KL CHRONICLE: Pakatan leader accused of "slaughtering" Bazaar traders, RM 400K involved

Thursday, June 14, 2018

Pakatan leader accused of "slaughtering" Bazaar traders, RM 400K involved


EXCLUSIVE | A scandal has hit Federal Territories Pakatan Harapan following allegations that a Bersatu Youth leader is using political connections to rake in hundreds of thousands of ringgit to organise a Ramadan bazaar in the heart of Kuala Lumpur.



Bukit Bintang's long-term MP and DAP treasurer Fong Kui Loon has also been dragged into the matter.

This is over a letter of support he issued to Bukit Bintang Bersatu Youth chief Mohd Noorhisyam Abd Karim to secure approval from Kuala Lumpur City Hall (DBKL) to organise the bazaar.

A letter from DBKL to Mohd Noorhisyam, which had gone viral on social media, showed that 80 lots were approved for nine days for RM6,238.

This included a payment of RM180 per lot (RM20 per day) for licensing, space and cleaning fees for the bazaar which stretched from the Myidn hypermarket in Pudu to Masjid India.

However, allegations surfaced that Mohd Noorhisyam was collecting up to RM5,000 in rental from a single lot using middlemen.

Lorong Tuanku Abdul Rahman traders association deputy secretary Abdul Rahman Sulaiman, claimed that a middleman asked him to fork out RM4,000 for a lot.

"For traders who have been here a long time they offered RM4,000, but for newcomers, they really slaughtered them and asked for RM5,000.

"If he collects up to RM5,000 per lot, that means he can make up to RM400,000," he told Malaysiakini.

A source in DBKL told Malaysiakini that City Hall did not want to approve the baazar due to complaints of congestion but relented after Mohd Noorhisyam secured the support letter from Fong as well as an agreement that the stall owners would not obstruct the entrances.

Fong told Malaysiakini that Mohd Noorhisyam promised him that no money would be collected.

"He promised they would not collect money and they would not obstruct the shops. I gave him a support letter to help hawkers who could not get a license from DBKL," said the five-term MP.

Fong also denied receiving a cut from Mohd Noorhisyam or his associates.

He said if the allegations of "hanky panky" were true, he would lodge a report with MACC over the matter.

Bukit Bintang Bersatu division chief Zailani Isausuludin, on the other hand, claimed that Mohd Noorhisyam acted without his knowledge and promised to lodge a MACC report as well.

Meanwhile, DBKL hawker licensing and development department director Anwar Mohd Zain told Malaysiakini that City Hall was unaware that Mohd Noorhisyam was allegedly charging exorbitant fees for the bazaar lots.

"If anyone complains about the sale of lots we will take action," he said.

Contacted this evening, Mohd Noorhisyam told Malaysiakini to call him in 10 minutes as he was driving.

However, subsequent attempts to reach him proved futile as his number was no longer in service.

Sumber : https://www.malaysiakini.com/news/429815

52 comments:

Anonymous said...

.

Selamat Hari Raya kepada semua . Ingat , TOL dah percuma . FREE TOL . Tak payah bayar satu sen pun kepada penumpang bas express .

Harga petrol RON95 pun dah turun kepada yang nak berkereta balik kampung . RM1:10 untuk setengah liter .

.

Anonymous said...

Kesian pada yang habih beribu convert to Ngv. Gas pulak naik harga.

Anonymous said...

Harap sprm dapat serbu rumah dia dan bawak keluar handbag, kasut baby dan peti besi.

PUTRA CHUBADAK said...

Bongkar sekitar dalam dia dan anak bini dia. Baru berkuasa 1 bulan dah jadi LINTAH DARAT....BERSATU KO BERANTU?

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Anonymous said...

Apa nak heran.
Selangor ank buah zemin selamba 4 juta kat umah. Penganggur lak tu.
Tu bungalow disneyland amk ampang kena jel sbb kemuka dokumen palsu kat sprm.
Ppbm dan pkr satu team kan? Haranap?
Mesti la ambil peluang selagi boleh.

Anonymous said...

Baru nak up jadi leader dah jadi gangster kampung dusun... ambil tindakan repot polis tangkap... kasi viral abis abisan kali ini.

jangan bagi chance .. act now

Anonymous said...

Report polis atau sprm
Let court decide guilty or not
Follow rule of law kan kikikiku

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Anonymous said...

Seriously what the fuck u all talking about? Bloody brainless UMNO assholes

Anonymous said...

boooo..anon 1.22 da melalak da..malu la tu..

Anonymous said...

Rasuah atau salah guna kuasa harus dibanteras, tak kira apa parti pun, waima kera jaan sekali pun, baru adil.
Selamat Hari Raya utk semua penyokong Pakartoon. Makan tomato ke kita esok? hu hu

Anonymous said...

Macai cinebabi sulah bengang..sbb kite ignore salakannya.. Mule dah mencarut, curse orang lain..see typical cinebabi.. Pretend to be a 'holy' shit..

Anonymous said...

Open house ph tahun pertama jadi KERA jaan, makanan ruji ialah tomato.. Tol sudah half free for two days.. Ini yang dikayakan UBAH.. kah..kah.. Asal bukan Najib..kah..kah.. dapat air kencing atok judiforex dn mentri BaSaH skandal terowong..

Mase Atok judiforex gi Jepun..kemain ligat si tokong gone end muncul tkhenti sidang media..sudah gile kuasa mau jadi pii em ka??

Anonymous said...

KERA jaan yang naik dengan memfitnah..menipu rakyat..mereka akan dipalitkan betul2 berganda atas mereka kembali dengan apa yg mereka fitnahkan itu..

Mereka akan buat negara ini real jahanam seperti yt mereka fitnahkan atas DSNR dan UMNO sebelum ini..

Anonymous said...

ini suma pasal raja fitnah punya bala tua nak mampos

Anonymous said...

And what the fuck are you mumbling about. Sentap? Fuckatan leaders are free of any wrong doings. They're untouchables eh?

Shah said...

Dia dah sangat lapar dan tamak sanggup tipu peniaga kepada 4000 untuk satu tapak. Ingat PH nak turun harga 1.50 minyak tengah tunggu macam buah tak jatuh

Anonymous said...

https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/14/dbkl-we-were-forced-to-approved-bersatu-youth-leader-application/

Pemuda Bersatu Wilayah Persekutuan gangster taik kucing

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Ted manoff said...

Ramainya yang beraya dengan najib..ratus ribu ahli umno. Bekas menteri semua datang. Rindu zaman rasuah najib.

Anonymous said...

Dsn gentlemen tak heret org ramai mcm dsai. Abis swmue dibawak ke jalanan. Dalam 25 tahun ni dsai dan tun adalah watak pemecah melayu atas issue yg amat memualkan. Liwat tilam. Itu jer. Now semue dah masuk team yg sama dan yg pasti salah sorang tu anatara tun dan dsai ada yg berdusta. Tak munkin dua dua bercakap benar

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Ted Manoff said...

Gentlemen yang tak lama lagi masuk penjara bersama pasangannya. Seorang di sg buloh, seorang di kajang. Hahaha...penghujung karier jadi banduan. Nasib baik umur atas 50. Tak kena sebatan. Anwar keluar penjara bakal PM. Tun di akhir hayatnya disanjungi. Najib? Bapak tubuh bn..hancur. Bapak tubuh felda..hancur.

Anonymous said...

Cokelat anak najib jangan lupa..kih kih kih. Muka rosmah apsal macam celaka sekarang?

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Anonymous said...

Mahathir punyai network politik yg sangat meluas termasuk semua ahli perniagaan billionare berada dibelakangnya, katanya 2 tahun, entah ya entahkan tidak, alamat kempunanlah Anwar untuk mencipta kemuncak politik tertinggi no 1 yg tersohor bagi dirinya. Sama2 kita saksi babak bersejarah selepas ini?

Anonymous said...

Belum sempat saksikan angan-angan tu semua, najib masuk penjara, umno dibubarkan. Ahli umno cabut masuk pas. Nak masuk PH, tak diterima. Keturunan penyamun..

Anonymous said...

anon 8.10 pm,
Harap komen ikut tajuk entry ni. Kami para pembangkang nak dengar penjelasan jitu, mantap & telus dari kau. Kiranya kau ini mewakili puak Pakarturn di blog ini. Ada bran???
Atau kau hanya main komen je tanpa isi munasabah? Aku rasa semua komen pro Pakarturn kat ini adalah dari kau sorang je, kan? keh keh keh!

Jangan marah, ekk? Kau ada makan tomato kat jamuan Raya PM tak? Tomato baik utk rangsang minda kau!

Anonymous said...

Haha san miguel dah riki riki nak beli aset Malaysia. Hulala sapa punya tu? Mukin cai pakaton bole bagi pencerahan

Anonymous said...

Kalau lah Anwar menjadi PM satu lagi rekod dunia akan dipecahkan. Pelawat aka ex convict pertama yang jadi PM. Malu woo.. Mana nak sorok muka.
Tapi macai fuckatan munafik apa ada kira. Yang penting UMNO tumbang.

Anonymous said...

Betul tu bro. Dsn takde la lari ke kedutaan Turki cakap orang nak bunuh dia bagai.

Ted Manoff said...

Flora Ong, seorang individu wanita yang dinamakan ahli perniagaan, Deepak Jaikishan kerana didakwa memiliki hubungan rapat dengan Datuk Seri Najib Razak, dipercayai hampir mengalami nasib sama dengan warga Mongolia, Altantuya Shaariibu.

Deepak mengaku menerima arahan daripada Datin Seri Rosmah Mansor untuk mencari Flora di rumahnya di Ampang bersama beberapa orang lain untuk dibawa menemui isteri Perdana Menteri itu.

"Rosmah marah apabila dapat tahu Flora dianugerah projek dari suaminya. Bagaimanapun, Flora enggan ikut untuk bertemu Rosmah kerana bimbang mengalami nasib sama seperti Altantuya," dakwa beliau.

Deepak mendakwa, Rosmah mengarahkannya untuk mencari dan membawa Flora bertemu dengannya selepas mengetahui wanita berkenaan dianugerah dua kontrak secara runding terus oleh Najib Razak berdasarkan hubungan 'rapat' mereka.

Katanya, Flora dianugerah projek bernilai RM2 bilion di Sabah dan Sarawak yang dibayar pendahuluan melalui sebuah bank utama Amerika berpangkalan di Singapura manakala satu lagi projek ialah rawatan air di Lembah Pantai.

"Bagaimanapun, hal ini 'reda' beberapa hari kemudian selepas Setiausaha Kanan Politik dari Kementerian Kewangan, Datuk Zakiah Ibrahim yang bertanggungjawab memperkenal Flora kepada Najib, dipecat.

"Saya juga diarah menyampaikan amaran kepada Flora supaya tidak berhubung dengan Najib," dakwa Deepak yang enggan memberi butiran peribadi wanita berkenaan termasuk usia dan latar belakang, sebaliknya hanya mendedahkannya secara berperingkat-peringkat kepada media alternatif.

Anonymous said...

Muka ko aejak dr dlm perut mak.ko dah seadanya celaka.

Anonymous said...

Best citer hikayat ni. Sila bawak ke court utuk diadili. Rule of law must in place.

Anonymous said...

Hikayal 1001 malam...cerita kosong semata2..tapi macai peercaaya punyew

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Anonymous said...

Coklat? Apa kena mengena dengan bazar ni. Lu mabuk sirap ke?

Anonymous said...

Seriously what ...? What the fish are you blabbering talking bullshit roundabout TURN are you all PHitnah people fuckating about? So many wrongdoings do be swept under the magic carpet?

Anonymous said...

Zaman ko baru 1 bulan 1 nulan weii..rasuah berterusan jual gerai bazar ramadhan rege rm4000. Tu parut kepala atok ko rindukan.

Anonymous said...

ramai sungguh mata sepet raya rumah dog dog ketuanan top dog kali ini.

mereka datang nak saksikan sendiri dog dog terbaru top dog.

selamat hari raya dari topdog @ dogdog

Anonymous said...

RASUAH itu perkara lumrah di mana saja.
Dulu Pakartoon tak ada kuasa jadi tak banyak le kes rasuah kan? Tapi sekarang Pakartoon dah berkuasa maka sedikit demi sedikit kes rasuah akan mengembang di sana sini. Contohnya kes yg di highlight kat entry kali ini.
Terimalah hakikat yg Kera jaan Baru pun tak akan sunyi dari mengamalkan rasuah. Jangan ayik nak salahkan BN je...!

Anonymous said...

Zaman dahulu pernah ada campaign BUY BRITISH LAST. Lepas raya ni harga barang2 dijangka akan terus sky rocketing, kita umat Islam bersederhanalah dlm berbelanja. Jangan sekali2 masuk kedai2 dap dan hindraf, jangan juga sekali2 beli produk2 dap dan hindraf. Kita kini punyai ribuan alternatif, beli produk2 felda, sime darby, agro tani, etc etc. Gunakan Islamic banking, financing, takaful, jangan bercuti di P Pinang. Jom semua kita majukan perniagaan org2 Muslim, anda semua mampu mengubahnya!!!

Anonymous said...

Najib MUNGKIN didakwa ubah wang haram? Kelakar, punya la lama meyiasat bertahun2, bagai nak rak satu dunia, isu diusung kesana sini, bagaikan mengusung tilam? MUNGKIN didakwa ubah wang haram? Apa2 la, yang pasti Najib sudah mambarisi para peguamnya, biarlah mahkamah yg tentukan? Rakyat tertunggu2 perjalanan kes RASUAH SERIUS LGE yg nampaknya seperti dilengahkan oleh tangan2 ghaib, kalaulah macam ni alamatnya pelabur akan terus ca alif but..he..he.. takut nanti orang sudah tidak lagi mempercayai? Krisis keyakinan?

Anonymous said...

Dlm kes ini, diharap sprm telus & adil. Jangan pilih bulu! Dakwa je walaupun dia org Kera Jaan.

Anonymous said...

Sila hentikan pengambilan ketum ketika menulis.

Anonymous said...

Saya ragu2 dengan kredibiliti ketua pengarah baru ni. Berlakon drama air mata boleh lah.

Anonymous said...

Maksud anda, ketum itu 'Ketua Umum PKR' ke? he he he

Anonymous said...

KAHKAHKAH..ORG YG STILL SOKONG PAKATAN HARACIBAI MMG BODOH..NAK2 ORG MELAYU..BODOH LA KORANG NI..BEBAL XLEH DIAJAR..IKUT KEPALA LENDIR..XTAHU BERSYUKUR..ISLAM..KETUANAN MELAYU..EKONOMI MELAYU..SEMUA KENE BENAM DALAM2 LA..ABIS LA ANAK2 KORANG NANT..BEBAL..ADA PHONE CANGGIH GUNA HANYA UTK BACA FITNAH..SURUH KAJI DAN BELAJAR TAK MAHU..BODOH LA KORANG NI..MAAFLA KASAR BAHASA..MADEY & THE GENG NI MMG NK SONGLAP DUIT NEGARA HABIS HABISAN WOI..SEDAR2LA MELAYU BEBAL..

Anonymous said...

Sebelum pru dok canang1.
1. 40 bil wang 1mdb hangus
2. 2.6bil najib renbat wabg 1mdb
3. Pas pun tumpang tui dapat 90mil dari umno

Tak kan lepas pru cuma kena charge penguban wang haram. Same level wth pak man telo. Malu la wei. Abis mana pi money trail yg tony pua dok canang tu

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Anonymous said...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ....BARUA DAPIGS...MELAYU BANGSATTTTTTTTT!!!!!!!!!!!!!

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget