KL CHRONICLE: Betulkah jumlah hutang negara RM 1 Trillion?

Tuesday, May 22, 2018

Betulkah jumlah hutang negara RM 1 Trillion?


Pagi ini Perdana Menteri mengulangi hujah hutang negara sudah mencecah RM1 trilion di depan kakitangan awam Jabatan Perdana Menteri.

Hujah inilah yang digunakan beliau ketika berceramah di tepi jalan dalam siri kempen sebelum pilihanraya sebelum ini.



Tak sangka dah jadi Perdana Menteri masih gunakan hujah semasa berkempen.


Setiap tahun dan setiap 3 bulan Bank Negara siarkan angka jumlah hutang kerajaan di dalam Laporan Tahunan dan Laporan Suku Tahunan mereka malah laporan ini dibuat sejak berpuluh tahun lagi.

Menurut Laporan Suku Tahun Pertama 2018 Bank Negara, hutang kerajaan setakat 31 Disember 2017 berjumlah RM686.8 bilion, bukannya melebihi RM1 trilion seperti digembar-gemburkan Perdana Menteri dan penyokong-penyokong kerajaan selama ini.

Kisah hutang kerajaan RM1 trilion ini juga saya dah tulis beberapa bulan yang lepas menjawab propaganda mereka, jemput baca dulu. 

Mungkin juga Perdana Menteri kita ini masih keliru beza hutang kerajaan dengan hutang LUAR negara yang juga saya dah tulis dulu: http://syahir521.blogspot.my/2016/10/hutang-kerajaan-rm800-billion.html?m=1

Mungkin masih terbuai-buai dengan kempen pilihanraya jadi propaganda hutang RM1 trilion diulang-ulang untuk menakutkan rakyat.

Bacalah kawan-kawan. Jangan terbuai dengan sentimen. Gunakan fakta dan angka. 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10215317941879807&id=1173231958

19 comments:

Anonymous said...

Mahathir dengan Mahathrisme yang berteraskan pembohongan, mengulagi bohong supaya diterap sebagai 'fakta'.. model politik lapuk mahathir laknatullah.

Pemerintahan UMNO BN sebelum ini terlalu lembut keranan DSN terlalu sayangkan rakyat seperti bayangan zaman khulafa.
Malangnya rakyat malaysia banyak harbi dan munafik serta keras hati..tak syukur..banyak komplen demand dan sedar diri rezeki melimpah ruang..kuat makan fitnah percaya bohong..

jadi tumbanglah si bayangan khalifah yang sentiasa dibibir..rakyat..rakyat..diutamakan..
zaman banyak manusia munafik ni krjn UMNO Bn kena ada LEMBUT dan WAJIB ada TEGAS.

kalau tak terkorbanlah kebaikan seperti yang berlaku kepada DSNR.. wajah2 rakyat yang takkabur sombong bongkak kaki keji berlambak2 boleh dipetik sambil pejam mata dalam utube/ fb/insta/ retis2 pun tak kurang bebalnya.

sedangkan shopping sakan penuh troli..melancong ke Europe/ Asia/ kerjakan ibadah Umrah ala melancong setiap kali cuti sekolah.. bergaya mewah wpun mak bapak peneroka felda je asalnya..

semua ini adalah warna2 pendustaan kehidupan rakyat terhadap pemimpin negara yang lepas... bagi lah ape pun mereka tetap nak ubah..sebb mereka tidka pernah rasa macam mana itu SUSAH..

setakat tgk astro remote tv di tangan mengangkang atas couch-sofa empuk.. tgn genggam samsung a9/oppo f1..iphone.. apa dia tau.. Rohingya melayang nyawa minum air kencing sendiri dalam sampan.. ada aku kesah? kata awek2 bebal dan balak2 lemau k-pop..

itulah.. kita doakan..biar takdir tentukan.. Allah SWT tak jadikan sesuatu sia2. Arab Spring .. berakhir dengan sengsara jugak..rakyat sudha rasa perit.. eknomi terok..baru menyesal.. kembali pd pemerintah asal...


#TunMahathirBukanPerdanaMenteriSaya

Anonymous said...

Kerajaan yang diasaskan sentimen fitnah tak kekal lama.

Harga barang minyak dsbnya tetap skan naik dan fitnah jahat agama melalui liberalisma dan pluralisma agama adahah sejarah fitnah yang sangat dasyat.

Allah sesungguhnya aku dan keluarga berlindung dari syirik yang nyata dan tidak nyata.

Anonymous said...

Nk turun cmna harga barang..dulu cukai di kongsi seluruh rakyat...sekarang sst..sape bayar
.10℅..klu sst dibenar kan tiris..harga turun..duit cukai plk 20bik je..tk cukup

Anonymous said...

KL chronicle, bawa bertenang, propaganda anda diperlukan pada 2023.

Anonymous said...

12.56..Kau ape hal..? Dah panas bontot ke..? Di mane kebenaran hutang 1 trillion tu..? Boleh ulas.. ? Ko bangga dapat pm penipu tu.? Propaganda kpala bapak ko.. Reti baca lapuran bank negara ke tak..? Bahalol..

Anonymous said...

Tngok gambo madey senyum kt atas tu..ki ki..senyum ade makna tuu...tengok kn aje nnti...

Rizal Zainal said...

Tu hint dia nk tambah hutang tu

Anonymous said...

You all memang dumb farks. 800 billion and 1 trillion not far away. The point is the debt is increasing. By right GST sepatutnya turunkan beban and reduce debt. Not increasing. So u percaya BNM report Tanpa audit? Tengok inflation 10 tabun ni gpdah cukup. Also currency issue belum discuss lagi. Only bila nak GE14 BARU cantik sikit. WTH you all talking about DSNR penyayang? Dia sayang ibu engkau atas Katil ya? Please please please don’t bring God into this, Nanti u all kena question masa dunia akhirat kan susah?

Anonymous said...

Cik ayu santek molek, haha. Pergila belajar ekonomi dulu ye. Faham jenis2 hutang. Pakar ekonomi Kerajaan pun x paham ekonomi, ni kan rakyat seperti cik ayu santek molek yg “kononnya” pandai ekonomi. :) boleh tlg nasihatkan datuk det n datuk im skali utk ingat akhirat... sama3 muhasabah.

Anonymous said...

Rba..dunia akhirat?

Anonymous said...

Rata rata yg saya baca gst adalah lebih baik dan telus dari sst. rakyat kemungkinan akn bayar cukai sehingga 40 % dari harga asal. Dan ada lebih +100item tak tak dikenakan gst sebenarnya...

Anonymous said...

GST affects all products at all level.. SST only affect services .. you dumb fark

Anonymous said...

Eh you masuk sekolah balik. Study betul betul apa dia gst dan sst dan beza antara dua tu. U asshole dumbass

Anonymous said...

effect.

To understand the impact, first understand the difference between the two systems:

GST is a consumption tax that is levied on the consumer. It is paid at point of sale, and businesses along the supply chain can reclaim from the government any GST they might have paid;
SST is also a consumption tax, but it is levied on the producer and paid at factory level. Ultimately, SST is also paid by the consumer, but businesses recover the tax paid through higher prices for consumers.
The immediate difference is obvious – GST is upfront and transparent to the consumer, while SST (or at least the Sales tax part of it) is not.

But there’s also another significant difference. Since GST is in principle charged on consumption inside a country, it is not charged and not enforceable outside a country. That means we must pay GST on imports, but exports are unencumbered. That’s not true of SST, where producers retain the tax liability regardless of whether products and services are consumed domestically or exported.

In other words, the replacement of GST with SST is a de facto tax on exports, which increases their cost and reduces demand. All things equal, this reduces export receipts, which in turn causes a down rating of the stock market (reduced earnings for exporters and export related sectors), an outflow of portfolio capital, and downward pressure on the Ringgit (from both capital outflow and lower export receipts). Economic growth will be a little slower as well.

Anonymous said...

Interesting comparison. But explain this. How come inflation rose by more than 20% since GSTwas launched? Taking into account of a Teh tarik... a national favourite drink. sST has never impacted inflation that much. This means that along the charges or supply chain, GST has been double counted or non claimable. Hence cost of goods has went up... guess who suffers? Not the rich for sure

Anonymous said...

Already revealed national 600B and the rest is guarantee for PPP who are formed by Najib for 400B. So apa macam?

Anonymous said...

Btw personal tax is increasing basis. Means only the rich have to pay 40%. The poor pays nothing ... and with zakat.. lagilah tak yah bayar.. GST semua kena bayar tak Kira miskin Ke kaya.. so orang yang komen tu tentu orang kaya

Anonymous said...

The Goods and Services Tax (GST) is better than the Sales and Services Tax (SST) as GST collection is more than the latter, which benefits the government, businesses and the rakyat as a whole, said economists.
-Rata rata masyarakat dunia dan pakar pakar ekonomi menyokong GST lebih baik dari SST. Hanaya org malaysia sahaja yang menolaknya. sebabnya suka pada short term solution dan tidak berfikir di luar kotak...
Nak kata akal pendek marah pulak..

Anonymous said...

the theory for GST is solid provided pengagihan dan penggunaan dia bagus adil dan saksama. tetapi kecuali BRIM yang sikit tu. apa lagi faedah untuk Rakyat? education dan perubatan semua potong. pernah anda terpikir bilakah hospital kerajaan yang last sekali dibangunkan can berapa tahun lepas? inilah kemarahan rakyat bro

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget