KL CHRONICLE: Nampaknya Railwaymen Union Malaysia (RUM) semakin terdesak, kini mereka serang pula Perbadanan Aset Keretapi (RAC) #RelevankahRUM ?

Tuesday, April 16, 2019

Nampaknya Railwaymen Union Malaysia (RUM) semakin terdesak, kini mereka serang pula Perbadanan Aset Keretapi (RAC) #RelevankahRUM ?


Kami di #KLChronicle sudah dua kali menulis tentang Railwaymen Union Malaysia (RUM), terutamanya tentang sikap kepimpinan RUM yang dilihat membawa sentimen anti kerajaan Pakatan Harapan. Ini boleh dibuktikan dengan tiga (3) kenyataan baru yang dikeluarkan oleh pihak RUM dimana mereka telah menyerang serta mengkritik Perbadanan Aset Keretapi (RAC) yang diberi tanggungjawab oleh pihak kerajaan. 

Kenyataan KL Chronicle:Tiga artikel RUM yang menyerang RAC boleh dibaca disini : https://www.facebook.com/pg/suararum/posts/?ref=page_internal

Bagi mereka yang tidak tahu dan sebagai peringatan kepada kepimpinan RUM, RAC diwujudkan sebagai sebuah agensi milik Kerajaan untuk membantu industri perkeretapian negara berkembang maju dan berdaya saing setanding dengan industri perkeretapian di negara-negara maju. Secara sejarahnya, Perbadanan Aset Keretapi (yang dahulu dikenali dengan akronim PAK) atau RAC merupakan sebuah Badan Berkanun Persekutuan di bawah Kementerian Pengangkutan yang ditubuhkan di bawah Akta Keretapi 1991 (Akta 463) melalui Warta Kerajaan No.16, Jilid 36 pada 30 Julai 1992. 

Perbadanan ini mula beroperasi secara rasminya sebagai sebuah organisasi pada 1 Ogos 1992 serentak dengan pengkorporatan Keretapi Tanah Melayu (KTM) menjadi Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB). Melalui penggubalan akta tersebut, segala aset kereta api yang dahulunya di bawah urus tadbir KTM dan tanah kereta api di bawah Pesuruhjaya Tanah Persekutuan (PTP) adalah terletak hak kepada RAC, manakala operasi perkhidmatan kereta api dikendalikan oleh syarikat pengganti, iaitu KTMB.

Akta ini dengan jelas mengatakan bahawa:
  1. Segala aset kereta api yang dahulunya di bawah urus tadbir KTM dan tanah kereta api di bawah Pesuruhjaya Tanah Persekutuan (PTP) adalah terletak hak kepada RAC.
  2. Operasi perkhidmatan kereta api dikendalikan oleh syarikat pengganti, iaitu KTMB.
Perkara ini sangat jelas dan sudah termaktub dalam undang - undang negara. Tetapi malangnya pihak RUM masih tidak faham, atau buat  - buat tidak faham tentang perkara ini dan terus menerus menyerang RAC walhal Menteri Pengangkutan, Anthony Loke sudah memberikan sepenuh mandat kepada RAC untuk menjalankan amanah yang diberikan kerajaan kepada mereka. 

Antara serangan RUM terhadap RAC, dan boleh kami katakan juga terhadap kerajaan adalah:
  1. Konon-nya RAC gagal memainkan peranan kerana menjalankan tanggungjawabnya dengan hanya melaksanakan proses kerja berdasarkan sewa dan pajakan, sewa dan pajakan hanya mendatangkan hasil yang tidak lumayan pada kantung RAC. 
  2. RAC telah jauh tersasar dari matlamatnya dengan mencampuri urusan KTMB.
Dua cerita dongeng yang dibawa oleh RUM ini adalah merapu semata - mata. Pertama sekali, RAC melaksanakan proses kerja berdasarkan Akta Keretapi 1991 iaitu  segala aset kereta api yang dahulunya di bawah urus tadbir KTM dan tanah kereta api di bawah Pesuruhjaya Tanah Persekutuan (PTP) adalah terletak hak kepada RAC. Jadi tanggungjawab sudah diberi oleh kerajaan kepada RAC untuk menguruskan perkara ini. RUM kalut kenapa?

Kedua, cerita dongeng bahawa RAC telah jauh tersasar dari matlamatnya dengan mencampuri urusan KTMB. Ini juga merupakan satu kenyataan merapu dari RUM. Sebagai bukti, sehingga hari ini YB Menteri Pengangkutan langsung tidak pernah mengeluarkan kenyataan bahawa RAC masuk campur atas urusan KTMB, jadi mana RUM mendapat informasi ini dan jika benar kenapa perkara ini tidak dibawa ke pengetahuan pejabat YB Menteri?

Akhir sekali, kami ingin tegaskan disini bahawa RUM elok jangan keluarkan kenyataan bertaraf "Standard Budak Tadika" kerana ia akhirnya akan memalukan kakitangan KTMB sahaja. 

49 comments:

Anonymous said...

Nak beri pendpt tak tau dr arah mana. Persoalan melibat kesatuan pekerja. Rasanya dr dulu dah ada mcm mcm bunyi. Tapi semenjak bawah ph semakin parah bunyi. Seharusnya bila pekerja dah undi gomen baru tentu dah membaik kerana pilihan sendiri. Bkn sahaja glc bahkan pekerja gomen undi ph. Tapi bunyi makin parah.

Kalau tak silap dulu kesatuan ni selalu menyerang bn? Sikit sikit akan undi pembangkang ph ketika itu? Dah dptkan. Jd apa yg tak puas lagi?

Anonymous said...

Ada terdgr berunding ngan bn lebih mudah dr sekarang? Apa dah jd? Pekerja mula membanding zmn dulu dan kini?

Anonymous said...

Aku tak tau cam mana kat ktm? Aku nak citer bab lain.

Aku ambik telekom malaysia? Mungkin dah berubah kini atau sama, aku tak pasti?

Aku rasa semua glc/bdn diswastakan sama jer kot terbahagi 2, level eksekutif dan non eksekutif. Level eksekutif jgn cakapla semua dpt best best ooiii. Cth ketara gaji, bonus dan perubatan. Eksekutif boleh pi hospital swasta ikut kelas bebbb tapi non pi gomen je la. Ada panel klinik khas utk semua, mc bebbbb.

Ada staff terasa hati cth sama sama non tapi kawin ngan eks level terus dpt perubatan level eksekutif. Hahahaha... adoiiiiii...

Kesatuan pekerja tm mewakili non eksekutif sahaja. Disinilah penentu segala masa dpn pekerja non dlm tm. Gaji, kenaikan dan kelayakan faedah yg didapati oleh non, dll ditentukan hasil perbincangan sengit kaw kaw kaw antara perwakilan pekerja dgn pihak pengurusan tm biasanya bos bos bsr di sumber manusia. Katanya sengit bergaduh kah kah kah. Pekerja bawah pun ternganga la dgr citer syookkk perwakilan mereka bertekak ngan pengurusan utk membela mereka hihihi.

Anonymous said...

Sebiji mcm pru/prk. Ada pertandingan calun nak jd wakil. Kalau glc bsr ramai pekerja kecoh bebbbb. Masing masing ada pendukungnya hahaha. Penuh perancangan sebelum bertanding.

Sebnrnya level non eks ni ramai. Yg menjd ahli kesatuan pekerja sahaja layak mengundi. Tak masuk tak boleh undi. Tak semua pekerja non eksekutif jd ahli. Mcm kita la dah layak undi umur 21 tapi tak daftar, tak boleh undi.

Persoalannya ramaikah yg masuk atau tdk ramai?
Jika tdk ramai masuk, layakkah mereka mewakili pekerja utk menentu hala tuju/masa dpn pekerja?
Inilah perjanjian antara majikan dan pekerja bila kesatuan pekerja ditubuhkan?

Mcm adun/ap bebbb bila pi opis. Disambut dilayan wowwwww kahkahkah. Powerrrrrr.

Mcm korang tengok dlm dewan rakyat parlimen. Bergaduh pung pang pung pang lepas tu mengopi mkn bersama. Bergelak ketawa. Sebijik. Org bawah tertunggu tunggu la hasil perbincangan utk masa dpn. Mcm tertunggu tunggu dan mengharap manifesto ph utk hidup senang. Sebijik weeiiii.

Bila keluar hasil ada gembira, ada menyumpah, ada dah jangka, biasa mcm dulu katanya.

Anonymous said...

Tapi tdk semua pekerja non eksekutif tau (terutama tak jd ahli) bahawa gaji atau faedah yg mereka dpt ditentukan dlm perbincangan ini. Ada yg ingat langsung dr kerajaan?

Pengurusan akan bagi dalil dalilnya(sumber manusia). Biasala kalau tinggi tuntutan ada tolakan. Pewakilan pekerja akan bagi dalil dalil tuntutan mereka. Jeng jeng jengggggggg......

Di sinilah mula timbul kecaman ke pemerintah/kerajaan? Bila tak puas hati dgn keputusan, tau tau ajelah sumpah seranah yg keluar? Ramai pekerja gomen ni dulu la ni glc asik mula menyalahan kerajaan bn? Buruk nama bn. Ada kaki bangkang lagi jd bhn kempen politik.

Anonymous said...

Utk level eksekutif jgn tanya la. Biasa takde masalah. Pasti best. Kenapa best? Kerana gaji atau faedah mereka dibincang oleh bos bos bsr dlm department tm. Bos bos bsr tu kan eks semua dah tentu perbincangan melibat gaji dan faedah utk mereka juga? Hahaha... jika gaji atau faedah kecil, mereka pun dpt sikit hahaha harap paham?

Kalau tak bersyukur terimalah padah seperti hari ni. Gomen jd swasta/glc. Sebnrnya ramai tak puasssss. Ada jer bebelan tu pun salah kerajaan, bn la saper lagi? Sembang politik bermula. Padahal dah cukup bagus. Kerana tak bersyukur kini diberhenti kerja dan ada yg nak diswasta/telah swasta. Kenaikan gaji? Bonus? Terima ajelah atas kehendak pilihan sendiri....salah pangkah?

Anonymous said...

HARAP ADA INFO LAIN LAIN GLC. MUNGKIN SAMA ATAU BERLAINAN. TAMBAH ILMU.

MASALAH KERETAPI NI AKU TAK TAU. KAITAN PEKERJA, KESATUAN DAN PENGURUSAN YG MELIBAT SECARA LANGSUNG ATAU TDK LANGSUNG DGN SKOP KERJA ATAU GAJI/KENAIKAN/MASA DEPAN?

KESATUAN NI LEVEL BKN EKSEKUTIF ATAU EKSEKUTIF?

Anonymous said...

Aku tak tau ini betul ke tdk. Aku ada dgr eksekutif sikit, bkn eksekutif/non ramai. Jd pembahagian hasil/faedah utk bkn dan eksekutif jd ketara kelihatannya. Bila pegawai eks sikit, eksekutif dpt bonus lebih dan faedah best kerana dibahagi dgn sikit org. Jika bkn eksekutif ramai, jd dibahagi dgn ramai org, dptlah hasil kecil. Bnr atau tdk hanya mereka boleh menjawab?

Sejujurnya aku kurang jelas dgn masalah dalaman ktm. Tapi aku suka membaca dan mengkaji sebagai ilmu tambahan. Jd kita tau apa yg berlaku, kita tdk mudah diperbodohkan.

Mungkin ada yg nak tambah ilmu bolehlah kita kongsi bersama.

Anonymous said...

RUM/kesatuan pekerja menyerang dr zmn bn lagi. Rasanya semua org dah tau. Isu masuk paper kannn. Menyerang bn menyalahkan bn dan beri ugutan ke bn, konon akan desak pekerja pangkah ph (sebelum pru)? Dulu geng pro ph jdkan isu utk menyalahkan/menimbulkan kebencian pekerja ke umno bn? Dah mcm mcm bn bincang, bagi usulan tapi dibantah, ada jer isu. Kena pulak jd bhn politik. Adakah dulu di zmn bn rum ditunggang ph?

Kini giliran ph yg kena? Tu menteri pun dah poning? Dulu aku tunggang kini aku diserang? Apa hang janji kat rum dulu mcm janji manifesto utk rakyat? Ada kaa janji? Jika bnr tentu rum tuntut sesuatu tu?

Anonymous said...

RUM ni kesatuan pekerja utk level bkn eksekutif sahaja atau kedua duanya termasuk eksekutif?

RUM hanya terlibat dlm gaji/kenaikan dan faedah/benefit pekerja sahaja atau boleh terlibat terus dlm pengurusan?

Adakah RUM dijanji sesuatu ketika mereka menyerang bn dulu dan ditunggang ph?

Anonymous said...

kalau Bossku didapati bersalah dalam kes 1MDB... ulang sekali lagi kes 1MDB bukan kes lain SRC dll yng bodo bodo... sila tangkap... no hal punya..

Ingay KES 1MDB... bukan SRC sila tangkap bossku...!!!


next pru mokhzani.. marina mirzan lge bang non kula waryamorti pun akan ditangkap jika melakukan kesalahankikikiki

Anonymous said...

PRK Sandakan: PAS tidakletak calon
DATO’ TAKIYUDDIN HASSAN 17 APRIL 2019


MESYUARAT Jawatankuasa Kerja PAS Pusat yang bersidang pada 15 April 2019 membuat keputusan TIDAK meletakkan calon dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sandakan, Sabah pada 11 Mei 2019 sebagaimana yang diumumkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR).


PAS juga menyeru dan mengarahkan ahli-ahli dan penyokong-penyokongnya di kawasan ini supaya turun membuang undi sebagaimana pendirian parti bagi memberi sokongan kepada calon yang mewakili pihak pembangkang.

Anonymous said...

Utk sabah dan sarawak inilah keputusan yg seharusnya diambil kerana sokongan terhadap pas masih kecil.
Pembangkang mari sama sama kita berjuang. Lawan tetap lawan.

Anonymous said...

Kita lihat dr dulu lagi RUM ni selalu menentang apa yg diusulkan bn. Seperti alat menetang bn? Tak mustahil pekerja ktm pun byk mengundi ph? Jika bnr RUM dulu ditunggang ph dan mereka menjanji sesuatu jika ph menang, jd RUM wajib memberitahu apa yg telah dijanjikan utk mereka? Jika ada perjanjian belakang tak tertulis dah tentu RUM tdk akan beritahu kerana tujuan RUM ditubuh asalnya utk menjaga kepentingan pekerja syarikat bkn kepentingan peribadi?

Anonymous said...

RUM DIBUBAR, MUSTAHIL?
KESATUAN PEKERJA TERTAKLUK DI BAWAH AKTA PEKERJA. TERPELIHARA DI BAWAH UNDANG UNDANG. KETIKA HENDAK DISWASTAKAN TELAH ADA PERJANJIAN DIANTARA PEKERJA DGN MAJIKAN.

Hanya yg aku tertanya tanya RUM ini mewakili level apa, semua atau bkn eks?

Sejauh mana RUM boleh masuk campur urusan keputusan yg dibuat pihak atasan/pengurusan?

RUM byk mengetahui rahsia rahsia dalaman jika dibongkar akan menggoncang ktm? Tu dikata menyerang/ugutan?

Adakah perjanjian lama belum tertunai menyebabkan RUM marah? Atau perjanjian tersembunyi semasa peralihan kuasa/sebelum pru?

Anonymous said...

Aku ada dgr kesatuan pekerja telekom malaysia sgt dijaga oleh pihak pengurusan. Kerana katanya kalau ada perselisihan susah nak buat keputusan dan tdk mustahil ada demo? Tak taulah kebenarannya ya atau tdk.

Perwakilan pekerja dpt byk keistimewaan, tu berebut nak bertanding jd calun pekerja. Juga dikatakan tangga gaji mereka agak berbeza dgn pekerja level bkn eksekutif yg telah dipersetujui bersama? Jika yg lain dpt satu kenaikan mereka mungkin dikata dpt 2 kenaikan? Itu dibnrkan kerana mengikut tingkat kedudukan jawatan termasuk wakil persatuan. Tu la org berebut jd wakil bro. Belum kira keistimewaan yg lain lagi. Bnr atau tdk tak taulah. Samalah seperti wakil rakyat kita, gaji besor kannnn, kerja byk kannnn.

BAGAIMANA KEDUDUKAN RUM?
DIBERI KEISTIMEWAAN?

Anonymous said...

Jika mengharap kerajaan membubar kesatuan pekerja, tak mungkin. Sbb akan menggigit mereka semula. Kesatuan sah di sisi undang undang. Kena pulak keadaan semasa la ni semua org hentam ph.

Sebelum pru, ph berkempen mempengaruhi penjawat awam/glc utk mengubah kerajaan. Bebas bersuara blablabla. Janji mcm mcm utk kesenangan hidup.

Tanah yg dibangun ktm itu dizmn najib umno bn. Nampak kejayaan tetapi pd waktu itu adakah RUM bersetuju atau menentang? Hahahaha...

1. Bila ph dah berkuasa, ph tak pedulipun dgn manifesto, janji kempen. Buat ikut suka depa. Penjawat awam tak boleh berkata apa apa, ingat dulu nasib berubah?

2. Mengapa harus tunggu kerajaan ph? Jika bagus teruskan projek itu? Pihak pengurusan harus berani buat keputusan walau tdk popular. Sejauh mana RUM boleh masuk campur urusan pengurusan?
3. Hanya jgn berlaku seperti penjawat awam alami kini? Diberhenti atau apa sahaja yg menimbul ketidakpuasan melampau?
4. Dulu BN buat keputusan tdk popular. Mereka dihasut utk membenci kerajaan BN. BN tetap teruskan projek. Kini mereka baru sedar kebodohan percaya fitnah.

Anonymous said...

INILAH PADAH BILA TUNGGANG MENUNGGANG BERLAKU. MAKLUMAT YG SAMPAI KE BAWAH TDK BETUL.

TERUSJERLAH PROJEK YG BAGUS. BERANI BUAT KEPUTUSAN TAPI JGN MENGGADAI ASET KTM UTK KEPENTINGAN PERIBADI/KRONI.

PASTIKAN KEBAJIKAN PEKERJA TDK DIABAI TERUTAMA PEKERJA BKN EKSEKUTIF YG MUDAH TERSENTUH. MUDAH DIPENGARUHI KERANA MEREKA BERGAJI RENDAH BERBANDING EKSEKUTIF.

AJAKLAH RUM MENGOPI BERSAMA HIHIHI. BUAT MCM PARLIMEN. BERTEKAK KEMUDIAN BERGELAK KETAWA BERTEPUK TAMPAR MENGOPI BERSAMA KEHKEHKEH....

MANUSIA BILA DIBERI LEBIH SIKIT AKAN BERUBAHLAH WATAKNYA? HARAP RUM JAGA KEPENTINGAN PEKERJA DAN SYARIKAT. JGN HANYA UTK KEPENTINGAN DIRI SAHAJA.

UTK PENGURUSAN PUN SAMA. JGN HANYA BAGI UNTUNG LEBIH KE LEVEL EKSEKUTIF SAHAJA. INILAH MASALAH BSR BERLAKU DI GLC/GOMEN. KETIDAKPUASAN HATI LEVEL BKN EKSEKUTIF YG MUDAH DIPENGARUHI DGN FITNAH UTK MENENTANG KERAJAAN BN.

PADAHAL BN TDK TERLIBAT LANGSUNG DLM URUSAN GAJI MEREKA DI GLC. TAPI DLM GOMEN DAH BAGI MCM MCM PUN MASIH PERCAYA FITNAH, TANGGUNG LA SENDIRI JIKA ANDA DITAMATKAN PERKIDMATAN.

Anonymous said...

Lawan tetap lawan.
Lawan berfakta bkn fitnah.
Kita keluarkan kembali janji janji manis ph.
Kita ingatkan kembali janji janji ph sebelum pru.
Kita imbau semuanya.
Kita perdgrkan kembali laungan fitnah fitnah mereka.
Lawan tetap lawan.

Apa khabar org sandakan?
Sihat semuaaaaaaaa?
Janji janji kerajaan baru di sabah sudah dipenuhi?

Anonymous said...

JGN SESEKALI KITA LUPA KISAH ADIB?
EMAK AYAHNYA MENUNTUT KEADILAN UTK ADIB.

Jgn pernah kita lupa manifesto dan janji kempen. Kerana dgn sbb itulah anda semua menaikkan ph.

Jgn buat buat lupa fitnah yg ditabur. Kerana dgn fitnahlah anda terpedaya dan diperbodohkan hingga menaikkan ph cam taik.

Apakah ini juga berlaku di sandakan? Apakah hanya janji ditabur?

Anonymous said...

Janji.....habuk pun tarak.

Anonymous said...

Hai org sandakan!
Hai orang sabah!

Atau sesiapa sahaja yg tau, aku nak tanya blog pembangkang apa yg popular/bagus di sabah. Nak tau perkembangan terkini di sabah.

Selamat berbahas kemuka fakta.

Anonymous said...

BARU SAHAJA DIJENAMA SEMULA:

KEMAS JD KEMASZLEE
MENTERI JD BADUT
HIBAH JD HIBA
DEDAK JD SERDAK

HAHHHHHHHHHHHHHHHHH

Anonymous said...

PM: KERETA API IALAH PILIHAN MASA DEPAN.

Apaaaaaaaaa baru sedor ker? Baru tau ker? Ingat kereta terbang? Semua cai ph dah hidup senang. Cai ph boleh park atas bumbung rumah. Kahkahkah

Najib umno bn dah buat, korang huru harakan. MRT LRT ECRL ETC HSR. ICOE -REL bawah UTHM. Tertanguh/batal, kerja bodoh ph. Kos naik skop makin kecil, stesen kurang. Apa kejadah, patut siap awal jd makin lambat. Bodowwwwwwww

Sekarang dah genius semenjak minum sawit.
Kahhhhhhhhhhhhhhhh

tunfatimah said...

MCA akan bertanding di Sandakan

tunfatimah said...

keranda terbang di prk Langkawi 😀

Anonymous said...

Menurut kata org bunian sabah ...perkembangannya shafie tidak lagi abdal, musa sudah berasa sikit aman.

Anonymous said...

TAHNIAH TMJ UMNO PAS SEHALUAN
DAULAT TUANKU ITU KAMI ALUNKAN
MENANG KALAH HANYALAH PERKATAAN
HANCURKAN FITNAH SYAHID DINANTIKAN


KEPALA PENIPU VS KEPALA PEROMPAK
SAPA LINGKUP DULU TEPUK SEKELIAN
MENANG KALAH SEMATA MATA GEMPAK
FITNAH PLURALIST DAJAL DIHANCURKAN


JAHANAM KEPALA PENIPU JAHANAM KEPALA FITNAH PEROMPAK...

PANJI HITAM TRRBIT DI BRUNEI SINGGAH KE MALAYSIA HANCURKAN SNG DAJJAL FITNAH....


#LAWANFITNAHSYAHID

Anonymous said...

DARI FIRAUN MENJADI RAJA MENJADI TUHAN
3:36 AM
Facebook


Akibat penyakit hati syaitan diangkat menjadi malaikat, akibat sakit jiwa Mahathir diangkat pula menjadi raja oleh pengikut-pengikutnya.

Bila sampai satu masa hati, jiwa dan akal mereka sakit maka akan diangkat pula oleh mereka Mahathir menjadi tuhan dan disembah.

Dalam sejarah Firaun yang angkuh dan sombong mati ditelan laut Merah tetapi di negara kita mahaFiraun diangkat menjadi raja oleh pengikutnya. Dalam sejarah juga menyebut Mustafa Kamal Atatürk mati dengan penuh siksa tidak diterima bumi tetapi di negara kita Mahathir tidak akan mati.

Kalau dulu pengikut Ayah Pin minum air kaki, kini ada yang bangga minum air lebihan Mahathir dan tidak mustahil ia akan lebih dari meminum air kaki satu hari nanti.

Anonymous said...

HAPPY GOOD FRIDAY MACAI SEMUA
COMANGO PLURALIST SUDAH BERSAMA
ANAKCUCU MARINA KAUM KERABAT SEGALA
ATOK DAN TOK WAN TAK JOIN SAMA KER..?


PADA MACAI MACAI PEMEGANG PANJI TOLO LABUH PLURALIST MURTAD DAN PANJI TOLO LABUH CLAMPING TOP DOG...

WISH "HAPPY GOOD FRIDAY"


COTI TANPA REKOD LAGI... HAAHH MACAI SEKELIAN....!!!


HAAHHH TEPUK..!

Anonymous said...

ASAL KEPALA PEROMPAK PERINTAH
MAKA BERDOYON LA MASALAH TIBA
EKONOMI PUN DAH MACAM HARAMJADAH
ASAL ANAKCUCU KRONI KAYA RAYA

OLEH KERANA MACAI TAKSUB SSGT DENGAN KEPALA PEROMPAK NI MAKA KITA DOA LAN BERAMAI SEMOGA KEPALA PEROMPAK NI DIPANJANGKAN LAGI USIA KEPALA PEROMPAK 120 TAHUN LAGI... AMACAMM??

MACAI DAKWA MESIA TAK SELAMAT KALAU KEPALA PEROMPAK TAK ADA SEBAB MACAI KATEEE KEPALA PEROMPAK NI BANI TIMUN PEMBAWA PANJI HITAM DARI TIMUR....AMINNNN... KIKIKIKIKI

Anonymous said...

Bani timun yg dihempap durian. Kihkihkih

Anonymous said...

FUYOO BLOGER KD BAEK PUNYA TADAH
ATOK TU KIRA SUPER HERO MALAYSIA
MACAI KATA PANJI ITAM HARAMJADAH
MOH KITA DOA ATOK LANJUT 120 UMONYA
NNTI MACAI KATA TAK SLMT MESIA YEAHAH.!


KIKIKIKI.. OLEH KERANA BLOGER KD KATA ATOK KAU SUPER HERO SLAMATKAN MESIA MEH KITA DOA RAMAI2 ATOK LANJUT USIA 120 TAHUN LAGI...

NNTI DEPA KATA MESIA X SELAMAT PULAK..


YAALLAHHHH KAU LANJUT KAN LAH USIA ATOK SUPER HERO MESIA INI SELAMA 120 TAHUN LAGI...

KIKIKIKIKI...

AMINNNNN....!!

tunfatimah said...

atok bila dah nyanyok boleh digelar superhero juga. pakai spender di luar seluar. not too far away.
coming soon. 😄

Anonymous said...

Aku pinjam ayat org lain.
Zmn najib umno bn, yg kata ekonomi teruk adalah SR siakapkeli amranfans sheila majid ct nurhaliza ratu naga pemimpin ph dan cai ph.

Zmn ph dikata ekonomi teruk menjunam terburuk adalah bloomberg ftse russel moody dan ramai pakar ekonomi/penganalisa dunia.

Anonymous said...

Pakar ekonomi, cukai, sst dan kewangan malaysia ah lol tony kata lapuran berat sebelah. Timbang tak cukup kilo kahhh kahhhhhhhhhhh

Anonymous said...

Apa la perasaan jiwa cai ph bila tengok balik video tony pua pakai pelikat/tol dgn pegang berlian pink beso mcm mat jebon. Tony berguling terbahak habak tengok kebodohan cai ph. Ingat 0/sifar gst rupanya berlambak cukai baru.
Apalaa tolol sgt.
HAHHHHHHHHHHHH

Anonymous said...

MAHATHIR PERDANA MENTERI KEDUA TERKAYA DI DUNIA ???
Image result for Perdana Menteri paling kaya

Rupa-rupanya Mahathir adalah PM ke-2 terkaya di dunia. Dalam senarai 30 pemimpin dunia seperti US George W. Bush - President of the United States ( 2001–2009 ) hanya berada ditempat ke 22 dengan jumlah kekayaan $15 million berbanding Mahathir $44 bilion menurut laporan media The Coverage pada 22 Oktober 2018.


Yang peliknya nama Dato Sri Najib yang dituduh Mahathir sebagai perompak dan pencuri langsung tidak tersenarai. Kalau Mahathir pada 1981-2003 berjaya mengaut kekayaan $44 bilion berapa agaknya yang bakal dibuat oleh PM ke 7?

Berikut senarai 32 orang Perdana Menteri / Presiden terkaya di dunia

1. Hosni Mubarak – President of Egypt (1981–2011 )
Egypt $40–$70 billion(2011)

2. Mahathir Mohamad - Prime minister of Malaysia ( 1981–2003 )
Malaysia- $44 billion (2011)

3. Suharto – President of Indonesia ( 1967–1998 )
Indonesia -$15–$35 billion (1998)

4. Ferdinand Marcos- President of Philippines ( 1965–1986 )
Philippines – $13–$35 billion (1999)

5. Ibrahim Babangida- President of Nigeria ( 1985–1993 )
Nigeria – $12 billion (1993)

6. Zine el-Abidine Ben Ali- President of Tunisia ( 1987–2011 )
Tunisia – $7.8 billion (January 2011)

7. Silvio Berlusconi- Prime Minister of Italy ( 1994-1995 , 2001–2006 , 2008–2011 )
Italy – $6.2 billion (2011)

8. Sani Abacha- President of Nigeria ( 1993–1998 )
Nigeria – $4 billion

9. Saddam Hussein – President of Iraq ( 1979–2003 )
Iraq – $2 billion (2003)

10. Asaf Jah VII- Nizam of Hyderabad ( 1911–1948 )
Hyderabad – $2 billion (1940)

Anonymous said...

11. Rainier III- Prince of Monaco ( 1949-2005 )
Monaco – $1.5 billion (2005)

12. Thaksin Shinawatra – Prime Minister of Thailand ( 2001–2006 )
Thailand – $1.4 billion (2004)

13. Mobutu Sese Seko – President of Zaire ( 1965–1997 )
Zaire – $1-$5 billion

14. Akbar Hashemi Rafsanjani- President of Iran ( 1989-1997 )
Iran – $1.1 billion (2006)

15. Daniel Arap Moi – President of Kenya ( 1978–2002 )
Kenya – $1 billion (2002)

16. Fidel Castro- President of Cuba ( 1976–2008 )
Cuba – $900 million (2006)

17. Yasser Arafat- President of Palestine ( 1996–2004 )
Palestine – $300 million (2003)

18. Paul Martin- Prime Minister of Canada ( 2003–2006 )
Canada – $225 million (2004)

19. Begum Khaleda Zia – Prime Minister of Bangladesh ( 2001–2006 )
Bangladesh – $212 million (2009)

20. Franz Joseph II – Prince of Liechtenstein ( 1938–1989 )
Liechtenstein – $150 million (1945)

21. Gyanendra- King of Nepal ( 1950–1951 , 2001–2008
Nepal – $100 million (2007)

22. George H. W. Bush- President of the United States ( 1989–1993 )
United States – $20 million (1999)

23. George W. Bush- President of the United States ( 2001–2009 )
United States – $15 million (2004)

24. Constantine II- King of the Hellenes ( 1964–1973 )
Greece – $14.9 million (2002)

25. Milo Dukanovic- Prime Minister of Montenegro ( 2008–2010 )
Montenegro – $14.8 million (2011)

26. Jacques Chirac – Prime Minister of France / President of France ( 1974–1976 , 1986–1988 , 1995–2007 )
France – $9 million (2004)

27. Ronald Reagan – President of the United States ( 1981–1989 )
United States – $4 million (1985)

28. Tony Blair – Prime Minister of the United Kingdom ( 1997–2007 )
United Kingdom – $3 million (2004)

29. Gloria Macapagal Arroyo- President of the Philippines ( 2001–2010 )
Philippines – $3 million

30. Junichiro Koizumi – Prime Minister of Japan ( 2001–2006 )
Japan – $2 million (2004)

31. Gerhard Schröder- Chancellor of Germany ( 1998–2005 )
German – $1 million (2004)

32. Bill Clinton- President of the United States ( 1993–2001 )
United States – $697,000 (1993) , $17.4–$53.7 million (2007)

Namun begitu... perkara yang paling aneh berlaku sehari yang lalu apabila nama bekas perdana menteri Malaysia, Mahathir Mohamad telah dengan misterinya dipadam dari senarai Wikipedia yang memberi maklumat tentang harta yang dimiliki oleh pemimpin semasa dan bersara di negara-negara serata dunia.

Anonymous said...Dengan menyebut 53 rujukan, Wikipedia telah menyenaraikan Mahathir sebagai bekas pemimpin negara yang kedua terkaya di dunia selepas Presiden Mesir, Hosni Mubarak yang memiliki sejumlah sekitar US $40 ke US$ 70 billion.

Walau bagaimanapun, laman Wikipedia yang masih boleh dilayari di Malaysia, nama Mahathir dengan misterinya telah dipadam pada hari Isnin 17 Disember 2012 beberapa minit selepas Malaysia Chronicle menyiarkan berita Mahathir now the world's second richest ex-leader with US$ 44 BILLION? (Mahathir sekarang bekas pemimpin kedua terkaya dengan harta sejumlah US$ 44 Billion?)

(Sila rujuk pada versi bergambar laman web dimana nama Mahathir disenaraikan dengan jelas selepas Mubarak dan bandingkan ia dengan versi seperti di pautan

(http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_heads_of_state_and_government_by_net_worth.)

Harus diingatkan bahawa berita itu ditulis bukan berniat jahat tetapi berdasarkan dakwaan Wikipedia bahawa Mahathir memiliki sejumlah US$ 44 billion. Jika benarlah dakwaan ini, ia pasti ada implikasi buruk bagi Malaysia dan Mahathir kerana bagaimana seorang perdana menteri yang dipilih rakyat memperolehi begitu banyak kekayaan tanpa melibatkan diri dalam aktiviti yang korup.

Sama ada Mahathir benar-benar memiliki harta sejumlah US$ 44 billion atau tidak, tiada siapa yang tahu. Dan seperti namanya yang tiba-tiba hilang dari senarai Wikipedia, konvulsi kompleks yang perlu dirungkai untuk mengetahui sejauh mana kayanya Mahathir dan keluarganya akan memerlukan lebih dari gabungan penyiasat Hercule Poirot dan Miss Marple. Sekumpulan pasukan terdiri daripada akauntan, para audit, pakar kewangan dan perbankan akan diperlukan, tidak kurang daripada itu.

Selanjutnya.... sila layari https://btmmari.blogspot.com/2014/03/mahathir-mohamad-kedua-terkaya-di-dunia.html

Anonymous said...

kisah ijad ni dari blogger headbomb.blogspot.com

TAHNIAH LAH IZAT ANDA BERJAYA
BERJAYA DIFITNAH PENIPU PENDUSTA
PEMILIK IJAZAH 2X DIKENCING YERR
PRU NANTI CUKUP2 DIBANGANG DEPA..

KIKIKIKI...

IZAT KO DAH NAMPAK LEPAS PRU
KAMI DAH LIHAT SEBELUM PRU LAGI
TAHAJUT DUHA TUDUNG SERBAN TERTIPU
MUDAH BEBENO LUPA ITU LAH MELAYU
PRU UDAH2 CUKUP2 KENA TIPU TU...KIKIKIKI... TAK PELIK YG BERTUDUNG LABUH ARI ARI TASBIH TAHAJUT DUHA SOLAT TOBAT ORANG NI LA YG BANYAK SERSRKONGKOL DENGAN KEPALA PEROMPAK PENIPU DAH TERANG BERSULUH SBLUM PRU ANAK CUCU SOKONG LGBT GAY PLURALISMA MURTAD LIBERALIS COMANGO KO ORANG MUDAH LUPA DAN MUDAH BENO DITIPU


.... PESAN AKU NEXT PRU HAPUSKAN SELURUH KELUARGA PEROMPAK DAN PENIPU NI... BUKAN DUNIA AJER AKIDAH IMAN PUN DEPA LACURKAN DAN TIPU...

Anonymous said...

BANGANG TAK SUDAH MELAYU MUDAH LUPA
BAILOUT AMALAN YANG TAK PENAH LUPA
NO WONDER KRONK ANAKCUCU KAYA RAYA
RUGI NIAGA MINTAK ORANG BAILOUT SUMA

LEPAS MAMPOS MELAYU MUDAH LUPA
MIRZAN MOKHZANI DI BAILOUT BILLION
BAYAR BALIK DUIT PETRONAS TH DSBNYA
MAMPOS ATIK KAU ANAKCUCU KITA BALUN


... BABI PUNYA FAMILI MME BETUL KEPALA PEROMPAK PUNYA FAMILI... KAYA RAYA IMAN AKIDAH DILACURI IMAN COMANGO LGBT BAHANA DUIT HARAM ANAK CUCU PRRANGAI MCM HARAMJADAH... MACAI BOLE KATA PANJI HITAM LAGI..


ALAHAIII.. KIKIKKI...

NOTE :

http://puteramariam.blogspot.com/?m=1

cahaya al majid terbaekkkk... go viral kasi up blogger ini...

Anonymous said...

kepala perompak masuk ijn...

JANGAN LAH MATI DOLU WAHAI PEROMPAK
BANYAK LAGI HARTA YG BLOM DISANGAP
JGN TINGGALKAN MACAI TERKAPAI SEBAK
ABIS PANJI ITAM BILA NAK KIBAR PULAK


KIKIKIKI...

BANG NON MENGINTAI PELUANG DATANG
KEPALA PENIPU JALAN MULA MENGEMBANG
MACAI BODO JUGAK YANG GILA BANGANG
PANJI DIJANJI LANSUNH X KELIHATAN


KIKIKIKII.. ALAMAKKKK CAMNER NAK TEPUKKK NIHH...??


KIKIKIKI

Anonymous said...

MASUK IJN?....ELOK LE TU....PASAI APA....GADUH NGAN JIDIN LAH TU......KIKIKIKI....

....MASUK IJN....TUKAR BATERI BARU YG LEBIH POWER KOT!!!

Anonymous said...

Sultan of Brunei Sends Letter to EU Urging 'Tolerance' to death gay penalties.

INI LAH CIRI CIRI PANJI HITAM
BUKAN MAMAK KUTTY SI JUBO HITAM
MACAI BODOS PIANG JER TERKINJA RIANG
PANJI LABUH TOP DOG PASTI DIKUBOKAN


KIKIKIKI.. PANJI HITAM DAH MUNCUL DARI TIMUR DAN AKAN BERSAMA KE
MALAYSIA UNTUK MENGGAPUSKAN PANJI PLURALISMA MURTAD DAN LIBERALISMA KAFIR HARBI....

#lawanfitnahsyahid

Anonymous said...

dari tukar mora baik tukar pidana mintri....


NAK WAT CAMNER BROO SUMA
YANG ADA QUALITY FAKE DRGREE
BAIK TUKA PM DARI TUKAR MORA
TMJ YOUNG BLOOD PRINCE DIKASIHI


DAULAT TUANKU.... KASI MAMPOS SEMUA LEGASI KUTTY KEPALA PEROMPAK TANGKAP MOKHZANI MIRZAN BAILOUT KEDAI ROTI KRONI DAP DAPAT 140 BILLION DAN SYARIKAT LAIN BAILOUT DUIT PETRONAS, EPF, PENCEN, TH BAYAR BALIK ITU DUIT RAKYAT...

Anonymous said...

DULU ATOK KATA NAJIB NAK JUAL NEGARA SAMA CHINA...TAPI SEKARANG ATOK DOK JILAT SAMA CHINA...ATOK OIII ATOK!!!

ATOK...JIDIN APA HABAK!!!

tunfatimah said...

atok and jidin fighting maa..tetapi dgn penuh tertib dan lemah lembut( 😂😂😂) kerana dua2 dah ketar lutut.
retak seribu..

Anonymous said...

Ye ke? Semoga meraka berdua tidak buat kerja bodoh tumbok menumbok dan jubo menjubo sesama sendiri kerana melepas geram.

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget