KL CHRONICLE: Sejarah Pemuda UMNO

Monday, August 26, 2019

Sejarah Pemuda UMNO

Kekalahan dan kejatuhan pentadbiran British di Tanah Melayu oleh Jepun telah membangkit semangat kepada orang Melayu bahawa kekuatan British tidaklah seberapa. Kesempatan ini telah digunakan sebaiknya oleh UMNO untuk menyemarakkan semangat untuk memperjuangkan kemerdekaan. Semangat tersebut juga telah disemarakkan hingga berjaya menggagalkan Gagasan Malayan Union.Dalam usaha-usaha membebaskan tanah air, jentera UMNO terpaksa diperkuatkan. Diantara lainnya ialah melibatkan tenaga muda dengan penubuhan sayap pemuda pada 26 Ogos 1949 di Butterworth. Persidangan tersebut telah mengambil keputusan menamakan sayap tersebut Perikatan Pemuda UMNO  dan telah memilih Kapten Hussien Onn selaku ketua pemuda yang pertama. Pada bulan Ogos 1950, pucuk pimpinan Pemuda beralih tangan kepada Tun Abdul Razak kerana perlantikan Kapten Hussein Onn sebagai Setiausaha Agung UMNO.
Satu detik penting dan bersejarah berlaku dalam mesyuarat setengah tahun Pemuda pada 14 Februari 1951 iaitu meluluskan ketetapan menukar seruan ‘Hidup Melayu‘ kepada seruan ‘Merdeka‘. Dalam persidangan agung UMNO pada 25 dan 26 Mac 1951 seruan ‘Hidup Melayu‘ dihapuskan dengan rasminya dan digantikan dengan seruan ‘Merdeka‘.
Pada 25 Ogos 1951, Tun Sardon Jubir dipilih sebagia Ketua Perikatan Pemuda dan sebagai seorang yang bertenaga kuat beliau kemudian menjelajah ke seluruh semenanjung untuk menggerakkan orang-orang Melayu supaya menyokong UMNO untuk mencapai kemerdekaan negara.
Dalam persidangan di Alor Star pada bulan September 1953, Pemuda UMNO telah mendesak ahli-ahli UMNO dalam majlis mesyuarat undangan persekutuan Tanah melayu supaya meninggalkan kerusi mereka jika kerajaan penjajah tidak bersetuju mengadakan pilihan raya Federal pada tahun 1954. Tetapi oleh sebab masa terlalu singkat, pilihan raya tidak dapat diadakan pada sebelum tahun 1955. Disamping itu, Pemuda juga telah membangkitkan soal ekonomi, pelajaran, Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, Islam sebagai agama rasmi dan lain-lain isu yang berhubungkait dengan kebajikan dan keutuhan bangsa Melayu.
Dalam Persidangan Agung UMNO pada 26 dan 27 Disember 1955, usul Pemuda supaya tarikh kemerdekaan Malaya dipercepatkan kepada 31 Ogos 1957 telah diluluskan dan pada awal tahun 1956 rombongan Parti Perikatan yang dipimpin oleh Tunku Abdul Rahman bertolak ke London untuk berunding dengan kerajaan British mengenai kemerdekaan Malaya.
Pada bulan Disember 1955, akibat pindaan Perlembagaan UMNO, nama perikatan Pemuda UMNO ditukarkan kepada Pergerakan Pemuda UMNO sebagai menunjukkan bahawa Pemuda tidak lagi setakat mempunyai satu organisasi tetapi juga bergerak dengan lebih aktif meneroka idea-idea dan jalan-jalan baru bagi faedah parti dan rakyat. Pemuda UMNO telah melancarkan kempen-kempen menyatupadukan rakyat demi membina satu benteng yang kuat dalam menghadapi konfrontasi Soekarno yang menentang gagasan Malaysia.
Selepas pilihan raya 1964 pucuk pimpinan Pemuda bertukar kepada Datuk Senu Abdul Rahman.
Jentera pergerakan Pemuda terus diperkuatkan dengan mengadakan khemah-khemah kerja di merata-rata tempat sehingga Pemuda UMNO dikenali Pemuda Tahan Lasak. Usaha untuk menarik lebih ramai belia Melayu menyertai Pemuda UMNO diberikan keutamaan. Peningkatan dan perubahan sikap dan alam pemikiran orang Melayu juga dijadikan tekanan dan sasaran dengan tertubuhnya Revolusi Mental dalam tahun 1968 dan buku Revolusi Mental diterbitkan kemudiannya. Di dalam buku tersebt terkandung petunjuk-petunjuk bercorak intelektual yang menyentuh keperibadian bangsa Melayu, dengan tujuan merubah cara berfikir, pandangan dan sikap anggota masyarakat sesuai dengan kehendak-kehendak masa bagi mendorong mereka lebih giat lagi dalam merebut kemajuan di segenap bidang.
Lanjutan daripada program-program Pemuda Tahan Lasak dan untuk memenuhi kehendak Pemuda berkehendakkan satu program yang berupa ‘economic offensive‘ maka terbentuklah syarikat yang diberi nama ‘Talasco‘ iaitu Tahan Lasak Company. Datuk Shariff Ahmad, Exco Pemuda UMNO ketika itu telah dilantik sebagai Pengerusi lembaga Pengarahnya yang pertama.
Pada 1 Januari 1970, Datuk Ali Hj Ahamd selaku Naib Ketua telah memangku jawatan Ketua kerana perlantikan Datuk Senu sebagai Setiausaha Agung UMNO. Pilihan raya 1969 telah menimbulkan suatu pergolakan politik tanah air dan semangat yang lebih radikal telah mula menguasai Pemuda dan dalam keadaan sedemikian iaitu dalam tahun 1971, Datuk Hj Harun Idris telah mengambil alih terajui pucuk pimpinan Pemuda. Dalam kepimpinanya, pergerakan ini sangat terkenal dnegan peranannya sebagai ‘pressure group‘ yang mendedahkan berbagai masalah masyarakat agar diambil perhatian dan tindakan oleh kerajaan. Tahun 1976 merupakan tahun gelap kepada Datuk Harun sehingga beliau terpaksa mengosongkan jawatan tersebut. Tempatnya dipangku oleh Datuk Mohamad Rahmat.
Tan Sri Syed Jaafar Albar telah memenangi jawatan Ketua Pemuda UMNO Malaysia dalam pemilihan tahun 1976. Dalam usianya yang meningkat 62 tahun, beliau terus berjuang dengan gigih dan lantang menyuarakan berbagai isu dan menamakan Pemuda sebagai ‘ginger group‘. Tan Sri Albar telah meninggal dunia pada 14 Januari 1976 semasa mengadakan dialog dengan Pemuda UMNO Johor di Muar.
Patah tumbuh hilang berganti, mulai dari tanggal tersebut Datuk Hj Suhaimi bin Datuk Hj Kamarudin pula dipilih menerajukan pucuk pimpinan Pemuda UMNO Malaysia sehingga persidangan Agung Perwakilan dalam tahun 1982. ‘Era bertindak‘ diperkenalkan yang telah menarik perhatian dan tumpuan terhadap berbagai isu masyarakat, diantaranya menyuarakan tentangan terhadap apa yang dikatakan terdapat usaha-usaha penghalang dan penyelewengan dalam pelaksanaan DEB dengan isu-isu UMBC,Universiti Merdeka, campurtangan warganegara asing terhadap pelaksanaan dan keluhuran undang-undang di negara ini.
Dalam persidangan agung tahun 1982, pucuk pimpinan Pemuda UMNO bertukar pula kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim. Datuk Seri Anwar telah berjaya membawa Pemuda UMNO ke suatu zaman baru di mana Pemuda UMNO tidak hanya peka dengan perkembangan penerapan nilai-nilai Islam dan lain-lain yang berkaitan dengan rakyat malahan telah membawa Pemuda UMNO melibatkan diri dengan isu-isu antarabangsa. Disamping itu, beliau kian berjaya menarik golongan intelek dan profesional muda Melayu untuk bergerak dalam Pergerakan Pemuda. Beliau juga telah memulakan langkah bagi menyatukan barisan kepimpinan Pemuda di kalangan anggota parti komponen Barisan Nasional (BN) bagi menjayakan berbagai aktiviti seperti khemah kerja dan sebagainya untuk faedah bersama tanpa menjejaskan perjuangan Pemuda UMNO.
Seterusnya jawatan Ketua Pemuda UMNO diterajui oleh Datuk Seri Najib bin Tun Razak dari 1987 hingga 1993. (memangku 1987). Kemudiannya bertukar kepada Tan Sri Rahim Tamby Chik , dari 1993 hingga 1994, sambung kembali Januari 1996 hingga Oktober 1996. Bermula pada 1994 hingga tahun 1996, Jawatan beliau di pangku oleh Datuk Seri Nazri Aziz kerana siasatan kes jenayah ke atas Tan Sri Rahim Tamby Chik). Seterusnya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dari tahun 1996 hingga 1998, (meletak jawatan, dipangku oleh Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein sehingga tahun 2000). Kemudiannya Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein mengambil alih dari 2000 hingga 2009. dan seterusnya Khairy Jamaluddin, sejak bulan Mac 2009 hingga kini.

24 comments:

ted manoff said...

🎡Bersatu kita bersatu..taat setia berganding bahu..umno terus lingkop utk rakyat malaysia..πŸŽΆπŸŽ΅πŸ”ŠπŸ”ŠπŸ“’πŸ“£πŸ”‡
PrOoTt..arghhhhh leganya..🐸

Anonymous said...

Hikmah disebalik semua ini umat Islam makin sedar dan akan terus bersatu menentang PH yg bersengkongkol dgn laknat DAP

Anonymous said...

Melayu ph ni munafik.bila islam dihina diorg diam je.bila dzn diancam diorg yg bersubahat dgn kapir nk hntr blik.tgk mujahid dh la.sblm dia jdi mntri dia kata ceramah dzn sesuai xde masalah tp ble dh jdi menteri statment pon dh tukar.skg ceramah dzn x sesuai kat malaysia.isu tulisan jawi dh mcm ditelan mati mak diluak mati bapak.tabung haji dipimpin kapir.skg rekod tabung haji plg teruk dlm sejarah.

Anonymous said...

Org Islam Melayu kena bersatu dan pastikan PH/DAP ditumbangkan secepat mungkin.

Anonymous said...

Bendera terbalik,
Undang2 pun terbalik,
Keharmonian kaum terbalik,
Agama terbalik,
Cakap terbalik,
Pemimpin pun sex terbalik,
Kerajaan pun tak lama lgi terbalik,

Anonymous said...

Dibwh ph org bukan islam bermaharajalela biadapnya dan makin x da semangat patrotik. Manakals melayu bwh ph dan gabonganya spt x da imanya

Anonymous said...

Pasti..kerajaan DAPig sial ni oasti berkubur dlm pru15...majoriti melayu mmg sgt membenci DAPig ni...hanya segelintar melayu yg tiada jati diri yg menyokong ph

Anonymous said...

Pasang bndera trbalik tu tandanya bila DAP dh dpt mmerintah Negara ni dorang kn lingkup smua plembagaan Negara.. dorang kn buat praturan dorang sndiri.. kita melayu ni kne sdarlh sikit.. penyatuan ummah pnting sgt tuk kekalkn had org melayu d bumi mlysia ni.

Anonymous said...

orang Melayu kita yg tak sedar. diperbodohkan. Melayu2 penyokong PH bukan dipergunakan,tapi diperbodohkan. ada beza yg ketara kat situ antara kena guna & kena bodoh.

Anonymous said...

Rumah dipindah di tepi kali,
Batang palas dibuat titi.
Cukuplah sudah tertipu sekali,
PRU 15 UMNO-PAS pengganti.

Anonymous said...

Insyaallah pru 15 nti malaysia akn brtukar krajaan baru..

Anonymous said...

Janji pun x tertunai,MELAYU DAN ISLAM makin diinjak dr hr ke hr, Menteri PH ISLAM pun mcm kayu sbb saat ISLAM dihina sebegitu teruk diaorg lbh menjaga tembolok msg2.Cina makin biadap terutamanya DAPIG setiap hr ada saja isu dipermainkan utk membakar sentimen org melayu

Anonymous said...

DAP menghina tentera Melayu dengan mengatakan kerja mereka hanyalah makan dan tidor,
DAP menghina tulisan Jawi dengan menyamakannya dengan tahi lembu,
DAP menghina kerjasama Perpaduan Ummah Pas Umno dengan mengatakan ianya kerjasama Taliban,

Ayuh semua orang Melayu teruskan ISTIQAMAH memboikot produk2 dan kedai2 DAP dan juga apa2 yang berkaitan dengan perniagaan penyokong2 mereka. Boikot juga produk2 dan kedai2 Hindraf.

Nampaknya kempen BOIKOT ini sudah menampakkan kegelisahan dikalangan mereka. Sampaikan berita gembira ini kepada semua rakyat Malaysia.

Ayuh semua peluaskan kempen boikot ini untuk coverage yang lebih meluas dan lebih aggressive. Sama2 istiqamah dan kita jayakan. JOM UBAH!!!

ted manoff said...

Ayuh, kita benamkan parti porn hub yg suka bersemburit. Undilah BN/PAS pada PRU15 nanti. Hidup rakyat akan kembali aman sejahtera... itu pasti!

undi PH dapat πŸ’©πŸ’©πŸ’©

ted manoff said...

Masih ada yg klon..carilahh identiti sendiri..jgnlah kita maki hamun org yg xsama pandangan..sedih tgk caii2 umno nii..kita patut cari hujah yg releven bkn dgn maki hamun..insaflahh dunia dah tua..πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜«πŸ™„πŸ˜Ώ

tunfatimah said...

Klon aku kaki mencarut. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

tunfatimah said...

I love dap.

Anonymous said...

Sama-sama klon, apa mau bising?
Hujah kau pun relevan ke?
Asyik lepas kentut memanjang.
Insaflah, AtokTua94 dah tua.... har har har har πŸ˜πŸ˜›πŸ˜œπŸ–

tunfatimah said...

Harapan penuh noda.. πŸ˜‹ dan sengketa πŸ˜‚ mari ramai2 tepuk tangan πŸ€— tanda gumbira ria 😍

Khairulryezal osman said...

PORK U PATIMAH KAKI KLON

prott said...

anus 8.44 am..
Mengata org konon. Kau pun kaki klon gak.. podahhhhhhh!! PrOoTt..arghhhhh leganya..🐸

Anonymous said...

Masyarakat Melayu Islam, janganlah sampai kena tipu lagi dengan Dr. Mahathir...

Anda fikir Dr. Mahathir ada masa untuk fikirkan tentang masyarakat Melayu Islam?

Tak pernah ada dalam agenda Dr. Mahathir untuk bangunkan masyarakat Melayu Islam...

Yang ada cuma kuasa, kuasa dan kuasa...

Macam tu lah keadaan bila manusia hidup bertuhankan nafsu, terus hanyut dibuai nafsu yang tak pernah lesu...

Biarlah Dr. Mahathir hanyut dengan nafsu dia sendiri, jangan kita hanyut sama!!!

Anonymous said...

Jom semua rakyat Malaysia untuk sama2 kita meraikan hari kemerdekaan 31 Ogos, hari kemenangan askar2 Melayu MENEWASKAN kaum pendatang KOMUNIS yang bergitu kejam menjarah negara, hari terkeluarnya kaum pendatang penjajah British dari Tanah Melayu. Jom sama2 kita raikan! KREDIT KEPADA SEMUA ASKAR2 MELAYU, JASA ANDA TIADA BANGINGAN!

Dan jangan lupa untuk terus ISTIQAMAH MEMBOIKOT produk2 dan kedai2 DAP dan penyokongnya!

tunfatimah said...

Aku pun tak maki hamun klon aku. Ko jgn lebih2 KO duplicate.

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget