KL CHRONICLE

Saturday, October 21, 2017

(Gambar) 20 orang mungkin maut di tapak projek kerajaan Negeri Pulau Pinang #Negaraku #Malaysia


Akibat kerakusan kerajaan Negeri Pulau Pinang melakukan projek pembangunan di kawasan lereng bukit, hari ini telah berlaku satu kejadian tanah runtuh di  salah satu kawasan pembinaan  milik kerajaan negeri dimana sehingga 20 orang pekerja binaan dikhuatiri tertimbus dibawah runtuhan tanah. 

Persoalanya sekarang, siapa akan bertanggungjawab terhadap insiden ini dan adakah mana - mana pihak akan dikenakan tindakan undang - undang?

Mana pula hilangnya Ketua Menteri Pulau Pinang?

Friday, October 20, 2017

Padan muka, akhirnya Shafie Apdal direman 4 hari ekoran skandal rasuah dan salah guna kuasa hampir RM 1.5 Billion #Sabah #Negaraku #MalaysiaAkhirnya Presiden Parti Warisan Sabah (WARISAN) Shafie Apdal ditahan di bawah tahanan reman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Agensi antirasuah itu hari ini mendapat kebenaran mahkamah menahan Shafie selama empat hari.

BR1M dan keprihatinan serta sikap tanggungjawab PM @NajibRazak #Negaraku #Malaysia #KekalNajib


1. Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) bukan bantuan untuk rakyat miskin. Ia adalah bantuan kepada kelompok B40 bagi mengurangkan beban perbelanjaan keperluan asas.

2. Apakah B40? B40 bukan umur bawah 40 tahun. Ia merujuk kepada kumpulan isi rumah berpendapatan bawah RM 3,900.00 sebulan.

Memahami skandal rasuah Shafie Apdal dan kroni - kroni beliau #Negaraku #Sabah #MalaysiaUmum ketahui bahawa Datuk Seri Shafie Apdal kini sudah ditahan pihak SPRM bagi membantu siasatan kes rasuah dan penyalahgunaan kuasa melibatkan RM 1.5 Billion wang rakyat dari RM 7.5 Billion wang peruntukan bajet untuk pembangunan luar bandar yang diluluskan oleh PM Najib Razak untuk negeri Sabah. 

Thursday, October 19, 2017

Kalau Pakatan perintah habis Projek HSR & ECRL akan dibatalkan #Negaraku #Malaysia


Kalau pembangkang yang perintah, bukan sahaja penjawat awam akan kena buang, tetapi projek projek besar seperi ECRL, East Coast Rail Link dan HSR, High Speed Rail pun akan dibatalkan. 

Shafie Apdal dipanggil menghadap SPRM pukul 5 pm di Kota Kinabalu #Negaraku #Malaysia


Presiden Parti Warisan Sabah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal diminta hadir ke pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada pukul 5 petang ini untuk memberi keterangan siasatan penyelewengan dana Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) antara 2009 hingga 2015.

Peraturan asas politik di #Malaysia yang diguna pakai macai pembangkang #Negaraku


1. Kalau mahkamah isytiharkan Pakatan menang, keadilan terbela. Kalau mahkamah isytiharkan Pakatan kalah, maka hakim itu dirasuah dan di kawal oleh BN

Wednesday, October 18, 2017

Lim Kit Siang sekali lagi cuba menipu orang Melayu Islam, dia ingat kita bodoh ke? #Negaraku #Malaysia #TolakPH #KekalNajib #YP


Semalam, diktator Democratic Action Party (DAP) Lim Kit Siang mengeluarkan satu kenyataan yang lucu apabila beliau dengan langsung tidak rasa malu mengatakan bahawa konon-nya DAP led Pakatan Harapan (PH) akan menjaga Agama Islam jika mereka berkuasa/ menjadi kerajaan.  Bagi kami di #KLChronicle, ini merupakan satu contoh lagi bagaimana diktator seperti Lim Kit Siang menganggap kita orang Melayu Islam sebagai sebuah masyarakat yang bodoh di negara ini. 

DAP ketua dalam Pakatan Harapan, kerusi Parlimen dan DUN yang paling tinggi
Kami tidak mahu menulis panjang namun cukup kami memberi fokus kepada contoh yang diberi oleh Ahli Parlimen Ketereh merangkap Ketua Penerangan UMNO Malaysia iaitu Tan Sri Annuar Musa (TSAM). Sebab mengapa kami ingin memetik kata - kata TSAM adalah kerana apa yang diperkatakan oleh beliau sangat tepat dalam senario politik semasa tanah air dimana PH kini didominasi oleh DAP melalui jumlah kerusi Parlimen yang mereka ada sekarang iaitu 37 kerusi Parlimen dan 96 kerusi DUN. 

Contoh yang diberi oleh TSAM adalah dua; iaitu isu Rang Undang - Undang (RUU 355) dan Isu OktoberFest Beer Festival 2017.

BANTAHAN TERHADAP RUU355


Umum ketahui bahawa DAP merupakan parti yang paling vokal dalam membantah RUU355 yang dibentangkan di Parlimen beberapa bulan lepas. Bantahan ini dibawa oleh diktator mereka Lim Kit Siang yang dengan nyata dan terang tidak mahu RUU355 ini berjaya kerana konon ianya mencampuri hak serta urusan kehidupan orang bukan Islam. Ini merupakan satu penipuan yang maha dasyat oleh pihak DAP. 

Nyawa Kepada Institusi Beraja Melayu, satu sejarah yang wajib dihayati bersama #Negaraku #Malaysia


Terdapat 9 orang raja-raja Melayu yang diiktiraf di dalam perlembagaan negara. Ini adalah jumlah yang banyak. Rakyat Melayu kena menanggung 9 institusi beraja dalam satu perlembagaan.

Dimanakah nyawa kepada semua institusi beraja ini?

Adakah pada wang? Pada kuasa politik? Atau payung British?

Monday, October 16, 2017

Dr. Mahathir biadap dan kurang ajar #Negaraku #Malaysia #TolakPH #KekalNajib


Dengarkan ucapan Tun Mahathir semasa Himpunan Kleptokrasi yang menyebut,

video

"Mungkin kerana dia (Perdana Menteri) berasal dari lanun Bugis. Entah macam mana dia sesat sampai ke Malaysia. Pergi balik lah ke Bugis". 

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget