KL CHRONICLE: Mengapa Azmin tak hadir temu rapat PKR?

Sunday, July 21, 2019

Mengapa Azmin tak hadir temu rapat PKR?Kelmarin, Azmin Ali dan sekutunya menunjukkan belang dengan tidak menghadiri temu rapat PKR. Sebelum ini, sekutu Azmin yang terdiri daripada 14 ahli Parlimen dan beberapa pimpinan PKR menyeru kepada kesatuan serta mengingatkan Anwar Ibrahim agar tidak memecah-belahkan parti.


Namun apabila temu rapat untuk menyatukan seluruh saf kepimpinan PKR diinisiatifkan, mereka pula tidak menyahut usaha rekonsiliasi ini dengan tidak hadir. Persoalannya, siapakah yang memecah belahkan parti? 

Jika Dr Mahathir Mohamad yang sebegitu sibuk boleh meluangkan masa menghadirinya serta memberikan peringatan dan teguran, apakah alasan Azmin dan sekutunya untuk tidak hadir melainkan sebagai satu isyarat pemberontakan? 

Serangan reaksionari dimulakan oleh Azmin sebagai respon terhadap kenyataan Anwar terhadapnya susulan isu video intim. Namun apabila diteliti semula sidang media Anwar itu, sukar untuk ditemui di manakah salahnya kenyataan beliau itu. 

Kata Anwar, buat masa ini Azmin tidak perlu berundur. Namun jika hasil sisasatan polis tidak berpihak kepadanya, maka saat itu beliau dicadangkan untuk meletak jawatan.

Mendengar Anwar berkata begini, bagaikan cacing kepanasan, Azmin dan sekutunya menyerang presiden mereka sendiri. Mahathir sendiri berhati-hati dalam merespon kepada kenyataan Anwar dengan menekankan yang Anwar berkata “jika terbukti bersalah.”

Apabila Khalid Jaafar tampil mempertahankan Azmin, dengan mengungkit kisah kesetiaan Azmin kepada Anwar serta menggariskan pengorbanan Azmin, adakah beliau benar-benar ingin membandingkan Azmin dengan Anwar?

Rakyat tahu yang menderita selama bertahun-tahun dihukum penjara adalah Anwar, sedangkan Azmin hanya ahli politik yang bernasib baik, yang sebelumnya duduk di kerusi empuk menteri besar Selangor, dan kini bersemayam di Putrajaya sebagai menteri Hal Ehwal Ekonomi. Apa ujian dan pengorbanan yang ingin Khalid bandingkan?

Ini merupakan soal serangan Azmin terhadap pemimpinnya, dan Azmin tidak pernah meminta maaf meskipun ternyata ia respon terlebih reaksi beliau. Sekutunya juga terus mempertahankan beliau dan berterusan menyerang Anwar secara terbuka. Sekutu Azmin jugalah yang mula-mula mencanangkan idea Azmin sebagai perdana menteri, menjadikan Azmin semakin ego.

Pertamanya kalau pun Azmin layak, adakah mereka perlu mengetengahkan naratif beliau wajar memotong barisan dan mengambil baton daripada Mahathir, sedangkan ini jelas bercanggah dengan muafakat Pakatan Harapan (PH) dan visi asal perjuangan parti mereka, yakni mengangkat Anwar sebagai perdana menteri?

Kedua, adakah Azmin mempunyai merit untuk jawatan itu? Apakah sebenarnya yang terlintas di fikiran mereka saat memikirkan Azmin patut mengetuai negara?

Ramai merujuk kepada prestasi beliau selaku menteri besar Selangor yang dikatakan menyaksikan perubahan ekonomi dan penaiktarafan kebajikan rakyat. Perlu dijelaskan di sini, ini lebih merupakan suatu persepsi berbanding realiti.

Realitinya benar, Selangor merupakan negeri yang sarat dengan berbagai inisiatif kebajikan yang memanfaatkan rakyat. Tetapi perkara ini tidak boleh difahami tanpa meletakkan menteri Besar Selangor sebelum Azmin, Khalid Ibrahim, ke dalam persamaan.

Realitinya juga, beliau yang bertanggungjawab menjana kewangan Selangor sehingga rizab negeri mencecah RM3.2 bilion dan kewangan tunai MBI bernilai RM120 juta saat meninggalkan pejabatnya.

Azmin sekadar bernasib baik masuk ke dalam pejabat yang memiliki simpanan yang banyak. Tanpa Khalid, tidak mungkin Azmin mampu berbelanja.

Hari ini, seperti yang diketahui, rizab Selangor semakin berkurangan. Ini barangkali jawapan kepada persoalan mengapa ekonomi Malaysia semakin merudum, memandangkan 25% KDNK negara datangnya daripada Selangor.

Oleh itu jika ingin melihat kepada prestasi, sewajarnya diukur prestasi beliau sekarang. Azmin mengetuai sebuah kementerian baru, dengan 32 agensi kerajaan di bawahnya. Dengan beberapa masalah dan hutang yang diwarisinya, apakah beliau mampu untuk menyelesaikannya? Inilah konteks yang relevan untuk membincangkan mengenai kepemimpinannya.

Keseriusan Mahathir dalam menyelesaikan masalah hutang negara jelas dapat dilihat. Apakah pula yang dilakukan Azmin selama setahun ini? Apakah usaha Azmin dalam memenuhi manifesto PH seperti menghapuskan hutang peneroka Felda misalnya? Apa pula inisiatif yang dijalankan untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan utama?

Ini merupakan antara persoalan yang perlu dijawab, dan Azmin yang dipertanggungjawabkan untuk kementerian ini tidak sewajarnya memupuk rasa angkuh, kerana bukan sahaja kelak akan memakan diri, tetapi juga memberi kesan buruk kepada kerajaan PH.

Pengaruh dan kesetiaan tidak dibeli dengan wang ringgit, tetapi dibina melalui sumbangan idea, pengorbanan dan kepemimpinan, yang dapat kita saksikan ada pada Mahathir dan protegenya Anwar.

Ahmad Shakib merupakan pembaca FMT.

14 comments:

Anonymous said...

Jemin Jamban takut kena luku kepala dgn Non & rakan2 dalam perhimpunan besar tahunan PGayR, dah buat tak reti nak cover line... bodoh!

ted manoff said...

Kesemua para menteri & pemimpin PornHub tak boleh pakai langsung, banyak skandal... nah sekentut.. ahh lega.. Protttppet πŸ’¨ kikikiki

Anonymous said...

Filem P.Ramlee 3 Abdul (kebetulan IGP pun ada nama Bedul jugak kikiki..) sesuai sangat dengan senerio politik Malaysia.

Bahana IGP Jadi Perkakas Politikus Usang dan Kuno lagi outdated. Inilah yang akan berlaku apabila si Bedul menjadi barua ahli politik usang, kuno dan outdated.

Si Bedul IGP akan terpaksa membuat apa sahaja sekiranya tuan anda membunyikan locengnya *(seperti cerita Tiga Abdul ketika Abdul Wahub lakonan Allahyarham P.Ramlee membunyikan loceng untuk memanggil khadamnya).*

Apabila Loceng telah pun dibunyikan dan Hamid Bedul pun kena buat apa sahaja, asalkan ikut nafsu si renta politikus usang, kuno dan outdated termasuk menyelamatkan Azmin. Dan itulah apa yang Hamid Bedul buat dengan begitu patuh sekali.

Dailog 3 Bedul (Tipah Koyak AG dan IGP) jerit Si renta politikus kuno outdated


Politikus Kuno : Khadammmm semuaa..!!! sila turun srkaranggg..!!

3 Bedul bergegas turun tangga sambil berebut turun jatuh ke lantai

3 Bedul : Ya Tuan politikus kuno..!! Ada apa tuan politikus kuno..

Politikus Kuno : Kau pergi rumah Wak Jemin sekarang dan kau orang suma cakap sama dia ... wahai wak jemin selagi kau jilat bontot aku kau selamat wahai wak jemin... Pergiiii nowwee...!!

3 Bedul : Baik lah politikus kuno outdated intan payung panji kunyit itam hawaw merecik masam..

Politikus Kuno. : Khadam semua pergiii srkaranggg.. lembab bodoh punya khadam makan gaji buta saja...

3 Bedul. : Baik lah tuan politikus kuno lagi outdated..!! kami khadam bodoh bangang mohon pergi dolu...!!

Sambil 3 Bedul berebut keluar pintu rumah si politikus usang kuno outdated jerit lagi


Politikus Kuno : "Wooiii khadam bodoh semua" ... dah jumpa wak jemin .. kim salam kat Anwar Aljuboori dengan pesanan kat Aljubori... "Jangan Mimpi nak jadi PM..!!" lagi satu jangan lupa pergi sana bawa skli Panji Kunyit Itam sekali... Ada Fahammmmm khadam semuaa..!!!


3 Bedul. : Faham tuan politikus kuno usang lagi outdated ..kami akan bawa skli panji kunyit hitam hawaw merecik masam ..!!kikikiki... pantun tak ada ari ni dialoug ajer ari nih...
miajalipahJR

Anonymous said...

PU Azmin ke tu....hikhikhikhikhik!!!

Anonymous said...

JANTAN TAK TAHU MALU

Anonymous said...

MUKA JAMBAN

ted manoff said...

Ada plk yg klon2..kanina lu..


Suka hati dialah nk hadir atau tak..teloq korang sakit kerr klau azmin xhadir?..yg korang sibuk2 apasal..korang jaga umno yg dh karam tuu sudahlahhh..

PrOoTtπŸ’’πŸ’’πŸ’₯dmuka najibby..πŸ‘ž

tunfatimah said...

I love porno

tunfatimah said...

dah lebih 1 tahun , tak karam karam pun Umno. patut lah ted yg mengaku ori, sakit jiwa. kesian ko ted ! πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

teloq jemin mungkin sakit kena pulas. πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

ted manoff said...

Mcm mana nk buat emo tuu..boleh tunjuk ajar tk tunpatima..saya buat xjadi plk..����πŸ˜πŸ˜œπŸ€‘

Anonymous said...

Non gembira Jemin tak terlibat video sex songsang. Lepas raya Haji Kitty dah boleh angkat Jemin TPM.... horeyyyyy!

Anonymous said...

Udoh2 la Non, nampak gaye nya Kutty tak akan serah kuasa, mau2 3 tahun lebih lagi, jelepek la hangpa!

tunfatimah said...

Saya ambil maklum..saya tau saper mastermind..jangan provoke presiden dan timbalan presiden...kesetiaan saya ada hadnya....πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

Dan begitu lah seterusnya sehingga hingga PKR hancur berderai ataupun pecah seribu. πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

ted manoff said...

Best ke bersemburit? kikikiki 🀀

Prottt πŸ’¨

Org yg suka semburit kentutnya tak berbunyi. Syukur, kentut aku masih ada bunyinya.. kikiki

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget