KL CHRONICLE: Sekali lagi Najib Razak dedahkan penipuan Lim Guan Eng

Saturday, October 20, 2018

Sekali lagi Najib Razak dedahkan penipuan Lim Guan Eng


Menteri Kewangan Lim Guan Eng masih tidak berpuas hati. Dia mengadu bahawa saya telah menyerang secara peribadi setelah saya nyatakan bahawa langkah menjual aset sebagai cara untuk menampung kos kerajaan bukan pandai pun. 

Melalui satu kenyataan akhbar, Guan Eng berkata semasa dia menjawat jawatan sebagai Ketua Menteri selama 10 tahun, kerajaan Pulau Pinang hanya menjual 43 hektar tanah.


Tidak perlu untuk mengulas panjang lebar jika mahu mematah ketidakjujuran beliau. Kita hanya perlu merujuk kepada kenyataan Guan Eng sendiri pada masa silam di mana hanya satu penjualan tanah ini sahaja sudah 99.2 hektar (245 ekar):
https://limguaneng.com/index.php/2014/01/12/to-correct-a-mistake-in-my-statement-yesterday-enbmcn/



Biar Guan Eng bongkarkan Guan Eng.

Sebenarnya, selama temph 10 tahun ini, kerajaan Pulau Pinang di bawah beliau sudah menjual dan memberi tanah ataupun hak tanah milik kerajaan negeri sebanyak 2,337.5 hektar (5,776 ekar) – dan bukan hanya 43 hektar seperti didakwanya.


Ini termasuk dua projek PPP untuk projek terowong yang kini tiada apapun boleh dilihat dan projek PTMP di mana hak penambakan tanah diberi.

Guan Eng juga masih mahu meraih pujian dengan berkata dia telah mengurangkan hutang kerajaan negeri Pulau Pinang sebanyak 90% padahal ianya usaha kerajaan pusat BN pada tahun 2010 apabila kerajaan pusat memberi bantuan kepada kerajaan negeri dengan mengstruktur semula aset air mereka dan sekaligus telah mengurangkan hutang mereka sebanyak RM655 juta iaitu 95% dari hutang kerajaan Pulau Pinang pada masa itu.

Guan Eng sendiri juga pernah mengeluarkan kenyataan akhbar mengenai perkara ini bagaimana kerajaan pusat di bawah BN telah menolong Pulau Pinang untuk mengurangkan hutang kerajaan negeri sebanyak 95%:
https://limguaneng.com/index.php/2011/06/01/historic-water-restructuring-agreements-between-penang-state-government-and-the-federal-government-enbmcn/ 

Internet tak pernah lupa.

Jika fakta fakta yang sangat nyata dan ketara ini masih mahu tidak jujur, apa lagi yang mereka tidak berani untuk terus berbohong termasuk hal kewangan negara?

Guan Eng patut sedar bahawa dia bukan lagi ahli politik pembangkang tetapi menanggung tanggungjawab berat sebagai menteri kewangan negara. Oleh itu, dia patut dan seeloknya lebih jujur.

59 comments:

Anonymous said...

Kencingan hutang sebenar kerajaan telah dibongkar di parlimen melalui laporan RMK11.

Kini, tanah Pulau Pinang dibongkarkan oleh tokong sendiri.

Jadi memang betul la menteri kewangan paling bodoh dalam sejarah malaysia ni asyik salah titik perpuluhan....

Lepas ni dtg la anjing pee.eh kasi tukar topik pulak.... Macam kebiasaannya... Kikiki

ted manoff said...

Sudah2lahh jibb..ko menteri kewangan terburuk asia..nmpak bodo bila ko bercakap soal ekonomi..🙃🙃😛😛



KUALA LUMPUR: Kerajaan Pakatan Harapan membuktikan kecekapan pengurusan kewangan apabila berjaya meningkatkan Akaun Hasil Disatukan sebanyak 7 kali ganda iaitu RM3.25 bilion dalam tempoh hanya 4 bulan, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Lim berkata kerajaan berjaya meningkatkan jumlah daripada RM450 juta pada 30 April 2018 yang ditinggalkan kerajaan Barisan Nasional kepada RM3.70 bilion pada 31 Ogos 2018.

Hasil untuk tempoh 4 bulan iaitu Mei-Ogos 2018 meningkat sebanyak RM1.70 bilion daripada RM71.88 bilion kepada RM73.58 bilion.

“Manakala perbelanjaan pengurusan bagi tempoh Mei-Ogos 2018 susut sebanyak RM12.96 bilion daripada RM83.29 billion kepada RM70.33 bilion.

“Lebihan dalam baki akaun semasa berjumlah RM3.25 bilion membantu kerajaan mencatatkan baki Akaun Hasil Disatukan sebanyak RM3.70 bilion pada 31 Ogos,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Lim berkata peningkatan itu menjelaskan cara kerajaan PH mendapatkan dana yang memadai untuk memastikan pentadbiran kerajaan berjalan lancar termasuk membayar gaji dan pencen bulanan sebanyak RM8 bilion.

“Kerajaan mahu membuktikan yang sebuah kerajaan bersih bukan sahaja dapat membebaskan Malaysia yang dikenali sebagai sebuah kleptokrasi global tetapi juga membantu kita dapatkan sumber kewangan yang baharu,” katanya.

Lim menegaskan baki Akaun Hasil Disatukan sehingga April 2018 adalah sebanyak RM450 juta yang ditinggalkan kerajaan terdahulu.

ted manoff said...

Admin..udah2lah promosi najibb..zaman najib dhh berlalu..marilahh kita bina malaysia baru..apa yg najib ckp dh xpenting pun..

Anonymous said...

Betul tu... Mari kita promosi peliwat tegar pulak. Namanya al-juburi... Kikiki

Anonymous said...

Kesian tedbabi... Terlalu percaya kencingan tokong hong kong. Kata akaun tinggal RM450juta, tapi boleh pulak bayar gaji kakitangan awam 4 bulan yg kira2 RM8 bilion sebulan untuk gaji + elaun. Kencing aje si LGE celaka tu.

Anonymous said...

Najib Antara 12 Menteri Kewangan Terbaik Di Asia
Mar 27, 2017

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dilaporkan sebagai antara 12 Menteri Kewangan Terbaik di Asia, lapor portal kewangan antarabangsa FinanceAsia.
Portal tersebut yang setiap tahun mengeluarkan rangking kewangan untuk negara-negara di Asia berkata bahawa Najib berada di tangga ke-10 berbanding 48 negara di rantau Asia-Pasifik.

Menurut FinanceAsia yang beribu pejabat di Hong Kong, China itu selain Najib, turut dinobatkan sebagai Menteri Kewangan Terbaik di Asia ialah Sri Mulyani Indrawati (Indonesia) dan Arun Jaitley (India).

Juga Sonny Dominguez (Filipina), Lou Jiwei (China), Heng Swee Keat (Singapura), Sheu Yu-jer (Taiwan), John Tsang (Hong Kong) dan Scott Marrison (Australia).

Anonymous said...

Antara janji2 mereka sekiranya Pakatan Harapan (PH) berjaya menawan Putrajaya...

Ternyata mereka TIPU!
Hapuskan tol - TIPAH TERTIPU
Hapuskan hutang PTPTN - TIPAH TERTIPU
Turunkan harga minyak - TIPAH TERTIPU
Banyakan peluang pekerjaan - TIPAH TERTIPU
Naikkan nilai mata wang - TIPAH TERTIPU
Stabilkan nilai pasaran saham - TIPAH TERTIPU
Hapuskan Uber & Grab - TIPAH TERTIPU
Turunkan harga barang keperluan - TIPAH TERTIPU
Teruskan BR1M - TIPAH TERTIPU
Hapuskan hutang peneroka - TIPAH TERTIPU
Tarik lebih banyak pelabur - TIPAH TERTIPU
Naikkan elaun nelayan & petani - TIPAH TERTIPU
Pulangkan royalti minyak pada rakyat Sabah dan Sarawak - TIPAH TERTIPU
Beri pendidikan percuma - TIPAH TERTIPU
Ringankan beban rakyat - TIPAH TERTIPU
Tingkatkan rizab Bank Negara - TIPAH TERTIPU
Kurangkan cukai terhadap rakyat - TIPAH TERTIPU
Pulangkan subsidi pada rakyat - TIPAH TERTIPU
Laksanakan janji 100 hari - TIPAH TERTIPU
Tunaikan manifesto - TIPAH TERTIPU
Dakwa perasuah (Mereka bebaskan perasuah Cth: Kes LGE) - TIPAH TERTIPU
Lantik Peguam Negara tiada kaitan parti politik - TIPAH TERTIPU
Hapuskan Kronisme - TIPAH TERTIPU
Hapuskan Nepotisme - TIPAH TERTIPU
Hapuskan rasuah - TIPAH TERTIPU
Bebaskan badan kehakiman - TIPAH TERTIPU

Anonymous said...

LGE - KAKI PENIPU

Anonymous said...

DEWA LEKIT - GURU MENGAJAR MENIPU

Khairulryezal osman said...

Gegak gumpita org UMNO dari Anuar Musa sampai la ke cai bawahan tentang hutang negara yang dilaporkan dlm laporan separuh penggal RMK11.

Mereka berkata ..nahhh lihatlah dunia..hutang Negara cuma RM 686.8 billion , bukan lebih 1 trillion seperti yg diwar warkan sebelum ini.

Tuan Tuan,

Berapa kali kita terangkan, hutang secara langsung oleh kerajaan seperti yg termaktub dalam buku akaun Bank Negara ialah RM 686 billion?

Tetapi adakah tuan tuan lupa akaun Bank Negara juga menunjukkan ada Jaminan kerajaan bernilai hampir 200 billion? Ini Jaminan hutang tuan tuan, ke atas pinjaman anak sykt kerajaan, GLC dan lain lain. Maksudnya sama dgn hutang kerajaan kalau mereka tidak bayar, Kita lah kena bayar.

Yang ketiga nya 200 billion PPP ini juga adalah komitmen dan liability kerajaan untuk bayar, walaupun ianya dalam term Dan condition yg telah ditetapkan. This is not due today but the govt is liable for it, hence kalau bahasa layman, hutang lah tu.

So there you go.. get yourself some knowledge, otherwise you will remain uneducated.

Copy from Yaakob Osman

Anonymous said...

JAKARTA, NNC - Finance Minister Sri Mulyani Indrawati was named Best Minister of Finance in Asia Pacific in 2018 by FinanceAsia financial magazine following the same award she received last year.

Through a press release from the Ministry of Finance, Jakarta, Monday (4/16/2018), FinanceAsia assessed Sri Mulyani managed to bring the Indonesian economy to a better direction.

Sri Mulyani is considered successful in taking advantage of global economic progress to reform the financial structure in 2017 so that it can survive when interest rates rise in the United States.

FinanceAsia also said that Sri Mulyani managed to maintain the stability of state spending as seen from the lower budget deficit (2.5 percent) compared to the original projection (2.9 percent).

The government is also considered successful in maintaining the stability of inflation and the rupiah exchange rate. In 2017, Indonesia's Gross Domestic Product reached US$ 1 trillion for the first time, with stable economic growth above five percent.

FinanceAsia also announced ratings for other finance ministers in Asia Pacific. The second rank was given to the Finance Minister of Singapore, Heng Swee Keat; third rank goes to the Philippines’ Finance Minister, Carlos Dominguez; fourth is India’s Finance Minister, Arun Jaitley; and fifth is Finance Minister of China, Xiao Jie.

Furthermore, the sixth rank goes to South Korea's Minister of Strategy and Finance, Kim Dong Yeon; seventh is Australian Finance Minister, Scott Morrison; eighth is Finance Minister of Thailand, Apisak Tantivorawong; nineth is Japanese Finance Minister, Taro Aso; and tenth is Finance Minister of Hong Kong, Paul Chan. The 11th and 12th rankings were awarded to the Malaysian Minister of Finance, Najib Razak and the Finance Minister of Taiwan, Sheu Yu-jer

Anonymous said...

PrOoTt..arghhhh leganya..

Anonymous said...

Jaminan hutang ke atas pinjaman anak sykt kerajaan, GLC dan lain lain tu bukannya bertaraf default, kalau default ( anak syarikat kerajaan, GLC & lain2) tak mampu bayar, baru la dianggap kerajaan yang berhutang.

Komitmen dan liability kerajaan juga bukan dikira hutang. Apakah ko nak cakap yang sewa rumah, bayaran beli kereta dr bank dipanggil hutang??? Orang bodoh je yang panggil tu hutang. Itu adalah komitmen... Ngok...

Piawaian antarabangsa pun tak kata benda2 yang babi2 pee.eh tu sebut sebagai hutang. Yang definasikan semula benda2 remeh temeh tu hanyalah pemimpin fuckatan cilaka haram jadah...!!!!

Anonymous said...

Kikiki.... Memang jelas betul tedbabi sekor babi yang suka kencing merata-rata

Anonymous said...

Kalau ikut kepala lutut macai pakatoon, agensi Moody's pun kira bodoh la, ye tak??


Moody's kekalkan beban hutang Malaysia pada 50.8 peratus
RABU, 13 JUN 2018 @ 1:47 PM

KUALA LUMPUR: Agensi penarafan antarabangsa, Moody's Investors Service mengekalkan anggaran beban hutang langsung kerajaan Malaysia pada kadar 50.8 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sama seperti tahun 2017.

Dalam laporan bertajuk 'Kerajaan Malaysia: Soalan lazim mengenai implikasi kredit dasar kerajaan baharu' yang diterbitkan hari ini, agensi itu berkata, penilaian terhadap risiko liabiliti luar jangka yang ditimbulkan oleh institusi awam sektor bukan kewangan juga tidak berubah meskipun terdapat beberapa kenyataan yang dibuat oleh pentadbiran kerajaan semasa.

"Bagaimanapun, tindakan kerajaan mengkaji semula projek infrastruktur berskala besar yang mendapat manfaat daripada pinjaman dijamin kerajaan terdahulu dan hutang tertunggak daripada dana kerajaan, 1Malaysia Development Bhd (1MDB), akan memainkan peranan penting dalam menentukan risiko yang timbul dari liabiliti luar jangka kepada profil kredit," kata agensi itu.

Moody's berkata, langkah fiskal adalah antara bidang tumpuan ketika ini memandangkan beban hutang negara yang tinggi mencetuskan kekangan kredit.

"Oleh itu, sejauh mana kerajaan baharu mampu mencapai konsolidasi defisit fiskal akan menjadi kayu pengukur dalam menentukan metrik fiskal dan kredit profil Malaysia," katanya.

Mengulas mengenai kesan pemansuhan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) baru-baru ini, Moody's berkata, dengan ketiadaan langkah fiskal pampasan yang berkesan, tindakan ini adalah negatif kepada kredit Malaysia kerana ia akan meningkatkan kebergantungan kerajaan terhadap pendapatan berkaitan minyak, selain daripada asas cukai yang mengecil.

Moody's menganggarkan hasil yang hilang susulan tindakan pemansuhan GST sekitar 1.1 peratus daripada KDNK tahun ini dan 1.7 peratus selepas 2018, sekali gus menangkis kekuatan fiskal Malaysia.

Anonymous said...

PH akan terus guna perkataan trilion - Najib

KUALA LUMPUR 20 Okt. - Kerajaan Pakatan Harapan (PH) akan terus menggunakan perkataan trilion bagi menggambarkan hutang negara meskipun jumlah sebenar hutang negara tidak sebanyak itu.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, tindakan mereka-reka angka hutang itu penting bagi membolehkan kerajaan PH mencapai kepentingan politik mereka.

Lebih-lebih lagi kata beliau, perkataan trilion itu sangat mudah difahami oleh orang ramai.

"Rakyat perlu tahu Bank Dunia baru-baru ini mengeluarkan kenyataan bahawa hutang Malaysia bukan ada di tahap yang luar biasa tinggi.

"Laporan rasmi Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) minggu lalu dari Unit Perancang Ekonomi (EPU) merumuskan 'Malaysia masih diberi penarafan yang menggalakkan dengan prospek stabil oleh agensi penarafan antarabangsa yang utama berdasarkan asas ekonomi negara yang kukuh'," katanya dalam status Facebook beliau, hari ini.

Tambah beliau, pelbagai agensi kerajaan seperti Kementerian Kewangan, EPU, Bank Negara Malaysia tidak menyatakan hutang negara sebagai RM1 trilion.

Katanya, badan-badan asing seperti Bank Dunia dan semua agensi penarafan antarabangsa turut menafikan jumlah hutang negara tidak seperti yang didakwa kerajaan PH itu.

adlan aini said...

Hahaha..alih bahasa dah menate nih.. Rsa kena atas muka sendiri dah tu

Anonymous said...

Lge patut promote cara peniraan hutan kerajaan baru ke International. Jadikan International standard. Bagi semue agensi penarafan guna pakai standard ni worldwide

Unknown said...

Kerana kerajaan sekarang pelaburan di dalam PNB sudah tidak menyakinkan lagi...entah- entah dividen minus percent.

Anonymous said...

BUKAN PNB JE....BANYAK LAGI YG TAK MENYAKINKAN....SEBAB...MAK MATDEY TU HATI KOHOK!!!

Anonymous said...

كالاو دولو ليم ڬوان اڠ سوك منچابر اورڠ ايت اورڠ اين اونتوق برديبت. براني ك دي برديبت دڠن ڤنديكر بوڬيس بيلا ده جادي منتري مليسيا ني؟

Anonymous said...

Hutang sebenar memang 688 bilion.
Yg lain tu jaminan atau liabiliti.

Hutang sebenar ialah contohnya kita buat hutang untuk melanjutkan pelajaran. Ini hutang memang kena byr balik guna duit sendiri. Kalau tak dpt byr boleh diisytihar bangkrap.

Tapi hutang dlm bentuk jaminan/liabiliti ialah mcm bila kita jamin orang buat hutang beli rumah yg akan jadi aset pembuat hutang. Bayaran balik hutang akan dibyr setiap bulan.
Tapi jika tiba2 pembuat hutang tadi tak dpt nk byr hutang, dia boleh jual balik rumah tu utk byr hutang.

Berbeza dgn buat hutang untuk melanjutkan pelajaran.

Hutang 1MDB pun sama. Biarpun dia ada hutang byk tapi jumlah aset,,projek2 yg tgh berjalan jauh melebihi jumlah hutang ...
Sy beli rumah banglo sejuta ringgit. So hutang sy jadi sejuta. Kn byr bulan2 RM 5000. Kalau sy tak mampu nk byr nanti sy boleh let go rumah sy yg skrg harga dia RM 3 juta.

Anonymous said...

Sbb tu jaminan dan liabiliti kalau ikut standard antarabangsa bukan dikira hutang sebenar sbb semua tu ada aset yg nilainya jauh lebih besar

Ada faham ka???

Khairulryezal osman said...

Bila taik berkata2 inilah jadinya.pakar ekonomi konon.kahkah

Anonymous said...

UNDI PH ANAK KRONI ATOK YANG KAYA
RAKYAT DI SUH BERKORBAN UTK NEGARA
TABUNG HARAPAN@JANJI PH APA CHER..
MACAI KONYITOMATO GAK YG TERKINJA KINJA


KIKIKIKI... BODOOO MACAI KENA BODO SAMPAI MASUK LIANG KUBOOOO...!!!

WAK JADIT DI TUDUH ITU INI
22TAHUN BERIBU RIBU KES MACAM NIH..
KO TUNGGU JER KO TURUN TAHTA NNTI
ANAK CUCU TAK CUKUP TANAH NAK LARI

KIKIKI..

Unknown said...

Abg teddy bear..sudah2 lah berlagak cute dan naive. Awak tu lebih kpd bingai! Skg ko jwp mcm mana tetiba dari RM 459 JUTA jadi RM 3.3 bilion dlm masa 5 bulan?

Jawapan aku , LGE tak kenal angka dan nk tunjuk pandai.

Jawapan bernas ko?

Unknown said...

Go back to school dan fahami terma2 ekonomi itu lebih baik . Skg ni mcm kena menderem gang2 PH . Asal yg keluar dari mulut ank LKS itu adalah fakta. Hahaha..

Anonymous said...

Tak usah la lagi nak percaya bila PENIPU BESAR LGE berkata2. Hanya membuang masa!

Anonymous said...

Baru semalam LGE MENIPU, hari ini MENIPU lagi...

Perrghhhhh HANCING3.........tepuk,tepuk said...

Pernahkah ANDA semue "terfikir" tentang KEWANGAN ANDA sendri???

Simple calculate..

SIMPANAN ASB,TH n lain2 50k

HUTANG

1) kereta sndri 80k
2) kereta bini 50k
3) ptptn somi istri 30k
4) rumah 200k

HUTANG kite sntiase mlbihi dri SIMPANAN kite..

JIKA kite MATI????

LGE umpama anak PENGHULU yg LAHIR dri KLORGA KAYER..

Habis HARTA MAKBAPAKny d jualny utk d masukkan DALAM SIMPANAN TABUNGANnya utk mnampakkan die seorg ANAK YG berSOPAN n bersivik...

Kihkihkihkih

Itulah CINNaa yg bernama LGE..

Anonymous said...

Rasa amat sedih dan terganggu bila mendapat tahu menteri kewangan Malaysia SEORANG PENIPU BESAR, HARI2 MENIPU!!!!

Anonymous said...

Kepada semua orang2 awam, tentera, pekerja2 swasta, kakitangan kerajaan, marilah kita semua beristiqamah UNTUK bersama2 pembangkang dalam menumbangkan kerajaan PH yang kuat MENIPU!!!! Barisan kepimpinan mereka adalah mereka yang kuat menabur FITNAH dan telah membuat SIRI2 PENIPUAN sebelum menjadi menteri. MARI SAMA2 BERISTIQAMAH!

Anonymous said...

Tedbabie (8:05 am) hanya merujuk kepada pakar ekonomi jadian seperti yaakob osman. Nak bertanding pilihanraya pun tak layak sebab nama dlm senarai muflis, nak smbang pasal terma ekonomi. Budussss tak sudah2...

Perrghhhhh HANCING3.........tepuk,tepuk said...

Perkataan "FITNAH" ni da ada dlm 7 DOSA BESAR

Jika kite mnggunakan salah satu snjata dlm 7 dosa besar ini, maka akn JAHANAM ler sluruh umat manusia ni..

Iman kelaut,jujur kelaut,sopan santun kelaut,hormat mnghormati kelaut,semua prkara kebaikan akan ke laut MENUNGGU TSUNAMI datang mmbelah LAUT...

Anonymous said...

FUYOOO ATOK SEDEH TAK TERPERI SEDU SEDAN
LIDAH BERCABANG MOHON SEMPATI BILA DIMAKI
JANGAN PERCAYA LA SI RENTA MAJUK LETAK JAWATAN
AUTA BODOH BANGANG LIDAH BERCABANG TAK LAKU LAGI


KIKIKIKI...

ATOK LETAK JAWATAN BILA DI MAKI
DI MAKI HAMUN OLEH PEMANDU TAKSI
AUTA LIDAH BERCABANG LEPASKAN DIRI
ANAK CUCU KRONI BELUM SETTEL LAGI


ALAHAI ATOKKKK GORENG LETAK JAWATAN NI DAH LAPUK BEBENAU LA ATOK... LIDAH BERCABANG BILA TAK LEH JAWAB ATOK BUAT MUKA SEPOSEN JER..


KIKIKIKI.. ATOK PEGANG JER JAWATAN TU SMPI MASUK LAM KUBO... MACAI RESAH GELISAH BANG NON DAH DAPAT KUASA .. ATOK JADI KUDA KAYU DAP AJER..

Anonymous said...

Madey kena pulihkan balik imej Bersatu dan PH yg terjejas teruk kerana di label penipu disebabkan manipulasi hutang 1 trillion...puak umno berjaya selongkar dari laporan RmK 11 hutang malaysia hanye 687 billion dan jeadaan ekonomi masih mantap...

Manipulasi hutang kerana madey tak mau tunaikan janji manipesto pendidikan percuma pengurangan PTPTN dan hapuskan tol....madey ade agenda tersembunyi?...

Dan terbaru pemandu teksi marahkan madey dlm perjumpaan dgn pemandu teksi langkawi..

Anonymous said...

KUALA LUMPUR – Dakwaan kerajaan Pakatan Harapan (PH) cekap pengurusan kewangan kerana berjaya meningkatkan Akaun Hasil Disatukan sebanyak tujuh kali ganda iaitu RM3.25 bilion dalam tempoh empat bulan dipersoal.
Ia berikutan Akaun Hasil Disatukan negara dikira dan audit secara tahunan iaitu pada tahun kewangan berakhir 31 Disember setiap tahun, bukan bulanan seperti yang digembar-gemburkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng kelmarin.

Naib Ketua Pemuda UMNO, Shahril Sufian Hamdan berkata, Guan Eng juga tidak menyebut dalam kenyataanya bahawa baki terkumpul Akaun Hasil Disatukan kekal sebanyak RM11.86 billion setiap tahun kewangan berakhir 31 Disember tidak pernah berubah sejak tahun 1996.

Selain itu, kata beliau, hasil kerajaan bagi tempoh antara April sehingga Julai sememangnya akan meningkat berkali ganda berbanding bulan-bulan lain kerana tarikh akhir bagi individu menghantar borang taksiran cukai adalah pada 30 April dan 30 Jun setiap tahun.

“Ini dia (Guan Eng) tak sebut atau buat-buat lupa,” katanya di Facebook hari ini.

Shahril Sufian berkata, kutipan dari 31 Mei 2018 sehingga 31 Ogos 2018 berjumlah RM73.58 billion juga menunjukkan bahawa kerajaan sememangnya mampu mengutip hasil setiap bulan untuk menampung perbelanjaan mengurus selepas 9 Mei 2018.

Kata beliau, Guan Eng juga tidak menyebut tahun pilihan raya 2004, 2008, 2013 baki terkumpul Akaun Hasil Disatukan kekal sama pada hujung tahun bukti tidak ada perbelanjaan berlebihan pada tahun pilihan raya.

Jelas beliau, perbelanjaan mengurus adalah perbelanjaan tetap seperti emolumen gaji dan pencen kakitangan awam, perkhidmatan dan bekalan, aset, pemberian dan kenaan bayaran tetap.

Justeru, katanya, kenyataan Guan Eng jelas membuktikan tidak ada pembaziran yang boleh berlaku secara berlebihan seperti didakwa pemimpin PH selama ini.

“Kalau rasa fakta ini tak betul, Menteri Kewangan boleh tunjukkan item perbelanjaan mengurus Januari – Mei 2018 dibandingkan dengan Januari – Mei 2017 untuk buktikan perbelanjaan berlebihan,” katanya.

Anonymous said...

Sejak PHampeh mengidam nak jadi HARIMAU ASIA ni, hari2 mau kincing rakyat..

Najib Razak said...

Saya tak tahu apa2,semua rosmah uruskan.

Anonymous said...

TQ Rosmah. Kerana kamu rakyat dapat BRIM, kerana nenek Hasmah rakyat semakin dapat taik.

Anonymous said...

الحمدلله. كبنرن سماكين ترڤانچر ستياڤ هاري. كراجأن يڠ ناءيق كران ڤنداي تيڤو داي اكن جاتوه عقيبة ڤنيڤوان مريك سنديري ننتي. ان شاءالله. أمين

Anonymous said...

Dahulu Raja2 Melayu DITIPU British hingga dapat menjajah dengan percuma, kemudian mengugut orang Melayu untuk menerima pendatang Cina dan India yang dibawa mereka sebagai syarat merdeka. Kini sekali lagi orang2 Melayu DITIPU oleh DAP dengan gula2 manifesto sehingga mereka dapat memerintah... Minoriti menjajah majoriti. Hanya satu2nya didunia... Kesian orang Melayu selalu kena TIPU!!!

Anonymous said...

Malaysia hari ini mempunyai menteri kewangan yang KUAT MENIPU. Dia dan team PENIPUnya kini menguasai kementerian tersebut!!! Semakin hari semakin menGUNCUP perbendaharaan negara.

Anonymous said...

BUKAN MENTERI KEWANGAN JE...YG LAIN2 TU PUN KUAT MENIPU!!!

Bernard Cypher said...

🎆SOFT TECH GEEKS🎆
"As Long As Its Technology, It Can Be Hacked"

There are several individuals claiming to be hackers, given false promises such as creating blank cards and money flip❌ but end up taking your money and disappearing away.

Here are some few tips to know a real and legit HACKER.
✔EVERY HACKER BELONGS TO A HACKING FORUMS:
These forum is to Monitor Hackers activities, and to prevent any Hacker from billing to high for a job. Some individuals claiming to be hackers Dont even have these ideas, all they do is advertise online as a Hacker. Before hiring any Hacker make sure he belongs to a Hacking forum.

✔EVERY HACKER WORKS UNDER AN ORGANIZATION:
No hacker should stand alone, every Hacker should be working for an Organization. You see some adverts like "Hackwizard, Hacklord, Cyberlord" and all manner of craps claiming to be a Hacker but they are just scammers and spammers.

❌NO HACKER SHOULD COLLECT MONEY FROM YOU, YOU ARE TO PAY TO HIS ORGANIZATION:
No Hacker should tell you to pay to him but to pay to the organization he/she works for. When hiring a Hacker, the organization he/she works for should assign them to you and receive payment from you, not you paying to the Hacker, think of it what if he denies taking money from you? how do you prove you paid to him?

❌NO HACKER SHOULD PROMISE YOU HE CAN HACK A BANK OR HE CAN HELP YOU MAKE MONEY(Blank credit card/Money flip):
The only outstanding way to make money without get a job is by Mining Bitcoin. Mining Bitcoin can be done by the use of some softwares and a hardware device.
Contact: miningbitcointech @ gmail. com for more on that.
HERE ARE SOME THINGS A HACKER CAN HELP YOU WITH:
✔CYBER ATTACKS
✔CLONING OF DEVICE(Computers & Phones)
✔CLEARING CRIMINAL RECORDS
✔CREDIT SCORE INCREASE
✔CHANGING OF FILES, DELETING OF FILES IN AN ORGANIZATION, SCHOOL E.T.C
✔EMAIL HACKS, SOCIAL MEDIA ACCOUNT HACKS
✔BITCOIN MINING
If you need to hire a Hacker, contact:
🎆SOFT TECH GEEKS🎆
softtechgeeks@gmail.com
We look forward to hacking for you.

Csspr said...

நான் அவரை கொல்லுவேன். அது பெரிய விஷயம் என்றால் அது உண்மையில் இஸ்ராயேல் நாட்டின் அமைப்பை ஹேக்கிங் செய்கிறது

Anonymous said...

5 bulan kerajaan PH memerintah, Malaysia menjadi semakin teruk...

Dengan pelbagai masalah dan gejala korupsi yang semakin berleluasa...

Rakyat Malaysia yang memangkah Pakatan Harapan semakin sedar dan menyesal kerana tersalah undi...

Akibat tersalah pangkah :

Berpuluh ribu rakyat hilang pekerjaan...😢😢😢
Pelbagai bantuan kepada rakyat berpendapatan rendah di hapuskan...😢😢😢
Kos sara hidup rakyat Malaysia makin meningkat...💆‍♂️💆‍♂️💆‍♂️
Ekonomi Malaysia makin merundum dengan kejatuhan nilai matawang, penarikan diri secara besar2an oleh para pelabur asing dan para pelabur luar skrg mengelakkan diri dari melabur di Malaysia...



Mahathir selaku PM ke-7 pula begitu sibuk menjaja satu dunia kononnya hutang Malaysia mencecah malah melebihi 1 trilion...

Dgn alasan ini beliau dan para menteri kabinetnya mengambil keputusan utk :

Mengutip derma Tabung Harapan Malaysia kononnya untuk membayar hutang negara ( apa jadi dengan duit derma Tabung harapan???🤔🤔🤔)...
Memansuhkan pelbagai bantuan pada rakyat Malaysia...
Memecat puluhan ribu penjawat awam dan agensi...
Bakal laksanakan pulak CUKAI BARU untuk terus menekan rakyat...😤😤😤
Menjual tanah2 dan aset2 milik negara Malaysia...😡😡😡



Melihat perkembangan ini, para pelabur melarikan diri...

Negara2 luar ketawakan Malaysia...

Malah para pemimpin negara asing turut mengelakkan diri dari berjumpa Mahathir...



Sangat2 memualkan sekali bila tanpa RASA MALU, Mahathir berucap dalam dewan parlimen seolah2 Malaysia makin baik bawah kerajaan PH dan pimpinannya...

Dan dengan selamba pulak mengaku hutang negara sebenarnya pada aras RM 686.8 Bilion, bukannya RM 1 Trilion sperti yg di sebarkan beliau dan para menteri PH...



Mahathir juga berulangkali menekankan untuk hapuskan rasuah dan korupsi tapi pada masa yg sama sehingga hari ini GAGAL mengistiharkan harta dan aset para menterinya, beliau dan anak beliau sendiri!!!

Hingga hari nie, apa yang Mahathir dan menterinya lakukan untuk rakyat Malaysia :

Laksanakan Projek kereta nasional PROTON versi 3.0!!!
Laksanakan Jambatan Bengkok!!!
2 projek yang langsung tak berikan apa2 manfaat pada rakyat dan negara kecuali mungkin pada golongan tertentu jer...



Malaysia boleh ucapkan selamat tinggal pada pelaburan2 asing dan ribuan pelancong dari luar negara lepas ini...



Tak cukup dengan segala musibah yang dah di lakukan oleh Mahathir dan kerajaan PH pada rakyat Malaysia, beliau gunakan pula segala bentuk penganiayaan terhadap para pemimpin BN untuk lepaskan segala dendam terhadap mereka yang tak bersetuju dengannya...

Tekanan demi tekanan, ugutan demi ugutan malah gangguan berterusan dari SPRM terhadap para pemimpin BN melalui Akta AMLA...



Pada masa yang sama para pemimpin kerajaan Pakatan Harapan yang terang2 melakukan rasuah dan korupsi di bebaskan...



Malah bebas lakukan apa sahaja sesuka hati...

Sekiranya para pemimpin BN dapat di hapuskan maka akan lebih senanglah kerja Mahathir dan para pemimpin pakatan harapan melakukan sesuka hati mereka di negara Malaysia ini...



Dan rakyat Malaysia bersedia sahaja utk terus terjerumus ke masa depan yg lebih gelap.

Rakyat Malaysia perlulah insafkan diri dan bertanya semula kepada Mahathir...

Untuk apakah semua ini yang di laksanakan di bawah kerajaan PH dan di bawah pimpinan beliau :
Adakah benar semua ini utk kebaikan Rakyat Malaysia???
ATAU
Semua ini di lakukan demi kesenangan kaum kerabat beliau dan kroni2 beliau kerana masa bagi beliau semakin kurang???

Anonymous said...

KIKIKIKI..

MENTERI DAP CINO NI RUPANYA GAY LGBT
MELAYU NYA PULA BERNAMA ALJUBORI
MUSNAH MALAYSIA DNG KAUM LUT NI
MACAI BODO MASIH TERKINJA KINJA LAGI

MENTERI AGAMA MESIA DARUL LGBT
MENTERI INDIA BELUM NNPK LGBT LAGI
(KLU INDIA ADA RABAK MONTOT...KIKI)
SELAMATKAN MALAYSIA DRI KAUM LUT INI
HANCUR MALAYSIA DIKUASAI KAUM LAKNAT INI


SELAMATKAN MALAYSIA DARI SARANG LGBT

AMISHA said...




Saya selalu berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan peminjam yang meminjamkan uang tanpa membayar terlebih dahulu.

Jika Anda mencari pinjaman, perusahaan ini adalah semua yang Anda butuhkan. setiap perusahaan yang meminta Anda untuk biaya pendaftaran lari dari mereka.

saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah SUZAN INVESTMENT COMPANY. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir Rp15 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

Pembayaran yang fleksibel,
Suku bunga rendah,
Layanan berkualitas,
Komisi Tinggi jika Anda memperkenalkan pelanggan

Hubungi perusahaan: (Suzaninvestment@gmail.com)

Email pribadi saya: (Ammisha1213@gmail.com)

Anonymous said...

APEK CINO TONGSAN NI GAY LGBT RUPANYA
TERINGAT AJER PUTUIH SELERA NAK MAKAN
SESAMA JANTAN MENYONDOL MCM BABI GILA
JAHANAM MESIA MENJEMPUT MURKA TOHAN..

ATOK TAHU GMBAR MENYONDOL TULAR ADANYA
APAKAN DAYA TELO NYA DI CLAMPING LAGI
AYOK TUTUP JER MATA PEKAK KAN TELINGA
WELCOME TO MALAYSIA BARU DARUL LGBT..

TAK LALU NAK TENGOK SONDOL SONDOLAN
SESAMA APEK TONGSAN CIUM BERKUCUPAN
PUTUIH SELERO NK MAKAN BILO TERBAYANG
MACAI JER YG TERKINJA RIANG MCM CIPAN


KIKIKIKI...


PUIIIIII... PUTUIH SELERO MAKAN ... BABI BETUL LA...!!O TONGSAN BOROI GAY LGBT RUPANYA
TERINGAT AJER PUTUIH SELERA NAK MAKAN
SESAMA JANTAN MENYONDOL MCM BABI GILA
JAHANAM MESIA MENJEMPUT MURKA TOHAN..

ATOK TAHU GMBAR MENYONDOL TULAR ADANYA
APAKAN DAYA TELO NYA DI CLAMPING LAGI
AYOK TUTUP JER MATA PEKAK KAN TELINGA
WELCOME TO MALAYSIA BARU DARUL LGBT..

TAK LALU NAK TENGOK SONDOL SONDOLAN
SESAMA APEK TONGSAN CIUM BERKUCUPAN
PUTUIH SELERO NK MAKAN BILO TERBAYANG
MACAI JER YG TERKINJA RIANG MCM CIPAN


KIKIKIKI...


PUIIIIII... PUTUIH SELERO MAKAN ... BABI BETUL LA...!

Anonymous said...

TAJUK ENTRI KD NAMPAK DAH KELEMASAN
TELO ATOKNYA KNA CLAMPING SGT B'KESAN
PEDIH NGILU TELO NYE TOP DOG KERJAKAN
MELUTUT KAT UMNO/PAS MINTA DAP D'SINGKIRKAN

KIKIKIKI...

TOKONG DISUCIKAN DAP LGBT RUPANYA
GELI GELEMAN TEMAN TENGOK GAMBONYER
TAK LALU MAKAN TEMAN NENGOK AKSINYA
MACAI TOMATO BANGANG TERKINJA SUKA..


WEEEKKKKKK.... YEOPP OOIII TEMAN NI ASYIK TERKENANGGG JER AKSI MENYONDOL APEK SESAMA JANTAN... TULAH SIOOOR 40 HARI YEOOPPP OOIII...!!


KIKIKIKI... YEOPP SKG NI MALAYSIA DARUL
LGBT YEOOPPP..!!


BALA JANGAN DI MINTAK YEOPPP ...MUSUH JANGAN DICARI YEOPP OOII... JAHANAM MeSIA YEOPP..!!!

Anonymous said...

Ha ha ha..jilat ted..jangan tk jilat..mula2 cakap hilang..ki ki ki..pastu guna duit tu utk ckp kerajaan dapat kumpul duit kumpulan duit disatu kan..kencinnggg..
Ki ki ki..macai boleh la tipu..org lain tau

Anonymous said...

KOSONG DEWAN RAKYAT SBB APEK SESAMA APEK TENGAH BUSY BERCOMOLOT ...KAH KAH KAH..KAHAKKK PUIIII..!!

TOKONG GAY LGBT ALJUBOOORI PUN LGBT..
MACAI DIAM BISU TAPI TAK GELI GELEMAN
MAKAN PUN TAK LALU KEMBANG TEKAK NI
SMPI SKG MACAI TAK BONYI DAN X NAFIKAN


SETAHU AKO SUMA AGAMA TENTANG GAY
LGBT..!! MACAI BODO UNTUK PEMIMPIN BODO..!!

SEKO MACAI PUN TAK BRANI SAHUT CABARAN
TOKONG DAP YG SUCI SONDOL GAY LGBT
APEK APEK COMOLOT GELI GELIMAN TEMAN
MACAI TERKEDU NAK RESPON PUN X BRANI

KIKIKIKI... APEK SESAMA APEK COMOLOT ...EEEE..NAIK KEMBANG ANAK TEKAK NENGOK
NYER...YEOPPP OOOIIIII..!!

MACAI LANSUNG TAK BERSUARA..KIKIKI..

JAHANAM BILA LGBT JADI PEMIMPIN.

MACAI TOMATO KUNYIT APEK APEK MASAMMMM MERECIK SUNYI DIAM TAK TERKATA... FAKTA YG TAK MAMPU DIJAWAB NNPKNYA SIKIT SIKIT SUDAH TERBONGKAR... KEJAP LAGI TETBONGKAR MENTERI JANTAN MUDA SELFI TAYANG MONTOT... YANG KAU NI DAH KENAPE TAYANG MONTOT...??

TUNGGU MASA SESUAI UNTUK DISEBARKAN PADA RAKYAT MALAYSIA..

Anonymous said...

SAHAM MERUDUM JATUH NI ANGKARA SAPA
LAWAT LUAR NEGARA LANSUNG X BAWA HASIL
ANAK CUCU RIANG KENYANG KE LUAR NEGARA
RAKYAT DIMINTA B'KORBAN MACAI TERKINJA

MACAI TERKINJA PEMIMPIN DEPA LGBT
AKHLAH MORAL BUKAN JADI SANDARAN LAGI
EKONOMI MERUDUM RAKYAT TERSEPIT KINI
SIAPA MENGUNDI PADAN LA MUKO KALI INI

APEK TOKONG COMOLOT SESAMA JENIS
KEMBANG TEKAK PUTUIH SELERO MAKAN
PUTRAJAYA MERECIK MEMGUNYIT NAJIS
HARAP TOHAN MALAYSIA DI SELAMATKAN


BALA JANGAN DICARI... HAAH MACAI KUNYITOMATO SEKELIAN TEPUKK.. TEPUK..!!

BERSELFI BOGEL MENTERI YANG MUDA
KO DAH KENAPA BONTOT DITAYANGKAN PULA
SPECIES LGBT SUDA MENGUASAI MALAYSIA
TUNGGU HARI SESUAI RAKYAT BONGKAR SEMUA


HAAHHH MACAI SEKELIAN TERKINJA KINJA LA DULU SAMBIL TEPUK TANGAN..

Anonymous said...

DAHLAH SAHAM MERUDUM...NILAI RINGGIT SEMAKIN MENGUKUH...4.17++....KIHKIHKIH...

LAGI KERAP PI MELENCONG LAGI MERUDM...BAWAK BALIK TOLO....

Anonymous said...

POK AMAI2 BELALANG KUPU2....
HARI2 ENG ENG DAN TUO RENTA DOK MENIPU...TU SEBAB SAHAM MERUDUM TERSEMBAM MACAM TU.....KIHKIHKIH....
INI SOKMO SALAH PEMANDU TEKSI NI!!!KAHKAHKAH...

Anonymous said...

AnonymousOctober 25, 2018 at 5:44 PM
Dok ulang2 benda sama. Apa yang hancur? Empayar songlap najib? Umno?

Reply
Replies

AnonymousOctober 25, 2018 at 6:47 PM
Yg hancur taek najib utk ko mkn.

Reply

AnonymousOctober 25, 2018 at 5:45 PM
Malaysia OK. Yang hancur sekarang BN. Pas pun tinggal tanah dua kangkang kera. 4 kali kalah PRK pembangkang makin kuat ke? Hmmmmmmmmmmmmmmmmph.

Reply

AnonymousOctober 25, 2018 at 5:56 PM
Pembangkang semakin kuat dan kukuh terutama umno/bn sbb parti2 disarawak keluar bn tubuh GPS, parti2 sabah keluar bn tubuh PGS, gerakan keluar bn dan mca pun nak keluar bn. Memang semakin kukuh pembangkang bila kalah PRK 4-0. Teruslah bermimpi........

Reply

AnonymousOctober 25, 2018 at 5:56 PM
Makan Pasir lauk daun tak apa asal Najib kalah.

Reply
Replies

AnonymousOctober 25, 2018 at 6:45 PM
Kau mkn taik najib lgi bagus.

Reply

AnonymousOctober 25, 2018 at 5:59 PM
ISLAM, MELAYU DITEKAN PH

KEJAHATAN LGBT, LIBERALISME, AJARAN SESAT, SEKULARISME DIAGONGKAN

SEKARANG CUBA MERETIFIKASI PENGHAPUSAN KEISTEMEWAAN KAUM....

JIKA TERUS-TERUSAN ...MALAPETAKA PASTI BERLAKU

Reply

AnonymousOctober 25, 2018 at 6:00 PM
Senator ni kata jika semua janji manifesto dilaksanakan maka akan hancur

tapi PH tidak laksanakan maka tidak lah, apa bodoh

Reply

AnonymousOctober 25, 2018 at 6:01 PM
DOLU MENGATA NEGARA NK BANGKRAP ADANYA
FITNAH LIDAH BERCABANG MAKBUL AKHIRNYA
BUKAN BANGKRAP SAJA LGBT GAY NAIK JUGA
MELAYU APEK TUA PEMIMPIN GAY LGBT MESIA

APEK BOROI RUPA LUNYAI GAY RUPANYA
INGAT ALJUB RUPANYA TOKONG PUN SAMA
APA ATOK RENTA BOLEH BUAT KAT DEPA..?
NGILU TELO DICLAMPING TOPDOG MASIH TERASA

KIKIKIKI.. BODOH PUNYA LIDAH BERCABANG USIA PANJANG YG SIA SIA PEROSAK NEGARA BERSEKONGKOL DNG GAY LGBT..PUIII..!!

SAHAM MERUDUM JATUH NI ANGKARA SAPA
LAWAT LUAR NEGARA HASILNYA TIADA
ANAK CUCU RIANG KENYANG KE LUAR NEGARA
RAKYAT DIMINTA B'KORBAN MACAI TERKINJA

MACAI TERKINJA PEMIMPIN DEPA LGBT
AKHLAH MORAL BUKAN JADI SANDARAN LAGI
EKONOMI MERUDUM RAKYAT TERSEPIT KINI
SIAPA MENGUNDI PADAN LA MUKO KALI INI

APEK TOKONG COMOLOT SESAMA JENIS
KEMBANG TEKAK PUTUIH SELERO MAKAN
PUTRAJAYA MERECIK MEMGUNYIT NAJIS
SEMOGA TOHAN MALAYSIA DI SELAMATKAN


BALA JANGAN DICARI... HAAH MACAI KUNYITOMATO SEKELIAN TEPUKK.. TEPUK..!!

BERSELFI BOGEL MENTERI YANG MUDA
KO DAH KENAPA BONTOT DITAYANGKAN PULA
SPECIES LGBT SUDA MENGUASAI MALAYSIA
TUNGGU HARI SESUAI RAKYAT BONGKAR SEMUA


HAAHHH MACAI SEKELIAN TERKINJA KINJA LA DULU SAMBIL TEPUK TANGAN..

Anonymous said...

Anon 6.57. Kalo ko kapir, memang tak heran la lerangai ko memang cantu...kuat menyindol.
Tapi kalau ko mengaku beriman, macam menuju kemunafikan. Semoga diberi taufik dan hidayah utk menerima teguran

Anonymous said...

Rupa-rupanya Mahathir adalah PM ke2 terkaya di dunia dalam senarai 30 pemimpin dunia seperti US George W. Bush- President of the United States ( 2001–2009 ) hanya berada ditempat ke 22 dengan jumlah kekayaan $15 million berbanding Mahathir $44 bilion menurut laporan media The Coverage pada 22 oktober 2018.

Yang peliknya nama Dato Sri Najib yang dituduh Mahathir sebagai perompak dan pencuri langsung tidak tersenarai. Kalau Mahathir pada 1981-2003 berjaya mengaut kekayaan $44 bilion berapa agaknya yang bakal dibuat oleh PM ke 7?

Berikut senarai 32 orang pm/president terkaya

1. Hosni Mubarak – President of Egypt (1981–2011 )
Egypt $40–$70 billion(2011)

2. Mahathir Mohamad- Prime minister of Malaysia ( 1981–2003 )
Malaysia- $44 billion (2011)

3. Suharto – President of Indonesia ( 1967–1998 )
Indonesia -$15–$35 billion (1998)

4. Ferdinand Marcos- President of Philippines ( 1965–1986 )
Philippines – $13–$35 billion (1999)

5. Ibrahim Babangida- President of Nigeria ( 1985–1993 )
Nigeria – $12 billion (1993)

6. Zine el-Abidine Ben Ali- President of Tunisia ( 1987–2011 )
Tunisia – $7.8 billion (January 2011)

7. Silvio Berlusconi- Prime Minister of Italy ( 1994-1995 , 2001–2006 , 2008–2011 )
Italy – $6.2 billion (2011)

8. Sani Abacha- President of Nigeria ( 1993–1998 )
Nigeria – $4 billion

9. Saddam Hussein – President of Iraq ( 1979–2003 )
Iraq – $2 billion (2003)

10. Asaf Jah VII- Nizam of Hyderabad ( 1911–1948 )
Hyderabad – $2 billion (1940)

11. Rainier III- Prince of Monaco ( 1949-2005 )
Monaco – $1.5 billion (2005)

12. Thaksin Shinawatra – Prime Minister of Thailand ( 2001–2006 )
Thailand – $1.4 billion (2004)

13. Mobutu Sese Seko – President of Zaire ( 1965–1997 )
Zaire – $1-$5 billion

14. Akbar Hashemi Rafsanjani- President of Iran ( 1989-1997 )
Iran – $1.1 billion (2006)

15. Daniel Arap Moi – President of Kenya ( 1978–2002 )
Kenya – $1 billion (2002)

16. Fidel Castro- President of Cuba ( 1976–2008 )
Cuba – $900 million (2006)

17. Yasser Arafat- President of Palestine ( 1996–2004 )
Palestine – $300 million (2003)

18. Paul Martin- Prime Minister of Canada ( 2003–2006 )
Canada – $225 million (2004)

19. Begum Khaleda Zia – Prime Minister of Bangladesh ( 2001–2006 )
Bangladesh – $212 million (2009)

20. Franz Joseph II – Prince of Liechtenstein ( 1938–1989 )
Liechtenstein – $150 million (1945)

21. Gyanendra- King of Nepal ( 1950–1951 , 2001–2008
Nepal – $100 million (2007)

22. George H. W. Bush- President of the United States ( 1989–1993 )
United States – $20 million (1999)

23. George W. Bush- President of the United States ( 2001–2009 )
United States – $15 million (2004)

24. Constantine II- King of the Hellenes ( 1964–1973 )
Greece – $14.9 million (2002)

25. Milo Dukanovic- Prime Minister of Montenegro ( 2008–2010 )
Montenegro – $14.8 million (2011)

26. Jacques Chirac – Prime Minister of France / President of France ( 1974–1976 , 1986–1988 , 1995–2007 )
France – $9 million (2004)

27. Ronald Reagan – President of the United States ( 1981–1989 )
United States – $4 million (1985)

28. Tony Blair – Prime Minister of the United Kingdom ( 1997–2007 )
United Kingdom – $3 million (2004)

29. Gloria Macapagal Arroyo- President of the Philippines ( 2001–2010 )
Philippines – $3 million

30. Junichiro Koizumi – Prime Minister of Japan ( 2001–2006 )
Japan – $2 million (2004)

31. Gerhard Schröder- Chancellor of Germany ( 1998–2005 )
German – $1 million (2004)

32. Bill Clinton- President of the United States ( 1993–2001 )
United States – $697,000 (1993) , $17.4–$53.7 million (2007)
Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2018/10/apa-rasional-perdana-menteri-untuk.html#Fx3bWZXbRe27J61F.99

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget