KL CHRONICLE

Thursday, July 19, 2018

Cerita sidang Parlimen sepanjang dua hari #MalaysiaBaru

MP Kerajaan semua ponteng
Sidang Parlimen di dewan Rakyat semalam sangat menarik perhatian rakyat.

1. Ketua Pembangkang Dato Sri Zahid Hamidi yang juga YB Bagan Datoh membahaskan pekara-pekara  yang termaktub dalam perlembagaan negara mesti dihormati : Kedudukan Agama Islam, Raja Raja Melayu, kedudukan bahasa Melayu, Hak orang Melayu. Prinsip undang-undang harus dihormati semua. YB Kota Bharu Datuk Takiyuddin Hassan PAS juga turut sama senada dengan UMNO dalam hal ini yang menarik orang Melayu Islam untuk sedar situasi yang berlaku hari ini berhubung perlembagaan negara yang telah cuba digugat.

Wednesday, July 18, 2018

@NajibRazak : Jawapan PH dalam isu #HSR mengecewakan #MalaysiaBaru


Jawapan dari Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali kepada soalan di Parlimen dari Ahli Parlimen Ayer Hitam, Datuk Seri Wee Ka Siong dan saya sendiri berkenaan projek Rel Berkelajuan Tinggi (HSR) adalah mengecewakan.

Menteri mahu hak LGBT dihormati, tidak didiskriminasi #MalaysiaBaru


Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mujahid Yusof Rawa berpandangan mana-mana rakyat Malaysia termasuk golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) tidak harus didiskriminasikan di tempat kerja.

Ini susulan peletakan jawatan Numan Afifi sebagai pegawai khas kepada Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman pada awal bulan ini setelah menerima kritikan ba­nyak pihak kerana didakwa memperjuangkan hak LGBT dan tidak sepatutnya dilantik sebagai kakitangan kementerian berkenaan.

Tuesday, July 17, 2018

Cukai baru diperkenalkan, rakyat semakin rasa tertindas #MalaysiaBaru #DemiRakyat #RakyatSengsara


Menteri Kewangan Lim Guan Eng hari ini mengumumkan kadar cukai jualan dan perkhidmatan (SST) akan dikuatkuasakan pada kadar 10% untuk jualan dan 6% untuk perkhidmatan, apabila rang undang-undang berkenaan cukai itu dijangka diluluskan di Parlimen bulan depan.

Dalam ucaptamanya pada Persidangan Cukai Kebangsaan 2018 di KLCC hari ini, beliau berkata SST dijangka memberikan hasil sebanyak RM4 bilion.

Monday, July 16, 2018

Cukai, Makanan Kedai Mamak, Harga Barang semua Naik, lepas ni apa pula?


Kerajaan Baharu kata mahu kurangkan kos sara hidup dan turunkan harga barang.

Kini, GST disifarkan dan harga barang tidak turun. Cukai Jualan 10% dan cukai servis 6% pula sudah confirm bulan September (lebih dari GST 6%) bakal naikkan harga lebih dari hargi sebelum GST disifarkan.

Kontroversi isu perlantikan speaker, jom baca ulasan mudah untuk macai uneducated PH #MalaysiaBaru


Ayat mudah untuk “uneducated” mengenai kontroversi pelantikan Speaker Dewan Rakyat

Adalah mustahil  untuk Mahathir menghantar nama calon speaker tunggal kepada Setiausaha Dewan pada 2 Julai 2018.

Hahahaha Padan Muka Kau ! #MalaysiaBaru


Memang dah jadi sifat semula jadi ramai orang melayu. Sesal hanya didalam hati, nama nak mengaku salah tidak sama sekali.

Itulah perasaan yg sedang melanda 25% orang melayu yang mengundi PH baru2 ini terutama anak2 muda. Mereka tidak menjangkakan mereka bakal di tipu dengan janji2 Pilihanraya.

1) Mereka yakin minyak akan jadi RM1.50/liter tetapi habuk pun tak ada.

2) Mereka yg duk di felda tidak jangka bantuan kepada peneroka yg dijanjikan termasuk hapus hutang tidak ditunaikan dan hanya dapat bonus ciput tidak seperti era DSNajib. Ibubapa mereka gugur airmata kerana anak2 mereka yg terhukum.

Saturday, July 14, 2018

@NajibRazak slams M. Kulasegaran, told to follow Parliament Standing Orders #MalaysiaBaru


Former prime minister Najib Abdul Razak has shot back at Human Resources Minister M Kulasegaran over the Pakatan Harapan government's seeming indecisiveness over its choice of Dewan Rakyat speaker.

Kulasegaran was reported by Bernama earlier today as saying that those harping over the delay in choosing a speaker were trying to distract from issues involving former premier Najib Abdul Razak.

Thursday, July 12, 2018

Asyraf Wajdi bongkar perbezaan SJKC & UEC #MalaysiaBaru


Saya terpanggil untuk berkongsi pandangan peribadi bila ada yang mempersoalkan kenapa saya menghantar anak saya ke Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) sedangkan saya mempunyai *pendirian berbeza* terhadap Unified Examination Certificate (UEC) atau Sijil Peperiksaan Gabungan Sekolah Sekolah Menengah Persendirian Cina. *Dua perkara ini jelasnya mempunyai latar belakang ISU yang berbeza :-*


Sekarang Menteri kata Penurunan harga barang cuma 0.04% hingga 13% sahaja #MalaysiaBaru


Penurunan harga barangan yang rendah menjadi punca rakyat masih belum merasai sepenuhnya pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada kadar sifar sejak 1 Jun lalu.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) yang juga merupakan Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, harga barangan dilihat kekal kerana penurunan harga hanya bermula dari 0.04 hingga 13 peratus dan melibatkan 70 peratus daripada 417 barangan basah, kering, keperluan bayi dan lain-lain.

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget