KL CHRONICLE: Sejarah 12 Jun 1967 yang perlu anda tahu Cc @f_kedaulatan

Sunday, June 12, 2016

Sejarah 12 Jun 1967 yang perlu anda tahu Cc @f_kedaulatan


Sumber : Friends of Kedaulatan

https://m.facebook.com/friendsofkedaulatan/

Mata wang baru Malaysia mula digunakan. Inilah pertama kali, mata wang Malaysia menggunakan nilai RINGGIT sebagai nilai tukaran antarabangsa.
Ketibaan wang baru dari London ini disambut di Port Swettenham dengan satu gerakan kawalan keselamatan yang rapi dan ketat. Wang-wang kertas dan syiling ini kemudiannya di simpan di 
Pejabat Mata wang, Bank Negara Malaysia di Batu Tiga, Shah Alam.

Mulai tahun 1967 jugalah, wang baru ini mula diedar dan digunakan di seluruh negara. Ketika itu, wang kertas yang ada bernilai RM 1, RM 5, RM 10 dan RM 100 dengan tiap-tiap satu tertera gambar wajah DYMM Seri Paduka BagindaYang di-Pertuan Agong Yang Pertama,  Almarhum Tuanku Abdul Rahman Ibni Al-Marhum Tuanku Muhammad.

Sementara pada wang syiling bernilai 1 sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen di permukaan sebelah belakangnya tertera gambar Bangunan Parlimen dan bulan bintang pecah 13. Kedua-dua wang lama dan baru dipakai serentak sehinggalah wang lama ditarik balik penggunaanya.

Keteguhan nilai mata wang Malaysia adalah disebabkan oleh kekuatan ekonomi Malaysia, termasuk kedudukan wang hasil dalam negeri dan pertukaran mata wang asing yang besar.

Sumber : Arkib Negara

#4uMalaysia #4uMY #NegaraBerdaulat #SejarahKita

No comments:

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget