KL CHRONICLE: @NajibRazak slams M. Kulasegaran, told to follow Parliament Standing Orders #MalaysiaBaru

Saturday, July 14, 2018

@NajibRazak slams M. Kulasegaran, told to follow Parliament Standing Orders #MalaysiaBaru


Former prime minister Najib Abdul Razak has shot back at Human Resources Minister M Kulasegaran over the Pakatan Harapan government's seeming indecisiveness over its choice of Dewan Rakyat speaker.

Kulasegaran was reported by Bernama earlier today as saying that those harping over the delay in choosing a speaker were trying to distract from issues involving former premier Najib Abdul Razak.


In response, Najib said Harapan should stop blaming him for everything.

"I'm no longer the prime minister nor in the ruling government, why am I to blame for this speaker issue?

"My name continues to be used as an excuse every time the Harapan government fails to govern well or fulfil a promise in their 'sweet' manifesto.

"Harapan's standard operating procedure of 'It’s all Najib's fault' should stop. Or will this carry on for the next five years?" Najib posted on Facebook today.

He noted that under Parliament's standing orders, a name for the Dewan Rakyat speaker should be nominated to the Parliament secretariat at least 14 days before the House is in session.

Dewan Rakyat convenes on Monday, and Harapan has yet to name their proposed speaker.

Last week, there was speculation that it would be Sungai Petani MP Johari Abdul, but the focus later shifted to former Court of Appeal Judge Mohamad Ariff Yusof.

Najib said Harapan not deciding on a speaker yet has stirred many questions on whether Parliament rules would be adhered to.

"If they can't obey rules of the highest body in the country (Parliament), how can it be said that this new government governs following the rule of law?" he said.

https://www.malaysiakini.com/news/434203

48 comments:

Anonymous said...

Najib jangan ponteng sidang parlimen ya..mana kerusi najib nak diduduk? Depan semua zahid komedi dan geng barunya dah ambik. Masa tu kalau najib ada telur, sila bersuara. 150 kerusi termasuk sarawak lawan 51 + 3 + 18 pas = 72. Berasap bontot najib.

Anonymous said...

Rule of the jungle by Mahakutty

Anonymous said...



oiit macai mahababi 9.29 pm.. aku tak risau pasal najib..sebab dia pahlawan sejati.. macai nak ejek ke ape lantak le.. kalau tak pahlawan takkan le mahakuttytaek arahkan anjing-anjingnya beku akaun cucu rm100, rampas kasut baby 'berharga' rm 14.2 juta.. memang dia pahlawan sebab dia tak lari pun.. segak berhemah.. dia muncul dia berani berhadapan face to face dengan siapa yang memusuhinya.. TANPA mengheret penyokong ke jalanan seperti Nuar Ketom.. respect bro.. kalau lu pon entah2 tercirit le kena mcm tu..


dan.. DSNR jauh langit dan bumi dengan PM atok kepala peromak..

tak macam mahakuttytaek.. pengecut.. bacul.. semua pakai anjing suruhan.. kita nak tengok apa reaksi atok mahakuttytaek.. apakah dia berani berada dalam sidang parlimen.. atau mc akan bersepah mase sidang.. atau dia akan jawab 'saya tak tahu'.. senyum kambing.. pengampu penjilat yang tolong jilat bontotnya..

Anonymous said...

setuju dengan 10.16 pm...

Anonymous said...

ini peluang untuk usul undi tak percaya pada atuk 93 kerajaan PH di parlimen,.. buat usul ini dan tengok goyang tak atuk 93 dgn PH.

undi tak percaya sebab PH menang dengan menipu rakyat, demand for a fresh election, boleh kannn...semua MP sokong untuk tumbang kan kerajaan penipu perompak ini, like to see case terowong, bungalow murah, forex, memali,bank bumuputera semua pergi mahkamah and given fair trial.. baru fair and square... takut ke atuk93..

Anonymous said...

Kahkahkahkah..54 kerusi bn terkini ada hati nak buat undi tak percaya. Nak bertanding sg kandis pun kena tanya pas dulu. Mintak izin. Umno betul2 bacul.

Anonymous said...

Nak menghadap muka mahathir pun najib takut. Itu masa berkuasa. Inikan pulak sekarang..masa jatuh dalam lubang najis. Berani ke najib?? Berani ke zahid hamidi?? Ku nan?? Sekali mahathir batuk je telur diorang masuk dalam. Semua warlord umno ada kes. Luar parlimen kena beku akaun masing2, akaun keluarga, baru padan muka. Yeahhaaaaaa....hahahaha

Unknown said...

Betul 10.16pm
kita sama2 tgok sapa yang takut sapa yang kecut
Jangam semua pakat2 jawap tak tau3x.

Anonymous said...

Woowww.. kerajaan kini yg dulu pembangkang sgt rajin hadir sidang parlimen tak pernah ponteng.. tak caya tanya penduduk yg diwakili mereka.. wakilnya tak akan ada dan diberitahu sdg menghadiri sidang parlimen.. masa ph jd pembangkang telur telur ap semua kembang kerana tak pernah ponteng.. bontot ap ph melekat punyala bertanggungjawab kat rakyat..

Anonymous said...

11.36.. tak perlu org lain ucapkan.. mulut kau sendiri menyatakan betapa liciknya atok kau.. tak peduli undang undang apapun, kau percaya semua boleh dilanggar.. terbukti satu persatu dah londeh.. tu pun nak bongkak lagi.. dah londeh kena la cari isu lain.. nak tutup semua isu utk alih perhatian rakyat.. muncul kembali sarawak report.. sebelum muncul kisah si taib.. ada tgn suruh tutup kot.. senang boleh tutup bukak.. sr yg merupakan kiblat mahacai ph ada citer baru.. ketua polis negara pulak.. dgn harapan alih perhatian rakyat.. takdelah org perati je kerje menteri kabinet yg lintang pukang..

Aku kagum si jho lo tukar rupa.. jantan ke betina eekkk.. kahkahkah

Anonymous said...

Beku bkn pndg.. tu arah belakang.. dah beku tak mengaku.. kata berani.. dah tangkap najib semua tak mengaku arah.. kata berani sgt.. co. bail out masa zmnnya tuding org lain.. kes forex pun kata tak tau.... pemberani ke kalau semua jawapan tak tau tak diberitahu saya tak tau atau saya tdk arah bkn saya arah.. ni pemberani atau penipu?

Anonymous said...

Kerusi pembangkang sentiasa penuh sebelum pru 14.. woooowwwwww..

Anonymous said...

PAKATAN HAPRAKPAN
PAKARTURN
PAKATOON
PAKAR U TURN

BERBEZA NAMA TAPI SAMA JE BODOHNYA

Anonymous said...

Sape tanya pas nak bertanding ke tdk? Bertanya dgn berbincang sama ka? Ooo baru tau tanya dan bincang tu sama.. Bodoh ko tak nampak..Wakil dap ajar bahasa ka? Ph betul betul bacul menipu rakyat utk menang.. seribu kali bacul mahacai ph mcm kau buat buat lupa pasal janji janji ketika kempen..

Anonymous said...

sebenarnya kera jaan Pee Eh ni memang takut bila Dewan nak bersidang. Sebab semua menterinya no value, akan tergagap & menangis bila diasak oleh pembangkang yg kebanyakannya bekas menteri yg berpengalaman.

Anonymous said...

Nak tanya..Lagi bacul ke bila ada 2 hakim negara dlm waktu sama?..

Wakil rakyat/ap boleh usul apa saja.. tak menjd kesalahan.. terima atau tdk itu urusan kedua.. Undang undang jd bacul apabila pemerintah sesebuah negara melaksanakan hukum rimba...

Anonymous said...

BAGAN DATUK: Umno bersama parti komponen Barisan Nasional (BN) akan berbincang bersama PAS untuk meletakkan hanya seorang calon pembangkang bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis di Selangor nanti.

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, kerjasama itu merupakan strategi pihak pembangkang dalam usaha memastikan pertembungan satu lawan satu pada PRK itu dan memberikan saingan sengit.

● KAHKAHKAH...LINGKUPLAH UMNO SETIAP KALI PILIHANRAYA KENA TANYA & MINTAK IZIN PAS. KAHKAHKAH...PRESIDEN UMNO BODOH! INI PEMBAHARUAN UMNO?? KHKHKAHKAH...BODOH...STRATEGI BODOH

Anonymous said...

WOOIIIII... menteri kabinet ph bila dah terkantoi blok org dlm twitter... bila tak boleh jawab blok je kerjenya.. yg tinggal mahacai phaprak yg syok sendiri... tu takde teloqqqq kecuttttttt

Anonymous said...

Buto mata ko.. ko sendiri tulis BERBINCANG.. BKN MINTAK IZIN..
Kaaaaaaaahhhhhhhhhhh....
BODOH KO TAK NAMPAK...

Pembaharuan dlm barisan kabinet malaysia..
Hari hari sidang media..
U turn mesti..

Bagi macai ph syoookkkkk mcm kau kahkahkah...

Anonymous said...

Kau lagi bodoh 1.03..bila masa dalam sejarah bn tak pernah bertanding dalam prk? Nanti bila dah biasa pas tak bagi laluan, besok lusa rakyat hilang percaya kpd bn. Presiden kau memang lemah. Bacul! Hahahaha...kalah sebelum bertanding. Hahahaha

Kluangman said...

Speaker sementara boleh dilantik atas persetujuan ahli parlimen dan notis 14 hari dikemukakan selepas itu untuk pengesahan jawatan Speaker.

Parlimen adalah badan tertinggi membuat dasar dan undang² termasuk mengecualikan atau membatalkan sesuatu peraturan.

Sudahkah pandikar meletak jawatan?

Anonymous said...

Pembaharuan malaysia baru..
Peguam negara takleh cakap BM..
Hakim sonyap sonyap rupanya ada 2 hakim negara..
Ketua sprm arah dulu angkat sumpah kemudian..
Nama speaker 14hr sebelum bersidang.. ni dah nak bersidang.. tak kan beruk nak dilantik?

Kiblat mahacai ph SR..
Kencinggggggggggggggggg merata...

Anonymous said...

Apa kaitan erti berbincang dgn bertanding ke tdk.. kau baru tulis satu lwn satu.. perbincangan ini hanya utk sg kandis bkn berlaku utk semua prk..
Kau menyibuk gila urusan umno apahal.. mabuk.. sasau manat ni.. urusan ph lintang pukang.. menteri kabinet tak diyakini jepun kah kah kah.. hooiiii pi bantu menteri turun herge... tipu rakyat tipu rakyat tipu rakyat..

Anonymous said...

Peeerrghhh mahacai ph.. semua perbincangan dlman dia tau bebbbb..

Perbincangan dlman ph dia tak tau.. tu asik kena kencinggggggg....

Anonymous said...

Soalan tu aku berdokah dokah... ko tak tanya atok kau.. abih org letak jawatan.. katanya disuruh letak jawatan walaupun belum tamat tempoh?.. katanya daim antar org desak letak jawatan? Betul ke? Aaiikkk kalau belum desak la, buat apa tanya sini.. antar org.. atokkan berani.. payah benor kau la terbang kluanggg bawak surat pecat kahkahkah..

Anonymous said...

Hakim negara ada 2.. boleh pun..
Keluar cepat cepat surat lantikan..

Ketua sprm angkat sumpah kemudian.. takde halnya kaannnn...

Undang undang ph boleh bantah ka?
Ahaaakkkk...

Anonymous said...

Setuju dgn 10.16 pm, Najib memang gentlemen, nampak steady je, tak perlu lari melompat kekedutaan Turki, tak perlu guna proxy dlm kes Memali, tak perlu menipu rakyat dalam menifesto. Haram hukumnya mengiktiraf barisan pemimpin yg menang hasil dari siri2 penipuan dan pembohongan kepada rakyat... hingga kini rakyat menunggu dengan penuh sabar pemansuhan tol... harga minyak turun RM 1.5 per liter?

Anonymous said...

Jantan kluang ko pi terbang cari peneroka felda.. bergayut kat kelapa sawit.. peneroka tgh menjerit tu duit dia org mana.. takkan ecrl naik bilion bilion boleh...

Anonymous said...

Itu pasal kau bodoh, senang kena tipu dengan najib. Najib dan rosmah tahu setiap kali buat salah, strategi pertama...berdiam diri. Strategi kedua..tanya balik orang yg was2, muka saya ni muka penipu ke? Macam rosmah buat dalam 1 majlis. Kalau percaya cakap pasangan ni, maknanya kau kena tipu kali ke 2 @ kau memang bangang.

Anonymous said...

Macai ph provokasi bincang tu mcm.mintak izin dgn pas..sebab mereka KECUT TELOR dgn kerjasama dan toleransi dengan pas..maklumlah syiatan kan takut perpaduan ummah Islam..

Yg die atok clamp kecut telor semua kena tunggu dapig angguk tu tk la rase bahlol pulak ye macai mahababie???

Plg pondan..xde dengar lngsu suara ARMADA PONDAN BUNGETAEK..

kikikii

Ohh ya mase atok clam jd pengerusi ph..acap kali die cakap nk letak caln pru14 kena berbincang dengan dapig dulu..so sbb tulah macai mahababie trauma.. ' bincang' bg macai ph mahababie ialah mesti dapig angguk dulu.m klu dapig batuk sekali je atok clamp u turn ..itu pasal asyik u turn

Jgn risau..undi xpercaya blh tumbngkn atok 93M.. dia mesti tergolek punya.

Anonymous said...

Komen2 pencacai semua nak sedapkan hati sendiri je..nak ckp org lain bangang sb teori yg tak pasti....tapi yg pasti Pakatan hancing kencing makin bersepah...mcm dah tak boleh nak ditahan kencing tu..Pencacai tetap hirup juga walaupon bau hancing makin kuat...

Anonymous said...

Macai mahababi 2.06.. kah kah kah ckp berderai air liur.. Bontot penuh TAEK!!!

kesian ko kn..sendiri bodoh bahlol..ckp orh lain.. Najib gentleman, perwira yang tak didendang, habis segala idea bernas dan usahanya dicetak rompak dicopy paste plagiat oleh rejim mahapenipu.. Lps tu dh CIPLAK.
up lg kos untuk habuan perompak2 yg tlg support pru14 bg ph atok !!

Najib braveman, insan yg ikhlas pd tgjwb sng pemimpin rkyt
M rakyat sudah menyesal #rinduzamannajib... yang xbrani pengecut ialah atok serba tak tahu.. Baling batu lari sembunyi..buat bodo.. DS Rosmah insan penyabar tabah. Dia dah berlakon air mata mcm nek jijah atau moyang semah.. Smga Allah rahmati dan beri pembelaan od insan mulia berdua ini..DSNajib DSRosmah, mnggerunkan musuh..hncur dhn fitnah mereka sndiri..!!

Satu dunia respect Najib, yg duni meluat ialah atok mahataek.. China smpai skg xnk.jumpe atoktaek! Merayu atok nk jumpe sjk bln jun..

Anonymous said...

Btul tu bro.. Keadaan pntdbirn negara skrg sbnr tgh kucar kacir, tiada halatuju, korup, tp yg bg nmpk tkterjejas lg sbb sistem dan duit yg byk ditinggalkan krjn umno DSNR.

So mreka nk cover hancengg main le isu hutang 1 trillion bagai sbg 'hidangan' penyedap kpd macai2 ph yg ternganga lopong mulut tunggu jnji bodoh.. So xnmpkla madey tu bodo hnya tukang perabis rezab.. blh cover la crita 1 trillion ph dn atok madey laknatullah tu utk tutup yg sbnrnya negara ditsdbir cekap dn kaya oleh bn DSNR!!

Anonymous said...

Korang jgn dgr le si blogger GILA ISIM KD mahacacai madey tu. Kalo madey berak pun silap2 die kata wangi dan suci.. Time isim gilebabi die dtg..korng tgk die bukak mau dkt 3-4 entry sehari..sambik maki non stop umno najib.. Yg pelik si setan kd ni mca gerakan.mic lngsg die xkutuk..

Ink ktrunan kutty keling jgk kot kd tumm? Celaka!

Anonymous said...

Mi ki ki..nnti berbahas flm dewan..ki ki ki atok jawsb kelaut...ki ki ki
Nnti guide ckp..suiitt suitt..suiitt atokk..salah cakap tu...kita bukan bn..kita ph..atuk salah cakap..bukan mansuhhh..di kaji...tol di kaji atook..

Anonymous said...

kluengmen re u ok... dah tak bagi anon komen ko datang blog CG buat onar pulak... ko pi balik melancap lam blog ko lagi bagus....


kah kah kah..

damak mwsu said...

Bagi aku, Tok Najib adalah antara PM Malaysia yg terbaik dan paling berwibawa serta disantuni oleh rakyat Malaysia dlm sejarahnya sesudah PM kedua kita. Sebagai yg berkelulusan ekonomi industri, Tok Najib sememangnya lebih arif ttg bagaimana nak memacu kemajuan dan pendapatan rakyat dan negara.
Malangnya kebanyakan drpd rakyat Malaysia ini 'sakit'. Sbb itulah 'dicarinya' doktor, namun sang doktor pulak agaknya 'sengaja' memberi penawar yang tidak bertepatan dengan penyakit yg dideritai oleh sang pesakit, sama ada dari segi dosnya atau dari segi kemujaraban ubatnya.
Tetapi aku lebih meyakini dari sudut dosnya. Ini kerana rakyat hari ini semacam 'ketagihan' dgn cerita² karut dan menjadi khayal setiap kali mendengar tutur kata sang doktor mengenai kemujaraban ubat yg diberikan walaupun secara berlebihan sukatan.
Dahulu doktor yg sama pernah berkhidmat dan ketika ini disuntiknya ubatan yg boleh melumpuhkan org lain. Tapi kali ini doktor yg sama sudah tidak mahu lg menggunakan kaedah itu. Pun begitu, sang doktor ini tahu, teknik melumpuhkan itu amat strategik utk menjadikan mangsanya tidak berdaya.
Hari ini dgn mengambil kejayaan lalu itu, sang doktor telah menemui kaedah baharu bagi menjadikan mangsanya tidak berdaya iaitu dgn cara mengkhayalkan mangsanya. Sesungguhnya inilah kaedah yg efisien dan efektif yg amat bersesuaian dgn perubahan dan kemajuan arus moden.
Dgn menjadikan analogi penagih dadah. Penagih dadah era 80an dan 90an menjadi tidak berdaya akibat heroin, morfin atau kokain. Tapi penagih dadah era melinium ini menjadi cergas dengan ekstasi, syabu serta byk lg dadah² sintetik yg lain.
Rumusan mudahnya, antara Tok Najib dan mahathir, aku pilih Tok Najib kerana lebih terbukti kewibawaannya.

Anonymous said...

Siapa di antara 51 (umno) dan 3 (mic dan mca) ahli parlimen bn yang tidak pernah terima habuan makan duit najib atau tidak pernah dapat sebarang projek walaupun hanya projek kecil? Cuba bagi tau...berani ke nak berkokok dalam parlimen? Macam la boleh sorok apa mereka dapat sebelum ni..semua ada dalam radar. Semua PH tau. Sekali pulas telur terus senyap. Zahid hamidi? Ismail sabri? Mahadzir khalid? Ku nan? Annuar musa? Sapa lagi? Semua ada kes...semua dapat projek. Hehehe

Anonymous said...

Siapa antara kroni mahataek mcm vincent tan, kuok, eric, phek khing tk pernah dapat projek haram dr mahateak??

Hmmm mcm sial je hujah ko..duit najib sumber halal vs duit mahataek sumber merompak ??

Kah kahkah klu tangkap madey nnt jgn lupa sita harta mirzan mokzani mokeris..baru kita tau siapa perompak sebenar!! Ank2 hrm jdh ni boleh mkn duit sesuka hati..org lain semua xboleh. Drma pun jd haram.. Tp klu anak madey hrmjdh ni duit arak pun tkpe. Bngge siot mokzani dgn kilang arak

Anonymous said...

Kah kah kah berdokah dokah kah kah kah berdokah dokah kah kah kah..
Takde sorangpun wakil ap ph yg pernah ambik habuan...percaya.. kahkahkah
Takde sorangpun wakil adun ph ambik habuan.. percaya.. kahkahkah..

Kerana itulah mereka perjuang bersih.. kahkahkah..
Kerana itulah kes semua digugurkan.. kahkahkah...
Tak perlu didakwa.. tak perlu diadili dlm mahkamah.. gugurrrrrrrr... percaya..
Kaaaahhhhhhhhhhhhh....

Lubang terowong dah jumpa..
Forex bnm tu gulu gula...
Buah manggis mahal lo..
Rumah aku takde kolam mandi..
Co aku semua rugi takpe bapak aku boleh bail out..
Rumah kwn kwn semua besor mcm mahligai..
Ada kwn aku yg tak kerja tapi dlm bank berjuta juta..

Betul la tu bersih, atokpun kata susah nak cari penjawat awam/pegawai kerajaan bersih.. yg aku sebut kat atas tu semua kwn aku keje gomen..
Kaaaaaaahhhhhhhhhhhh....

Anonymous said...

Mari kita bergolak sakan..
Anon 11.16am tanya sape tak pernah terima habuan..
Tapi atok mintak, merayu wakil umno ahli umno masuk ppbm.. semua masuk ppbm tinggalkan umno..

Mahacai tuduh mcm mcm.. atok ajak masuk.. deyyyyy.. atok kalau jumpa kau ngan ular.. atok ketuk kepala kau dulu... tapi kalau jumpa atok ngan ular.. ketuk kepala atok dulu... lidah bercabang kahkahkah...

Anonymous said...

Terbaek brader damak...tapi bila otak dah bertakung dgn kencing...makin tak boleh nak pikir, dpt ubat dr doktor PH makin pening pulak..makin lama pulak bau hancing makin melekat...mungkin diaorg ni diberi ubat tahan bau hancing kot...

damak mwsu said...

Anonymous July 15, 2018 at 1:02 PM

Aku bkn tak nak bg komen dlm bahasa yg spontan tapi kalau bahasa spontan ni kadang² org susah nak hadam. Baik komen dlm bahasa yg standard, biar yg baca tu mampu memikirkan setiap patah perkataan yg aku lontarkan.
Selama hampir 63 tahun BN mentadbir (27 Julai 1955 smp 09 Mei 2018), kebajikan rakyat sentiasa dijaga. Tambah pulak semsaa Tok Najib pegang jawatan, mcm² jenis produk kebajikan diilhamkan. Sepatutnya apabila negara makin berkembang maju, pemikiran rakyatnya juga patut ikut berkembang maju. Tapi syg, hny negara je yg nak naik maju, rakyat plak makin dungu dan lebih malangnya, bersedia pulak utk didungukan

Anonymous said...

Rakyat mesia memang dungu dek ikutkan perasaan marah membabi buta tak tau hujung pangkal dan sangat gemar mendengar fitnah tanpa berfikir!!

Anonymous said...

KERA JAAN PAKARTOON NO VALUE
LINGKOP M'SIA LIMA TAHUN INI..

Anonymous said...

PAKATAN HARAM JADDAH!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Terbaik bro damak. "rakyat plak makin dungu dan lebih malangnya, bersedia pulak utk didungukan" - statement paling win.

Anonymous said...

Macai2 uneducated ph jangan la gelak lebih lebih atok hang pa anjing dap la...suruhan saja.lebih teruk dari puppet...ada faham?

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget