KL CHRONICLE: Tidak wujud unsur bail out 1MDB dari pihak kerajaan, ini buktinya!

Tuesday, May 22, 2018

Tidak wujud unsur bail out 1MDB dari pihak kerajaan, ini buktinya!


Pelik bila Guan Eng hanya mendedahkan bayaran-bayaran yg dibuat oleh MOF utk 1MDB dan tidak mendedahkan aset-aset yg diterima MOF akibat drpd pelan rasionalisasi 1MDB.

Pelan rasionalisasi 1MDB disebut sejak 2015 dan pemindahan aset kpd MOF diusulkan sejak 2016. Antara yg berlaku semasa pelan rasionalisasi 1MDB ialah pemindahan aset dan pinjaman 1MDB kpd MOF INC, kementerian kewangan.



Apa yg berlaku ialah aset dan pinjaman 1MDB saling berkaitan. Ini kerana perolehan aset 1MDB dibeli menggunakan dana drpd bond atau pinjaman bank, maka aset tersebut akan terkait dgn pinjaman jangka panjang tersebut. Contohnya 1MDB GIL bond terikat dgn aset-aset investment units dan 1MDB bond terikat dgn aset hartanah Bandar Malaysia.

Hal ini berlaku kerana 1MDB tidak menerima dana duit kerajaan atau mana-mana sumber dana rakyat, maka syarikat perlu menerima pinjaman/pelaburan drpd peminjam/pelabur.

Semasa pemindahan aset berlaku, 1MDB ada sekitar RM60 billion dan RM41.7 billion hutang.

1. Baki hartanah di TRX and saham di Lend Lease’s LifeStyle’s Quarter – RM8 billion.
2. 100% hartanah Bandar Malaysia - RM26 billion 
3. US$2.5 billion unit dana pelaburan 1MDB - RM10.83 billion
4. Claim keatas IPIC US$3.5 billion, security deposits dan lain2 - RM15.17 billion

Malah malaysiakini pernah siarkan artikel tentang bagaimana Bandar Malaysia boleh menjana RM105 billion jika dijual dalam tempoh yg lebih strategik.

Dan dalam temubual terbaru 1MDB bersama CNBC, aset 1MDB dianggarkan bernilai sekitar RM43 billion manakala hutang hanya bernilai sekitar RM30 billion.

Bagaimana untuk katakan 1MDB dibailout apabila bayaran diambil drpd pencairan aset-aset syarikat sendiri dan bukan aset kerajaan. MOF dapat aset 1MDB sebagai timbal balik, tidak seperti RM30 billion forex yang hilang hangus begitu sahaja -saj

Rujukan:

[1] 1MDB PRESS RELEASE 26-10-2017 http://www.1mdb.com.my/…/stop-misleading-the-people-tony-pu…

[2] Malaysiakini: Bandar Malaysia boleh hasilkan RM105 billion
http://www.malaysiakini.com/columns/382332

[3] TRX: Lend Lease’s LifeStyle’s Quarter http://www.thestar.com.my/…/business-news/2017/03/27/ready…/

[4] 1MDB 2018: Aset RM43 billion vs hutang RM30 billion http://www.freemalaysiatoday.com/…/1mdb-debt-now-at-rm30bn…/

27 comments:

Anonymous said...

lim guan eng tu buta ekonomi vontoh banglo lajak murah bang non buta ekonomi imf jadi rujukan tu pasal lebam biji mata mar sabu culinary jangan ada bau apam melekat kat kereta kebal udah la labuuu...

Anonymous said...

Menteri menteri yg naik ni tak tau apakebende.. diperah org bawah buat keje.. jenuhlah org bawah nak terang.. yg diambik part nak kelirukan org.. macai ph kan suka citer mcm tu.. apa lagi disogok citer nak bagi macai melompat..

Anonymous said...

Yg syoknya mungkin buat cerita dramatis bagi alih isu janjijanji sebelum pru.. melopong jap balaci.. lupa janji janji..

Ayat power.. dibantu teman teman risik? Nak pi us... pergh... dahsyat noooo..

Anonymous said...

U all need to know what the fark is money laundering. Forming fake companies like SRN Interanational to transfer funds and then shutting it down after that. And also how the hell 1 MDB created out of thin air get 108 billion Asset? Main monopoly Ke? So what has a bungalow issue got to do with 1 MDB? U guys are really from BN Yang Belum insaf...

Anonymous said...

Someone with extra time please respond to this bastard's comment.

Anonymous said...

SRN International tu syarikat ap ye. Kroni Mahathir ke? Ke Daim? Ke rapiji? Xpernah dengar. Mmg fake la sbb SRN tu mmg x wujud. Haha. Bila baca berita tanpa guna akal waras.

Anonymous said...

U all dumb farks ... kena rompak pun berterima kasih dengan perompak.. u all should read how the money transferred efficiently .. to the idiot who never heard of SRN.. be patient and watch the court case la

Anonymous said...

Macam ni la macai yg bodoh.. Very basic business rational.. Ape kejadah company with RM 1 mil paid up pegi pinjam sampai RM 42 biliyun expose to segala risk nak buat meniaga?? Cai bole tolong jawap pakai akai yg Allah bagi x kah kah kah.. Hidup cai pembangang chronicLE

Anonymous said...

Mr. No extreme time... u r the bastard son of Najib Ke? Busy packing his money Ke?

Tanah Melayu Kini said...

Dia guna excel kira...
Kot2 excel tu ada silap kot..

Anonymous said...

Bastard son of bitch tokong pig lge barking over and over.. idiot macai..go ask lge to step down as minister and clean up 1st his face from shitty ghost tunnel robbery lorr..

Anonymous said...

Lge bastard tokong die hard to jilat mahadeyy..he scared lorr..madey had warned him.. either u get trouble with that tunnel-bungalow-amoi missp scandal or he must follow doem the given script to tarnish Najib..

Anonymous said...

Ted manoff ori si tua bodoh..kahkahkah

Anonymous said...

Mahadey mmg 'hebat'.. wpun dia dh pencen tp dia dh bela cukup byk trojan horse dlm umno bn dn agensi strategik kerajaan untk pastikan siapa halang plan mem-PiEm kan boboi haramjadah org itu akan diperangi sampai mati mcm kes memali atau bmf..

Cuba lihat watak2 pelakon yg ditugaskan mendakwa najib.. mcm badut dan kartun.. kelam kabut buat press media subjudice ats kes SRC, bygkan baru 27 jam masuk kerja SPRM, baru nk mulakan rekod statement di barua madet shukri lahnat ni dh terus buat PC. soal siasat Najib tamat pukl 3pm lebih, mcm mana pc shukri barua madey ni buat lbh awl, seolah skrip dh ada...kasian DSNR, semoga bertabahlah menghadapi penolong2 dajjal

Anonymous said...

Selagi madey masih hidup slg tu malaysi a tkkn selamat dn aman dr dlm...minda rakyat terhasut dan disesatkannya.. org yg mendewakannya ckup licik mengatur strategi dan tindakn. Skandal2 besar olehnya dipdamkn. Dia adalah BALA MUSIBAH kpd tanah Melayu.
1988-1998-2008-2018.. tahun2 kehancuran .

Dia mmg dzinkan Tuhan dgn ilmu syaitannya berjaya dgn pelan jahatnya tnpa gagal.. skrg pengikut2 nya telah tahap mendewakannya seperti tokong.. siapa yg tak menyembah tindak tanduk atau kerja buatnya, org itu akan diperangi sedahsyatnya.. lihat YDP Agong juga tak terlepas jadi bhn cacian penganut2 Mahathrisme lahnat!

Anonymous said...

Oii bodoh..42 billiun bpak ko citer tk pasal aset 1mdb..hutang dan pemilikan aset.. ini bkn judi forex 30 billion duit lesap kosong..bau pun xtinggal..bodohh macaii

Anonymous said...

While locals in Malaysia cheer the ouster of the Barisan Nasional coalition for the first time since independence, foreign stock investors are voting with their feet.

Foreign inflows into the local stock market of US$937.8 million were wiped out as concern remains on how the new coalition party under 92-year-old Mahathir Mohamad will continue economic growth.-Bloomberg

Anonymous said...

bertambah iman ku kepada Allah dan Rasul bila melihat kehebatan Tun M ...Allah beri hajat untuk dia buat apa saja di dunia ini....

Terdetik di hati ku, kenapa Allah bagi semua apa yg dia hajati di dunia ini....dah 15 tahun pencen,,boleh naik jadi PM balik dan terus bermaharaja lela...??

Apakah ini petanda Allah tidak meletakan namanya dalam senarai ahli syurga nanti...??

Aku sekadar tertanya tanya....jauh sekali menuduh...

Aku sedar soal syurga neraka ni bukan urusan aku...urusan Allah..

# bebudak lemau spesis K-POP sila abaikan persoalan ini..

Anonymous said...

Komen banyak pun tak guna silap2 buat fitnah dapat dosa free dan hilang pahala puasa. Baik kita tunggu pericaraan Najib dan kalau dia bersalah patutlah dihukum seperti kes2 lain juga seperti kes meliwat kan, kik3

Anonymous said...

jam omega bila mau jumpa la... 1mdb suma tahu .. jam omega tatau..?

Anonymous said...

Conclusion : semua bodoh sial...

Anonymous said...

Balaci ph panassssss... masa jd pembangkang boleh la putar... takut macai macai ph tau kisah sebenar.. org suruh siasat.. dia pi menangis.. dlm sejarah org atas buat lawak kihkihkih

Anonymous said...

Balaci ph dah sentap takut terserlah kebodohan menteri tak tau buat keje.. ngomong bole la.. bukak tenda ngomongggggggg.. ni bkn bukak mulut setakat keluaq air lioq... hahaha

Anonymous said...

Kah kah kah... bastard son rba ph ingat dia menyalak kat balaci balaci ph.. pi la menggonggong kat bos kau tunaikan janji.. balaci balaci kau dah melompat mcm kera janji belum tunai.. harga makanan makin mahal..

Dah hilang citer budak u kebulur? Kah kah kah.. dulu citer sensasi..

Dah lenyap kisah harga brg mahal? Kah kah kah... dulu citer mcm makanan ruji setiap hari di hadam..

Dah sonyap astro awani pasal gst setiap hari? Kah kah kah.. dulu citer menarik menganga balaci ph..

Bastard son ni org yg buat kisah tetiba lenyap tapi kisah belum hilang kah kah kah.. sape tak paham boleh tanya bastard son ph kat atas..

Anonymous said...

Lim Guan Eng nak cuma tonjol keburukan 1MDB supaya PH dianggap hero dalam memperjuangkan rakyat...yang buruk dibuka...yang baik disorok supaya rakyat marah pada pemimpin dulu..ini stail manusia hipokrit dan tipu helah yang menghalalkan cara asalkan dapat berkuasa...sungguh jijik kamu...kamu akan dapat karma yg buruk LGE!

Anonymous said...

Kepala semua bahlul dalam group chat ni. Your champion directors and president.. semua kroni Najib cakap 1MDB tak da wang. WTF u all got to say now. U can pray to Allah now.. stop criticising and pay special attention... u bloody poohkee maks

AMISHA said...




Saya selalu berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan peminjam yang meminjamkan uang tanpa membayar terlebih dahulu.

Jika Anda mencari pinjaman, perusahaan ini adalah semua yang Anda butuhkan. setiap perusahaan yang meminta Anda untuk biaya pendaftaran lari dari mereka.

saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah SUZAN INVESTMENT COMPANY. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir Rp35 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

Pembayaran yang fleksibel,
Suku bunga rendah,
Layanan berkualitas,
Komisi Tinggi jika Anda memperkenalkan pelanggan

Hubungi perusahaan: (Suzaninvestment@gmail.com)

Email pribadi saya: (Ammisha1213@gmail.com)

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget