bisnes.. ktrunan cilaka lim kit sial! hantar balik neraka!

Anonymous said...

cine smell like rotten pig. smell worst than shit
ur shit bro..

Anonymous said...

kwan2. betul.. cytro cinebabi dapig posting bahasa..
nak kenal senang je..gaya bahasa cine babi malaysia.. English broken style.. kalau post bhasa ayat nampak jangga..accent tak mcm kite sembang..

easy to trace. diorg skrg kena masuk blog melayu sbb nk defense tokong sial anak lim.

betty chia bini gone end sudha pandai kacau masuk pejabat MOF.. sial betol!

Anonymous said...

In china mainland no racist. No immigrants to stay there. Go there la no racist. You can blend easy there maaa. Here don wan blend n mix. Why make yr life hell here. Run run to mainland..quick!

Anonymous said...

Lu la backward thinking makan babi kuat ada najis. Lu balik tongsan nanti sini maju.

Tanah Melayu Kini said...

ADAKAH ROBERT KOUK ATAU SOROS
DAN SEMUA KAWAN2 BILLIONAIRE MATHIR
AKAN MASUKKAN DUIT KE MALAYSIA SECARA BYK..
UTK PERBAIKI PASARAN SAHAM MALAYSIA YG MERUDUM?

Anonymous said...

I learnt mambabi buta kat Sekolah. Tak pernah saya fahami apa maksudnye, selepas membaca komen diatas... Baru sy paham πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

Anonymous said...

I learnt kat sekolah BABI yang BUTA ialah cina malaysia!

Anonymous said...

One more Babi bercakap... I’m curious engkau buta tak?

Anonymous said...

Org kaya dia x rasa apa yg kerajaan bagi, dia hy tahu g skolah swasta, hospital swasta, semua berbayar. Mana nak rasa apa yg kerajaan buat. Org kat kampung yg rasa nikmat dpt ubat singgit, brim, elaun itu ini. Kat bandar semua dah ada, erti syukur tu dah lari jauh dlm hidup, yg tahu hylah kutuk, hina, keji. Dia x sedar, atuk nenek, mak ayah dia dulu kerajaan bantu subsidi tanaman, nelayan dsb. Mmg PH ni lupa daratan, bagai kera dapat bunga.

Anonymous said...

Kepada orang kampung. Sebab engkorang, semua orang berjuang. Inflasi memudaratkan semua orang di seluruh Negara. Kalau wang diagihkan dengan betul... anak2 semua boleh belajar tinggi2 dengan percuma. Cuba fikir, Menteri mana hangar anak dia Ke sekolah kebangsaan? Jawapannya kosong, tapi semua Ada wang hantar keluar negara.. apa dah jadi? Saudara perlu faham wang sikit yang diberi hanya bantu anda sedikit masa saja, Akan tetapi Negara kita sepatutnya lebih maju dari Singapura... majulah Malaysia sekutu

Anonymous said...

Dey macha apa lu orang bising-bising sini, orang mau Berak pun susah... chit poddah...! Sana Tara betul sini tara betul, semua pun tara betul... Bagi Sami Vellu Perintah la baru ngammm.... Yennade da Yennado...Podah...Podah....

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget