KL CHRONICLE: An Open Letter to Lim Guan Eng by Justin Chin Jing Ho

Tuesday, October 9, 2018

An Open Letter to Lim Guan Eng by Justin Chin Jing Ho


My name is Justin Chin Jing Ho and I am (or soon to be “was”) a Malaysian tunneller working on the KVMRT Line 2 underground project. I graduated 6 years ago with a 1st Class Master’s Degree in Civil Engineering from one of the best engineering universities in the world near the top of my class and despite receiving some lucrative job offers, I decided to drop all logic and follow my heart to come back to serve my beloved country Malaysia and participate in building this nation I call home. I chose not to be another number contributing to Malaysia’s brain drain statistic.



I will write this letter in a single pass without any editing or curation as I want the tone to be as raw as possible and to reflect my emotions and thoughts as I am lying in my bed at 4am wide awake trying to come to terms with the Government’s decision to terminate MMC Gamuda as the KVMRT Line 2 Underground Works contractor.

I cannot sleep not in fear of losing my job; but because I have witnessed and experienced too much pain since the big announcement and am having trouble processing it all. Alongside the thousands of Malaysians I have worked with building KL’s MRT lines for the past 6 years, many of us have worked in excess of 80 hours a week and over 300 days a year pouring out our hearts and souls in the name of making Malaysia better, and of course providing for our families.

On Sunday evening alone, after the news broke, I received over 30 calls and messages from my colleagues and comrades and over 30 more on Monday. All of the conversations differed from the others but the underlying messages were the same.

One of my foremen, big, strong and heavily tattooed, put on a brave face and asked: “Boss, what will happen to the boys? Will they be okay? What do I tell them?” I didn’t have a good answer. All I could do was to put on a brave front and tell him that everything will be okay (but will it really?).

A single mother of three, with two of her children in college, called up and asked: “What will happen to us now?” I didn’t know what to say to her.

One of my TBM operators, whom I have a very strong connection with after having carried him out of the dark depths of hell (also known as a TBM cutterhead) nearly 5 years ago when he got stuck and came close to drowning, put his daughter through medical school because of the opportunities presented by this project. Now he is wondering if he will have a job tomorrow and if he will have to leave his family to go overseas in search for work when he is now over 50 years old.

What do the three people above share in common? They all voted for you. They all voted for a new, better Malaysia; a Malaysia Baru. And today they went home, blaming themselves for voting for you because perhaps tomorrow, they will be out of work and will not be able to put food on the table for their families. This is most certainly not what they voted for.

We don’t need a third national car to build and grow world class engineers; I believe we have long missed the boat to be a world class car manufacturer. However, we have on hand another channel to do just that: the MRT lines in Kuala Lumpur. The Malaysian team working on KVMRT Line 1 and Line 2 have achieved groundbreaking stuff and received international recognition and accolades from the international tunnelling community for our good work here. The Variable Density TBM that we pioneered and use to tunnel through Kuala Lumpur’s extremely challenging geology was accorded the Technical Innovation of the Year Award. One of my dearest friends, Derek Eng, recently won the coveted Young Tunneller of the Year Award from the International Tunnelling and Underground Space Association beating out competition from all over the world. Just a month ago, we successfully trialled the world’s first self-driving TBM which tunnelled under the 14-lane Jalan Sungai Besi without any incidents. We hope that this too will win a number of awards in the near future. The engineers who worked on the AI algorithm for the self-driving TBM had an average age of 26 which was no mean feat!

All these engineering achievements and milestones were made possible because of the opportunities presented to the young and vibrant Malaysian team working on this highly complex and challenging project. It has given us room to grow, to build, to innovate, to dream. And soon, we will be robbed of all of this.

In my simple mind, I cannot comprehend the logic of how retendering of the remaining works and awarding them to a foreign contractor can bring greater value to the nation or for the taxpayers’ money once the abortive costs, idling costs, compensation, etc are taken into account and considering other factors like unemployment and capital outflow. I guess I’m not smart enough to run the country or to see the logic behind this decision; I can only contribute to building it.

So now I choose appeal not to your logic but to your humanity and to your love for the rakyat of Malaysia. Don’t crush the hopes, dreams, futures and livelihood of 20,000 working class Malaysian employees who have toiled to build this nation. 20,000 jobs, 20,000 families, and countless hopes and dreams. I have heard people saying that there must be pain before there is gain. But not this pain; this is pure, outright injustice to the 20,000 who have done nothing wrong but to give their lives and time to serve this beautiful nation. The blood will be on your hands. #demirakyat #prayforMRT2 #save20000jobs #save20kjobs

Aged 28, Justin Chin Jing Ho is a top-flight engineer and one of the key faces of MMC-Gamuda. He is the epitome of brain drain recovery in Malaysia.

50 comments:

ted manoff said...

PrOoTt..arghhhhh leganya..

Anonymous said...

Tepok kuat sikit
Kan ada 1 juta kerja kosong menunggu tu

Anonymous said...

Ha ha. Undi lah lg PH.

Anonymous said...

Mari belajar BM melalui pilem P.Ramlee

Berkorban apa saja 🎼
Harta atau pun kerja 🎢
Kononnya Better Malaysia
Akhirnya padan muka 🎸 🎻


(Ayuh, come on nyanyi 10x lagi beramai2 )

Anonymous said...

PrOoTt on the Justin cong cing ceng's face. So chillax..

Anonymous said...

From Hong Kong with πŸ’© πŸ’© πŸ’©

Anonymous said...

Sabau la, nak jd rimau asia kene banyak berkorban. Klu dpt makan batu hari2 pun lg bagus. LGE cayang kamu ketat2. Kikiki

Anonymous said...

LaGNa n LKSIAL ni memang sial sepanjang zaman,iaitu sejak sebelum 13 May 1969 hingga sekarang. Korang jugak yg "puja". NAH AMIK KAU...

Anonymous said...

najib da ckp jgn tukar..umno da ckp jgn tukar..mca da ckp jgn tukar..mic pn ckp jgn tukar..team bn da ckp jgn tukar..ye kesian pd korang yg kene berhenti kerja..tp kesian lg anak bini mak ayah adik2..tp takpelah..da jd bubur..nk buat mcmne..ap yg penting lepas ni jgn mudah kene hasut..muhasabah diri..jgn mudah ambil langkah semberono..rugi mcm harini..semua rakyat malaysia rugi..takde yg untung madey n the geng buat..dn tolonglah sekalian pengundi ph..jgn salahkan kerajaan dulu..xda kene mengena..tgk team kit siang..sape dpt untung..anak beranak dia..tgk madey..sape dpt..anak beranak dia..anwar ibrahim on the way tu..sapotla balik najib..ak bkn jilat najib..just ak rasional dlm buat keputusan berdasarkan khabar2 angin yg melanda malaysia sebelum pru lepas..ak lagi percaya team najib..yg hampas2 dlm umno da keluar..situ korang geng ph da nampk da..x ramai mane pon..yg sokong melayu dn sayang melayu dlm umno ramai lg..ye umno penah korup..tp ak berani janji najib x korup sekorup madey n the family..jgn melenting ap ak ckp ni..muhasabah dn fikir dalam2..

Anonymous said...

Ted, this time around i hv to agree with u n i m joining u now....

Prooootttt...arghhh lega

Anonymous said...

Wa cakap lu, ale satu menteli sudah bilang sama wa, talak silap itu nama masli. Ini dia cakap:

Pemimpin yang BODOH dipilih oleh tangan-tangan pengundi yang BODOH


Ade butut ka? Hansap lu..

Anonymous said...



Itu dia contoh orang yang paling kecewa dengan PH, dia kata dia vote for Malaysia baru, bermakna dia mengundi DAP dengan harapan yg besar agar pendapatan nya bertambah, tiba-tiba sekarang dengan terhenti nya projek tersebut, kemungkinan dia akan hilang pendapatan. ... Menyesal tak habis2 beb.... Kita penyokong BN tidaklah kecewa sangat seperti mereka penyokong PH yg akan di buang kerja...kerana kita sudah menjangka perkara ini akan berlaku... Dan kita tidak mengharap kenaikan gaji jika PHenang. Apa yang perlu kita buat kita juga perlu menyimpan untuk masa depan yang tidak menentu.


Anonymous said...

awk x payah risaula pasal lu orang cina, misti itu mintri jaga punya.

Anonymous said...


GENG NAJIB10 October 2018 at 00:49


Kengkawan semua..saja aku nak sharekan dengan korang satu kisah menarik berkaitan isu MRT 2 yang dah dibatalkan ni..ingat ..ia takde kaitan dengan yang hidup ataupun yang dah takde beb !!!

MRT2 Batal: Hamid, Anda Tak Undi BetterMalaysia, Anda Undi Pakatan – Mendapatlah

Hamid (bukan nama sebenar) adalah seorang rakan saya yang terlibat dalam projek MRT2 yang diumumkan untuk ditamatkan kontrak pembinaannya baru-baru ini sehinga dikatakan menyebabkan 20,000 orang berisiko hilang pekerjaan begitu saja.

Jujur, saya tak tahu apa tugas Hamid disitu tapi memandangkan bapanya adalah penggali kubur di kampung kami, saya rasa Hamid terlibat dalam bidang berkaitan dengan gali-gali tanah ini jugaklah. Construction lah katakan, mesti ada gali tanah ye tak?

Lagipun Hamid selalu bercakap gah tentang mesin pengorek terowong yang digunakan dalam projek tersebut, maksudnya, kerja bawah tanahlah tu kan?



Apa pun, nak beritahu Hamid bukan penyokong BN. Dalam PRU14 yang lepas dia mengundi pihak yang satu lagi.

Undi memang rahsia tapi tidak menjadi rahsia pihak mana yang Hamid undi sebab dia “mengumumkannya” (siap gambar lagi) di media sosial, itu yang kami tahu tu.

Disedihkan cerita, lanjutan dari berita pembatalannya projek MRT2 Ahad lepas, Hamid kini berdepan risiko hilang pekerjaan.

Dalam kumpulan whatsapp kami, Hamid meluahkan kekecewaan dan mengadukan nasibnya. Dia baru keluar kereta baru lah, dah bayar deposit rumah lah dan sebagainya, semua ini diceritakannya secara panjang lebar.

Masalahnya ialah, di status akaun media sosialnya, Hamid tidak salahkan secara langsung pihak yang buat keputusan (pihak sama yang dia undi hari tu) untuk batalkan projek itu.

Sebaliknya dia dan beberapa orang senasibnya yang lain, menggunakan ayat yang hampir sama bunyinya di status masing-masing seperti “we vote for better Malaysia, but we’re didn’t vote to lose our job”.

Dah macam inipun masih nak berkias-kias lagi?

Saya cuba hubungi Hamid untuk membetulkan apa yang dia update di statusnya.

Saya nak kata Hamid salah sebab dia tidak mengundi BetterMalaysia, dia undi Pakatan dan inilah hasil yang dia dapat. Mana ada BetterMalaysia dalam kertas undi hari tu kan?

Saya juga nak katakan kepada Hamid agar jangan bimbang kerana hati saya kuat mengatakan semua ini ada kaitan dengan proses pilihanraya kecil yang sedang dijalankan.

Mungkin, selepas proses tersebut berakhir, apa punlah keputusannya, projek itu akan disambung semula.

Tapi Hamid tak angkat telefon mahupun membalas mesej saya.

Saya bersangka baik, mungkin Hamid dah mula gali kubur agaknya, ambil alih kerja bapak dia, maklumlah, mungkin dah takde kerja lepas ni...kira bagus jugak dia standby..sediakan payung sebelum hujan !!!

Hamid, Hamid….macam2 hal lah kau ni !!!

mohahz said...

sangat ironi sekali sebab projek yg di'initiate' di zaman najib,kemudian mereka2 spt mr.bright engineer name justin ini vote utk PH konon for better malaysia sedangkan mr.bright engineer name justin ni dgn jelas sebut yg projek ni bg peluang anak tempatan termasuk dirinya utk berkembang,berinovasi dan menjadi tenaga pakar dlm tunelling engineering di malaysia.kesian justin dan rakan2 nya.anda vote kpd 'hamba' kapitalis paling korup yg menghancurkan parti lamanya Umno hingga menjadi rosak sebegini.

Anonymous said...

Takde kerja hadapi hutang. Hutang bertambah byk. Berlonggok.. Hutang ni termasuk dlm kiraan hutang negara. Semakin byk tak byr bertambah hutang negara. Ada paham ted. Hutang dlm negara bkn hutang luar negara. Tapi tetap akan bertambah nilainya.
Pengundi ph kena proottt mencirit dgn ted bila takde kerja kah kah kah...

Jgn risau, sejota pekerjaan menanti anda. Mungkin rezeki anda di sejota pekerjaan yg dijanji ph. Mcm manapun sila byr ptptn.

Anonymous said...

Menyelam kira ikan.
Gayanya sejota org hilang kerja.

Anonymous said...

ESOK KITA MENANG....

KITA TURUNKAN HARGA MINYAK 1.50....

Anonymous said...

KATANYA....
MALAYSIA BETTER...
BETTER MALAYSIA...
Dulu engkau org juga tuduh yg dpt projek tu kroni najib. Najib dah senarai list. Dr dulu dah diterang engkau org lebih percaya fitnah.

Apsal engkau org dulu yg kerja kat sana tak pertahan beritahu kat rakyat tu bkn kroni najib tapi kroni rakyat. Najib yg buat projek tu bagi engkau kerja tapi kau org kutuk org yg bagi kerja dan undi ph.

Anonymous said...

Gst dihapus janji brg lebih murah dgn sst. Nak turun beban hidup dimulakan turun cukai PENYAPU.
KAH KAH KAH.
Penyapu muka dia keluar dr mof.

Anonymous said...

Kita tawan putrajaya..
Kita hapus toll..

Hari ni kita menang..
Kita hapus gst..
Yg ni betul.. hapus gst tumbuh sst.. polisi mesra towkey..

Anonymous said...

Takpe hilang kerja asal najib jatuh.
KAAAAAAHHHHHHHHHH...

Gst ganti ngan sst. Cukai hilang setengah. Bahana dpt kat rakyat. Suruh rakyat berkorban. Bila bukak mulut suruh rakyat berkorban. Bercakap memutar je. Buat tabung suruh rakyat berkorban. Duit tabung hilang. Malaysia baharu. Tak pernah najib umno bn suruh rakyat byr hutang. Bahkan mcm mcm bantuan rakyat dpt.

Madey dah umum nak buat cukai baru. Cukai apakejadahnya lagi? Takpe rakyat berkorban utk negara.

Anonymous said...

Duit Jatuh, Rizab Merosot, Takde Siapa Cemas Ke?
October 10, 2018 Ahmad Faiz Khairudin


Difahamkan rizab antarabangsa negara kita sedang merosot dari USD 110 billion ketika BN memerintah kepada USD 103 billion sahaja sekarang ini. Perbezaan yang besar tu sebab zaman BN memerintah dikatakan hutang negara terlalu tinggi tapi bagaimana simpanan kita banyak?

Patutnya dengan nilai dollar yang tinggi sekarang ni berbanding ringgit, rizab kita naiklah, tak gitu? Ini kenapa turun?

Saya diberitahu, rizab negara yang tinggi penting untuk melindungi ekonomi negara kita dari spekulasi matawang dan sebagainya. Disamping itu, saya juga diberitahu penarafan ekonomi kita, antara lain turut mengambil kira jumlah rizab ini. Kalau salah cakap saya ni, minta maaflah tapi beritahulah apa yang betulnya.



Dalam masa yang sama, kejatuhan matawang ringgit kita berlaku dimasa harga minyak tengah naik. Itu yang hairan. Terakhir saya periksa, ringgit berada pada kedudukan RM 4.15 untuk setiap USD1. Banding sebelum PRU14 yang lepas dimana kadarnya ialah RM 3.85 untuk setiap USD1.

Kebimbangan ini berdasarkan pengalaman dulu, ketika BN menjadi kerajaan. Pada waktu itu nampak semua orang begitu mengambil berat akan pergerakan ringgit. Jangan kata dari RM 3.85 ke RM 4.15 berbanding USD1, jatuh 1 sen, 2 sen pun jadi isu besar.

Tapi sekurang-kurang kerajaan BN pada waktu itu ada penjelasan – ringgit jatuh sebab harga minyak jatuh dan sememangnya itulah yang berlaku pun.



Sekarang ini berbeza pulak, nampak macam tidak ada apa-apa, seolahnya kejatuhan yang berlaku sekarang adalah baik untuk negara? Habis yang dulu memekak tu pasal apa? Itu yang nak tanya.

Menambah kebimbangan bila Bank dunia juga baru-baru ini menurunkan unjuran KDNK negara kita untuk tahun ini dari 5.9% kepada hanya 4.2%. Baca dari sudut KDNK, jangan kata kurang 1.7%, kurang 0.1% pun dah cemas ramai orang – patutnyalah.

Sebagai rakyat biasa, saya harap ada penjelasan dari pihak yang berkenaan supaya rakyat dapat bersedia seadanya. Dalam hal ekonomi ni, perbezaan politik tak sepatutnya jadi penghalang, kita bersama-sama menghadapinya kalau betul sedang menghala ke arah itu.

Tapi kena maklumkan rakyatlah situasi sebenarnya, ini semua “macam” senyap, media pun ikut senyap, mana tak risau.

Dah lama sejak negara ini mengalami krisis ekonomi, terakhir tahun 1997 dan sebelum itu tahun 1986, lebih 20 tahun dah kalau ikut yang 1997 tu, takut ramai terlupa bagaimana nak bersedia. Memang boleh pulih tapi atas “harga” berapa pulak?

Anonymous said...

LIM KIT SIANG KENA TAJi SAMPAI LUNYAI DENGAN NAJIB
Oktober 10, 2018
"Najib did not kill Teoh Beng Hock", kata Lim Kit Siang hari ini melalui tweetnya.

Nampaknya, Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan, Mahkamah Persekutuan dan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) tidak dapat membersihkan nama saya bahawa saya bukan pembunuh Teoh Beng Hock tetapi pemimpin Agong DAP ini mampu berbuat demikian.

Bukan main lama. Hanya 10 tahun sahaja, jentera dan propaganda DAP meletakkan nama dan gambar saya bersama dengan mendiang Teoh Beng Hock dan menuduh saya sebagai pembunuh Teoh.

Mengapa Kit Siang dari dulu tidak berkata demikian?

Walaupun Kit Siang isytihar saya bukan pembunuh tetapi dia kata saya bertanggungjawab terhadap kematian Teoh juga kerana pada masa itu, kerajaan ialah kerajaan saya.

Kini kerajaan yang sama adalah kerajaan parti anda dan tanggungjawab beralih kepada kamu. Pergilah siasat lagi jika mahu.

Pagi ini, Kit Siang mengeluarkan kenyataan yang panjang lebar lagi untuk memberi jawapan kepada saya.

Pusing punya pusing tetapi tidak berani lagi mahu meneruskan gesaan kepada kerajaan PH untuk membuat siasatan khas dalam menentukan jika saya terlibat dalam pembunuhan-pembunuhan Teoh, Altantuya, Kevin Morais dan Hussain Najadi lagi sebagaimana digesanya beberapa hari lalu.

Tiba-tiba dia menafikan bahawa dia pernah mengaitkan pembunuhan Kevin Morais dengan 1MDB atau saya pula!

Kit Siang cabar saya mengeluarkan bukti bahawa dia pernah berbuat demikian kerana saya mendakwa dia antara orang pertama yang mengaitkan nama saya dengan pembunuhan Kevin.

"Najib alleged that I had claimed that Kevin Morais' murder was connected to 1MDB. I have never made such an allegation, and I challenge Najib to quote chapter and verse from any of my statements in the past where I had made such an allegation." cabar Kit Siang.

Untuk menjawab Kit Siang, ini buktinya dari kenyataan umum kamu sendiri pada 26 Nov 2015.
----
Call for an international investigation into the murder of DPP Kevin Morais following the shock statutory declaration by his brother Charles who raised many disturbing questions.

“The contents of this pen drive clearly and unequivocally reveal the investigation Kevin had been tasked with just before his untimely death, which implicates certain personalities who currently walk the corridors of power in Malaysia.”

Tulisan ini dimuatnaik pada Khamis, 26 November 2015 jam 7.38 pagi di bawah kategori Corruption, Crime, Financial Scandals, Najib Razak.

https://blog.limkitsiang.com/2015/11/26/call-for-an-international-investigation-into-the-murder-of-dpp-kevin-morais-following-the-shock-statutory-declaration-by-his-brother-charles-who-raised-many-disturbing-questions/
-----

Mungkin Kit Siang terkena serangan penyakit amnesia?

Saya juga nak tanya Kit Siang: ‘Pen Drive’ itu di mana? Sudah masuk 3 tahun tetapi masih tak nampak bayang.




LIM......KIT......SIAL

Anonymous said...

Byk byk cukai, cukai penyapu jd pilihan. Sampai umum dgn penuh bangga. Sape tuan punya kilang penyapu ni?
Rakyat mkn penyapu hari hari gamaknya.

Anonymous said...

Salah sorang barua yg menyambut kata kata kit sial/dap ada dlm komen blog ni asik keluar taik proootttt ted manoff. Fitnah tu lebih bahaya dr membunuh. Dahlah buat fitnah tuduh pulak org membunuh.
Dah byk yg mintak maaf kat najib di blognya. Kalau tak takut mati nak mengadap Allah bawak fitnah jdlah mcm ted ni.

Anonymous said...

LGE dah TKO nih, tidak ada sesiapa nak tolong defend dia...dah ramai PHD kat sana tolong le member korang dah terduduk ni. PrOuot mana?

Megat Alam Gempita said...

tepuk kuat-kuat, peluk ketat-ketat...sayang pee haish

Anonymous said...

Nak buat cukai baru. Namapun cukai. Mana ada cukai boleh dikata mengurangkan beban hidup. Kita semua tunggu cukai apa tu.

Masa ecrl dibatal ditangguh diterus aikk ditangguh balik, poning gila, ada yg seronok memaki, perlekeh kata pdn muka org pantai timur.

Kini tiba giliran pantai brt. Tgh bdr org bdr kena. Mrt tu projek najib umno bn. Sediakan peluang pekerjaan utk anak muda. Anak muda pilih undi ph. Org yg bagi kau kerja kau gigit.

Cer tengok cina pro dap tulis dlm twitter. Ada yg kata utk malaysia baru, better la konon. Kutuk najib umno bn. Ada cina pro dap kata nak lihat najib dipenjara. Cer tengok tweet sebelum dan selepas org yg meminta simpati, sedih dihenti kerja. Sekarang kau undi ph kau dpt apa? Kau gigit org yg bagi kau kerja.

Anonymous said...

CUKAI BARU DAN BAJET 2019 BAKAL RESIPI MALAPETAKA KEPADA EKONOMI NEGARA
at 4:00 PM
Posted by Admin PahangKu






Rakyat kini berada di situasi di mana Kerajaan menaikkan cukai tetapi mengurangkan bantuan rakyat, membuang pekerja di sektor awam dan menghilangkan kerja di sektor swasta, serta mencari alasan dan menyalahkan orang lain untuk segala permasalahan daripada mencari penyelesaian, kata Presiden Pertubuhan Jalinan Sukarelawan Malaysia, Isham Jalil.

Beliau berkata demikian berhubung kenyataan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir semalam yang menyatakan bahawa Kerajaan akan memperkenalkan cukai baru.

“Ini adalah resipi malapetaka kepada ekonomi negara. Saya telah menjangka perkara ini beberapa bulan yang lalu. Saya berpendapat ini adalah satu lagi dasar yang memudaratkan rakyat oleh Kerajaan baru ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jelasnya, apabila ekonomi tidak baik kerajaan sepatutnya menurunkan cukai untuk menggalakkan ekonomi dan bukannya menaikkan cukai atau memperkenalkan cukai baru.





“Alasan hutang negara RM1 trillion telah terbukti tidak benar dan tidak munasabah oleh pakar-pakar ekonomi dari dalam dan luar negeri. Hutang negara kita yang sebenar adalah jauh lebih rendah iaitu pada paras kurang RM700 billion atau 50 peratus dari pertumbuhan ekonomi negara berdasarkan pengiraan piawaian antarabangsa.

“Apabila cukai dinaikkan dan cukai-cukai baru diperkenalkan, ianya akan membebankan peniaga mahupun pengguna. Cukai-cukai ini akan meningkatkan kos untuk menjalankan perniagaan dan ianya juga mengurangkan pembelian barangan oleh pengguna yang terkesan apabila harga barangan meningkat akibat cukai. Apabila pengguna tidak beli barang, peniaga juga tidak dapat untung.

“Ekonomi Malaysia kini menuju ke bawah akibat dasar-dasar Kerajaan baru ini. Petunjuk-petunjuk ekonomi membuktikan senario ini.”

Ujarnya, jumlah dagangan antarabangsa menurun dan ekonomi domestik juga tergugat. Sektor pembuatan yang berkembang pada paras 5% pada tahun lalu jatuh ke paras 3% kini. Sektor pembinaan pula jatuh daripada paras perkembangan 7% tahun lalu ke paras 4% kini. Unjuran pertumbuhan ekonomi tahun ini juga telah turun daripada 6% kepada 4-5%. Setiap 1% penurunan pertumbuhan ekonomi akan mengakibatkan anggaran 100,000 orang kehilangan peluang pekerjaan.

“Hal ini diterukkan lagi dengan kehilangan kerja sedia ada oleh berpuluh-puluh ribu pekerja di sektor swasta akibat pembatalan atau kaji semula projek-projek infrastruktur seperti ECRL, HSR dan MRT oleh Kerajaan.

“Kerajaaan juga dijangka akan mengurangkan perbelanjaan kepada rakyat dalam Bajet 2019 yang akan dibentangkan pada bulan depan. Pada tahun lalu, Kerajaan memperuntukkan RM280 billion untuk rakyat dalam Bajet 2018. Pada tahun ini, adalah dijangka peruntukkan ini akan dipotong sebanyak sekurang-kurangnya RM10 billion.

“Jumlah ini adalah lebih kurang bersamaan dengan anggaran jumlah ketirisan SST, dan ianya juga adalah lebih kurang bersamaan dengan jumlah perbelanjaan bantuan untuk rakyat melalui BR1M oleh kerajaan dahulu.

“Bantuan-bantuan dan peruntukan-peruntukan lain juga akan dipotong termasuk kenaikan gaji dan elaun penjawat awam. Apabila ditanya kepada kerajaan kini, jawapan mereka ialah ini semua salah kerajaan dahulu,” bidasnya lagi.

Sumber

Anonymous said...

PROJEK MESRA RAKYAT BATAL.
TONGKAT RAKYAT DITARIK DIPATAH.

PROJEK MESRA ANAK BERANAK DAN KRONI TERUS.
TONGKAT DIBERI DITEGAK DITEGUH DIPERKUAT.

HAAAA TEPOKKKKK
HA HA HA HA HANCINGGGGGG

Anonymous said...

Malaysia memilih
Rakyat memilih
Malaysia baharu
Sila tanam nenas rambutan..
Nak mkn ikan selam sendiri..
Jgn malas kata ph
Kerja kerja kerja
Rakyat mesti berkorban

Anonymous said...

Maszlee buat buku kira kira org simpang renggam ke jb jimat tol rm248 sebln. Tak hapus tol tuntut dgn saya. Dah 5bln ni amacam berapa puluh juta dah byr balik ke rakyat. Sesen pun tak byr. Tapi suruh pemimjam ptptn byr walaupun 10sen kalau ada maruah. Hahaha maruah sebagai wakil rakyat nak byr tol?

Opppssss baru ingat, tpm kata memang tak mampu tunai janji hanya nak tarik undi. Janji palsu ka?

Anonymous said...

Kutuk najib tak tengok langit bumi.
Nak sgt perubahan.
Kutuk umno segala sumpah seranah keluar.
Nak sgt kerajaan baru.
Kutuk kerajaan bn mcm hidup bangsat sgt.
Nak sgt malaysia baharu.

Haa dah dpt kerajaan baru malaysia baharu. Seronokkan hidup bertambah bahagia seperti yg diinginkan.

Anonymous said...

Pelik weeiiiii pelik weeiiii masa najib umno bn perintah semua cukup rezab byk mcm mcm bantuan rakyat dpt. Keuntungan glic glc byk. Projek mesra rakyat byk. Ni apa kejadah. Jahanam negara. Baru 5 bln. Dah kena berenti sekian byk. Elaun rela apm dihenti. Ni nak jual aset/harta pulak. Cukuplah tu jahanamkan negara.

Anonymous said...

Penjawat awam dah.
Ecrl dah.
Mrt pulak.
Rupanya lrt3 pun dah kena. Apsal diam hebohlah bagi panas.
Kerajaan berkebajikan rakyat.

Kes ni kalau kena zmn umno bn tak cukup 24jam kena maki. Penuh dpn parlimen org dap ph bawak pekerja. Tido mkn berguling dpn parlimen. Teruk najib disalahkan.

Undi nakkan perubahan. Dah dpt perubahankan. Ubah apa? Perubahan dr kerja tak bekerja.

Anonymous said...

Dulu cukurrrr tomato turun harga.
Kini cukurrrr penyapu turun harga.
Perubahan membanggakan.
Kah kah kah.

Anonymous said...

PAKATAN HAPRAK

Anonymous said...

Ramai yg kata pekerja mrt ni pro ph undi ph. Asik kutuk kutuk kerajaan lama. Anak anak muda yg dpt kerja dr projek najib tapi mengutuk org yg bagi kerja. Tak ubah org melayu kata tikam belakang. Konon nak tengok najib jatuh. Najib dah turun kau pulak jatuh tersungkur.

Apa lagi bawak grab la. Tony pemimpin kesayangan kau nak perkasa grab. Dulu guna pemandu teksi burukkan umno bn guna isu grab.

Anonymous said...

Toni sst sibuk nak perkasa grab. Tunggu video terbaru mcm video hapus tol. Rakyatkan percaya mambang ni bercakap. Sekali mambang ni bukak mulut berderet komen sokong. Walau bas byr 1 hengget grab bermula rm5 tapi video bodoh rakyat tetap percaya boleh jimat hidup. Yg bodohnya org yg percaya bkn komen yg sokong tu bodoh. Komen tu orgnya jugak rba dap. Tak guna belajor tinggi tinggi kalau tak nak berfikir sebelum bertindak. Tak payah belajor tinggi tapi boleh jd wakil rakyat sbb dia tau yg belajor tinggi ni tak mau guna akal bila mengundi. Asal najib jatuh. Kerajaan islam jatuhpun takpe.

Anonymous said...

Hilang kerja takpe.
Projek henti takpe.
Org melayu kena maki takpe.
Asal gone eng berhenti berucap semasa azan.
Kah kah kah.

Anonymous said...

Justin. Kamu pijak bumi tapi kamu junjung langit yg lain.
Sepatutnya d8 mana bumi di pijak di situ langit dijunjung.

Anonymous said...

Dulu konon kerja sukarela bantu menteri titik. Hebat lakonan. La ni dah berbyr dah jd setiausaha politik menteri mof. Bila dilantik. Adakah cina nak kerja free? Dpt 2 gaji, wakil rakyat + sepol. Eloklah tu menteri dgn pegawai sama sama bagi idea bodoh. Berapa gaji + elaun + kemudahan semua yg dia dpt? Tak kan sikit.
Rakyat didahulukan atau businessman diutamakan?

Anonymous said...

Too young to understand the employment world. Nobody gaurantee you an employment.This issue is between client and vendor.

An advice from ex rocket scientist/engineer

Anonymous said...

Ramai rakyat malaysia perkatakan kisah khabib peninju hebat. Bila org hina agamanya Islam dia lawan sampai menang.

Pantang baginya org hina agamanya. Lawan tetap lawan dikandang tinju ikut undang undang baginya. Tapi bila menghina agamanya itu bkn undang undang tinju. Itu penghinaan baginya.

Kalau kita di sini cam mana? Apa yg kita nampak?

Adakah bila org hina agama Islam, ada yg berkawan/bersekutu dgn penghina Islam dan lawan balik org Islam sampai menang?

Anonymous said...

Dah puas jaja pasal manifesto dan janji masa kempen kat rakyat. Tetiba ada pemimpin ph kata rakyat tak kisah pasal manifesto. Cibaiiiiiiii betul.

Kalau lihat keadaan sekarang betullah tu. Takpe tak tunai janji tak kisah manifesto, brg mahal, hilang kerja.

Cer tanya balik org hilang kerja betul ke?
Cer tanya peneroka pekebun nelayan betulka?
Pi tanya pemandu teksi ya ke?
Cer tanya balik anak anak muda betul ke?
Pi masuk kg, pi tanya rakyat dpn dpn jgn dok atas pentas je betul ke?

Anonymous said...

Ah beng tu sebenarnya nak cari alasan tendang keluar Gamuda dan bawak masuk company kronies. Buat2 la negotiate balik price, bila Gamuda tak setuju, dgn kuasa yang ada, secara arrogant nyer terus terminate kontrak. Malangnya tindakan ini jadi viral KERAjaan pee eh dikecam oleh netizen. Bila dah viral, badoot tony puaka tukang cover, boleh jimat 5b dan nilai ni boleh buat hostpital dan skolah.

Bila KERAjaan pee eh membazir 3.5m buat prk yg tak perlu di PD tak pulak keluar statement nilai tu boleh bantu rakyat.

Anonymous said...

PEMIMPIN YG BODOH LAHIR DR PENGUNDI YG BODOH.
KATA KATA BERNAS MASZLEE UTK PEMIMPIN PH SENDIRI.

Badut toni puaka yg cover dah kaya dpt 2 gaji. Pengundi kena berhenti kerja.

Anonymous said...

ESOK PESTA ARAK JD KE?

AKU BKN UNDI PH.
AKU MENENTANG PESTA ARAK.

Anonymous said...

Satu satu lawak dipertonton. Mcm penyakit berjangkit.

Kementerian pelancongan pulak cadang cuti sek berbeza ikut negeri kot.

Ya Allah, malaysia ni kecik je. Satu keluarga tu bersepah sek/u tempat lain lain. Haru biru jdnya dr boleh bercuti langsung tak boleh bercuti.

Dulu emakayah sesuaikan cuti dgn cuti sek anak. Ni anak ada cuti beza beza. Cam mana nak cuti tak kan kena ponteng sek.

Adakah mereka sengaja buat lawak utk alih perhatian rakyat dr ekonomi merudum kena buang kerja dan janji yg tak boleh dipenuhi.

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget