KL CHRONICLE: 14 Bala yang sedang menimpa #MalaysiaBaru

Tuesday, August 6, 2019

14 Bala yang sedang menimpa #MalaysiaBaru


Dalam tempoh 7 hari yang lalu:

1. Indeks Saham jatuh hampir 50 mata ke 1,610 berbanding hampir 1,900 mata sebelum PRU14.

2. Ringgit jatuh hampir 10 sen dan kini cecah RM4.20 berbanding USD - iaitu pada paras paling rendah sejak PRU14.

Ringgit juga terus jatuh ke paras paling rendah dalam sejarah berbanding Baht Thailand hari ini.



3. Eksport negara jatuh lagi 3.1% untuk bulan Jun 2019 iaitu jauh di bawah jangkaan.

Eksport telah jatuh untuk 3 dari 6 bulan pertama tahun ini.

4.  Indeks Pengurus Pembuatan Nikkei Malaysia (PMI) jatuh lagi ke 47.6 point.

Indeks PMI kita telah berada di bawah paras 50 mata yang menunjukkan sektor pembinaan merosot untuk 10 bulan berturut-turut.

5. Ekonomi Malaysia dijangka merosot lagi untuk suku ke-3 tahun 2019 berbanding suku sebelumya.

6. FGV mengesahkan sedang jual syarikat gula terbesar negara MSM (Gula Prai).

7. Khazanah umumkan sudah jual hartanah Singapura dengan harga RM4.74 bilion

8. BNM memberi kebenaran untuk jual RHB insurance kepada Jepun.

9. Bantuan tanam semula telah dimansuhkan oleh kerajaan PH.

10. Lynas diberi kelulusan untuk meneruskan operasi mereka setelah membayar RM175 juta kepada kerajaan PH.

11. Menteri PH kata konflik Anwar-Azmin mungkin menyebabkan pelabur asing lari ke Vietnam.

12. Siasatan kes Hotel Sandakan dan kes rogol EXCO Perak masih dalam siasatan.

13. Guan Eng kata keadaan politik di Malaysia adalah stabil kerana kerajaan manifesto bukan kitab suci ini adalah sebuah kerajaan yang tunaikan semua janji-janji mereka.

14. Kit Siang kata ekonomi negara lemah cuma persepsi Rakyat. Dia kata ekonomi sebenarnya sangat kukuh.

26 comments:

Anonymous said...

HE...HE...HE...

SELAMA INI BENDAHARA MAMAK KUTTY PI LUAR NEGARA...PI MELANCUNG JE LA GAMAKNYE...

bumi-non-malay said...



please help sign my petition too and letter to school principal!!


SAY NO TO FORCE LEARNING OF JAWI/KHAT OR ANY ARABIC LANGUAGE ACROSS ALL MALAYSIA SCHOOLS

https://www.change.org/p/prime-minister-of-malaysia-say-no-to-force-learning-of-jawi-khat-or-any-arabic-islamic-language-across-malaysia

Anonymous said...

ATUKKKK!!!!


BON SAMURAI MANA!!!

ted manoff said...

Banyak lagi BALA yg bakal menyusul kalau kera jaan Porn Hub ini kekal hingga PRU15. Insaflah wahai rakyat. Aku pun dah INSAF.. anda bila lagi?

πŸ•Œ πŸƒ... 🚢... 😌πŸ’ͺ🀲

Anonymous said...

Hidup kini menjadi semakin miskin, trending ekonomi terus merundum dan ianya dijangka akan berterusan. Jom semua pakat2 berjimat cermat dalam berbelanja, beli barang2 perlu sahaja, jangan membazir pada benda yang tak perlu seperti berhibur diGenting Highland, I-City atau mana2 taman tema. Pada masa yang sama jom SEMUA pakat boikot produk2 dan kedai2 cina DAP. Beralihlah kepada produk2 dan kedai2 Muslim. Jangan berlengah lagi JOM UBAH!

Anonymous said...

JOM SEMUA PAKAT BERJIMAT CERMAT, BERHATI2LAH DALAM BERBELANJA DALAM KEADAAN EKONOMI TERUS MERUNDUM KETIKA INI. SIMPAN DAN MENABUNGLAH UNTUK PENDIDIKAN ANAK2. INGAT!!! JANGAN PERGI KEGEDUNG2 BESAR DAP UNTUK BARANG YANG TAK PERLU, BELI BARANG2 PERLU SAHAJA!!!

Anonymous said...

Atok Kutty pun dah pesan....ini lah masanye rakyat perlu berkorban....ikat perut...

Kalau perut dah kempis...nak ikat macam mana Tukkkk...

Anonymous said...

Professor ekonomi pun dah banyak kali bagi warning! cuma warning, warning, warning, itu sajalah yang dia boleh buat, lain takda apa2, hanya berteori, tiada way forward, cuma suroh ikat perut, sebijik macam MA'ALAUN TIN KOSONG! cakap berdegar2 tapi kosong, elekkkkk! macam sampah!

Anonymous said...

ISTIQAMAH perpaduan Ummah Pas Umno nampaknya terus mengukuh dan sangat menggerunkan DAP/PH. Bermacam2 usaha dilakukan DAP dalam meruntuh dan menanam benci antara dua parti terbesar ini! Dalam sejarah Malaysia moden belum pernah dilihat perpaduan yang bergitu kuat akrab dilihat diantara kedua2 anggota parti Pas dan Umno yang telah berseteru sekian lama dibawah pemerintahan Kutty dan Nik Aziz. Mungkin inilah hikmah disebalik kekalahan PRU14, Allah mahukan dan MEMAKSA umat kedua2 parti terbesar besatu dan kembali menjadi pentadbir negara Islam termaju Malaysia... Hanya 3 tahun atau kurang sahaja lagi, teruskan istiqamah!

Anonymous said...

Pls start petition to say no to chinese and tamil school...

Anonymous said...

Tambah lagi satu bala kepada pekebun sawit, tiada lagi bantuan2, sekarang kerajaan DAP tidak lagi beri bantuan tanam semula sawit. Kalau mahu tanam semula boleh buat pinjaman! Boleh buat pinjaman dengan ALONG, kongsi gelap! Dengar cerita ALONG2 KONGSI GELAP ni ramai di Puchong, Kepong, Jinjang dan Seputeh. Mungkin peneroka2 Felda, pekebun kecil boleh kesana untuk sign agreement MATI dengan ALONG... he..he..

Khairulryezal osman said...

Baca boleh percaya jangan! Ini kerja puak melayu umno utk cuba sabotaj ekonomi negara!umno tumbang mereka dh mcm cacing kepanasan akibat xde lagi projek,kahkahkahkah

Anonymous said...

Kalau cuba sabotaj ekonomi negara, maka Melayu Umno tidak terjejas sama??? Biol cara ko fikir atau ko memang tak tau fikir? Cacing bnyk dlm otak kot?

Anonymous said...

Lim Gone Enk ckp rakyat terlalu berjimat cermat dan tidak suka berbelanja skg dan itu tidak membantu ekonomi negara. Bukti bahawa rakyat kurang selesa dgn kerajaan kakistocracy pH. Semua tak boleh harap!

Anonymous said...

ko tak nak belajar jawi , lantak ko. nk buat petition sampai bahasa Arab pun tak boleh, apa hal?? ingat bangsa bangsat ko power sgt ?? p mampus!!

Anonymous said...

Lim Gone 'END'

Lim Kit 'SIAL'

Anonymous said...

DAP, MCA dan Gerakan sangat membenci tulisan Jawi malah DAP menyamakannya tulisan tersebut dengan taik lembu. Jom semua umat2 PERPADUAN UMMAH PAS UMNO sama2 kita pakat boikot produk2 dan kedai2 cina DAP. Jangan lagi beli produk2 cina DAP dan jangan berbelanja dikedai2 mereka. Beralihlah kepada produk2 dan kedai2 Muslim yang sudah berkembang dipasaran! Jangan juga lupa untuk sentiasa BERJIMAT CERMAT DALAM BERBELANJA SEKURANG2NYA UNTUK 3 TAHUN MENDATANG! Berbelanjalah untuk barang2 perlu essential sahaja, tak perlu jangan beli. Jom semua kita PAKAT ISTIQAMAH!!!

Anonymous said...

Jangan beli the Star, the Malay mail, the Sun, the Edge dan baca blog2 tahap longkang seperti Malaysiakini etc etc...

Anonymous said...

Berapa kali Mamak Kutty ni pi melancung kat Jepun.....perabis kan duit rakyat je!!!

Anonymous said...

asyik jalan sana sini. tak pula bawa pelaburan yg diperlukan dan bila pula nak selesai masalah rakyat yg bertingkat tingkat skg ni??

Anonymous said...

Seruju sangat. Kasi bungkus tutup kedai cina dap aka cindapbi. Biar mentri kewayangan terduduk trus padam hayat nya sebagai montori paling bodoh sedunia. Disebabkqn kebodohan men3 kewayangan, habis harta melayu kena jual.memang tak guna si gone end ni. Semoga semua business cina dap aka cindapbi akan hancur berkecai dan mereka merempat dibumi asing bagi mereka akibat menyibuk hal2 agama Islam. Bawa sekali ke kubur, geng2 semburit dari pan pgay ar dan parti tak bersatu.

Anonymous said...

Pi mampoos la geng semburit cin dapbi pgay ar pan tut and parti tak versatu. Lantak pi la hampa melingkup. Ni melayu si kitol tak sedar diri kena tipu dgn lim kewayangan dap n co. Bodoh n sial.

Anonymous said...

Ko yg biol tak tau pikir di luar kotak. Tu teori ekonomi zaman firaun yg ko guna. Skang zaman techno elektronik tak main la teori sampah ko tu. Ko apa tau.
Kalau ekonomi jatuh yg paling terkesan dulu ialah puak cindapbi aka cina dap babi. Bila tertekan, stresssss, geng kominih akan pakat bunuh diri. Tu yg melayu tunggu. Tengok sikit masa lagi, geng kominih ramai akan terjun lombong an bangunan. Dah hangat pijau dah puak kominih ni.

HARHARHAR☺ said...

Bala bertimpa-timpa atas negara kerana ada rakyat bodoh yg undi parti semburit.. har har har

tunfatimah said...

Aku suka baca MKini dan tenguk komen2 gang anti Melayu dan puak liberal dan mungkin atheis. Perlu tau pandangan dan pendapat mereka mengenai isu semasa . We must know our enemies to fight them.

Anonymous said...

PERALIHAN KUASA PM KE 8 DITETAPKAN 9.MEI.2019

Tiga NGO kerajan PH iaitu Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0), Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan Gabungan Bertindak Malaysia (GBM).Gabungan itu mendesak Tun menyerahkan kuasa pada 9.Mei.2021 genap 3 tahun Tun jadi PM sementara.

Mereka menerusi surat terbuka bersama kepada Dr. Mahathir menggesa Perdana Menteri dan kepemimpinan PH mengambil langkah jelas untuk membawa kestabilan politik negara dengan meletakkan pakej peralihan berdasarkan perjanjian sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

"Pergolakan PKR selaku parti komponen utama dalam gabungan PH sedang merisaukan rakyat dan komuniti antarabangsa kerana berpotensi untuk memecahbelahkan gabungan tersebut serta menyebabkan politik negara ini dalam keadaan kucar-kacir.

AZMIN PULA BERI KATA DUA PADA GABUNGAN 3 NGO TERSEBUT

Dalam satu lagi persidangan Azmin Ali beri amaran kepada 3 NGO supaya Tun Mahathir menerajui negara sehingga habis penggal.

Azmin berkata "Mahathir perlu diberi peluang memimpin hingga ke akhir penggal bagi menjamin kestabilan, kesinambungan dan ketuntasan dasar-dasar kerajaan."

Beliau berkata demikian bagi mengalu-alukan kenyataan Presiden PAS Abdul Hadi Awang yang menegaskan pendirian parti itu dan sekutunya Umno terhadap Mahathir.

“Pendirian tersebut adalah seiring pandangan yang pernah saya lontarkan supaya usaha mengembalikan kegemilangan negara dapat di realisasikan dengan segera,” kata Azmin

Mengikut perjanjian dalam Pakatan Harapan (PH) Mahathir akan menyerahkan teraju kepimpinan negara kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim.

Tiada tempoh masa khusus dinyatakan.

Bersatu Johor juga menyokong kenyataan Azmin agar Mahathir dibiarkan menjadi perdaha menteri selama lima tahun.

Terdahulu hari ini, Naib Presiden PKR, Zuraidah Kamaruddin juga menyatakan sokongan sama kepada Mahathir untuk terus menerajui negara.

Yang jadi mangsa adalah rakyat Malaysia contoh mangsa terbaru peneroka dinafikan bantuan tanam semula getah dan sawit.

BRIM yang dijanjikan bulan ini tidak dapat lagi. Hari raya korban tinggal bebetapa hari lagi untuk persediaan Hari Raya Korban.

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget