KL CHRONICLE: Malaysian Bar: 1MDB task force has no right to order Najib's arrest #freeNajib

Tuesday, July 3, 2018

Malaysian Bar: 1MDB task force has no right to order Najib's arrest #freeNajib


The task force probing the 1Malaysia Development Berhad (1MDB) scandal has no legal standing to order the arrest of former premier Datuk Seri Najib Tun Razak (pic), said Malaysian Bar president George Varughese.

According to him, the instruction to arrest Najib can only come from either the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) or the police.



"The task force is also not in a position to decide whether or not Najib will be charged and/or when he is to be charged," Varughese said in a statement issued Tuesday (July 3).

Varughese's remarks came after a press statement was issued by the 1MDB task force, which confirmed Najib's arrest at 2.35pm at his home in Jalan Langgak Duta.

"And, is the task force legally empowered to charge Najib?" Varughese questioned.

According to the 1MDB task force, Najib will be taken to the Kuala Lumpur Court Complex to face charges at 8.30am on Wednesday (July 4).

However, the task force did not specify what charges Najib would face.

Sources have told The Star that Najib will be charged with criminal breach of trust and offences under the Anti-Money Laundering, Anti-Terrorism Financing and Proceeds of Unlawful Activities Act 2001 (AMLA).

The 1MDB taskforce members are Bukit Aman Special Branch director Datuk Abdul Hamid Bador, former Attorney General Tan Sri Abdul Gani Patail, and Malaysian Anti-Corruption Commission chief commissioner Datuk Seri Mohd Shukri Abdull as well as his predecessor Tan Sri Abu Kassim Mohamed.

The taskforce was set up on May 21 to investigate 1MDB and recover its assets from abroad.

Read more at https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/07/03/malaysian-bar-1mdb-task-force-has-no-right-to-order-najib-arrest/#wtEJS1WmyimUYZ6z.99

45 comments:

Anonymous said...

isu utama yg atok selalu jaja fitnah jijik adaalah 1mdb... jholo dan WSJ Panama News..Straits Times FBI DoJ. mana Jholo tangkap segera ...

kerajaan diasaskan sentimen dan persepsi fitnah tak kekal lama

Anonymous said...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY.....BABI MELAYU!!!!!

Anonymous said...

Ada 2,3 ekor lembu najib kat depan bangunan sprm tu. Macau tak pergi ke? Jangan lupa bwk lilin dan pelita hari raya.

Anonymous said...

Bawak lilin ni penganut haranap aje yg buat.
Cer google depan penjara sg buluh semasa ulang tahun.
Penyokong haranap uneducated

Anonymous said...

Najib angkat tangan tu tadah duit 1mdb ke? Hahaha

Anonymous said...

Seronok betul tengok umno hancur sikit demi sikit. Najib kena tangkap. Zahid kena soalsiasat. Akaun kena beku. Parti mungkin diharamkan. Ahli parlimen cabut lari. Mampus kau melayu umno. Mampuslah selamanya. Hahahaha

Anonymous said...

AKU BUKAN AHLI UMNO PUN.....TAPI AKU TAK SOKONG FUKATAN HAPRAK DI BAWAH MAMAK MATDEY AL KUTTY...MAHAFIRAUN...SEMOGA MATINYA DALAM KEDAIFAN....LAGI TERHINA....

Anonymous said...

Kau kafir ke.. pemakan babi ke.. atau terlebih liberal..setiap hamba Allah selagi bergelar hamba punya hak sama utk memohon kpd Allah...

Anonymous said...


dajal melayu ialah mahadey laknatullah!

Kita berdoa semogaa Allah SWT lindungi DS Najib Razak yang dikasihi dari sebarang kezaliman dalam lokap, diberikan makanan tercemar/ beracun atau apa2 unsur pengkhianatan..yang diketahui atau tidak diketahui.. Allah Maha Kuasa..


Anonymous said...

Petang ini petang yang menghibakan..
mengenangkan insan mulia ini yang bertungkus lumus menjaga nasib rakyat..
siang dan malam dia cakap soal rakyat dan negara
dia bersumpah demi negara dan Agama untuk dia korbankan diri..
akhirya ditangkap setelah diaibkan tanpa bicara..

mungkin inilah Allah takdirkan..mulia lah dia.. wahai pemimpinku DS Najib Razak..biar berjuta yang menghina kebaikanmu pasti Allah SUKA..Allah Kasihani..

#pray4najibrazak

#mahadeylaknatullah

Anonymous said...

Majlis peguam terkejut pasukan khas 1mdb yg umum penahanan najib..
Mengapa tdk sprm.. mengapa tdk polis...

Jawapan pelindung.. saya tdk tau.. saya tdk diberitahu.. lepas tgn.. apa apa berlaku pasukan khas 1mdb bertanggungjawab..

Sama kes bail out.. kes lama di zmn pm4 semua tuding ke org lain.. salah org lain...

Anonymous said...

Peringatan buat ahli umno yang masuk dan baca komen di blog ni. Ini contoh cybertrooper dan blogger diupah najib. Mereka bukan ahli umno tapi bawa mesej hanya untuk ampu dan cuci nama najib kasi bersih. Apa jadi kepada umno mereka tidak peduli. Masa depan umno ditentukan oleh cybertrooper ini. Bila jadi masalah kepada umno mereka cabut lari. Sila ambil perhatian.

Anonymous said...


to anon 10.10
sama ada kamu kafir atau munafik..semoga kamu dilaknat Tuhan secepat mungkin..laknat means disaster to you all the time..
kami doakan semoga Tuhan takdirkan cakap kamu itu twisted back..balik kepada kamu dan anak and family kamu..

semoga Tuhan mamposkan kamu anon 10.10 dengan cara yang kamu cakap itu.. you will not be happy after this.. ur life will having more suffers.. day to night..time to time..

amenn

#pray4najibrazak

#mampospakatandapig


Anonymous said...



macai mahababi 10.29
u sudah tukar bahasa ke?
mana u punye ketuanan mandarin manglish??
feel threaten by those peoples?

kenapa u risau pasal mana depan umno?
atau u sudah takut org UMNO sudah bangkit..dan Melayu bukan UMNO sudah rasa terancam tidak selesa dengan kejahatan KERA jaan mahababi dapig??


seem u want another version of 13th may??



Anonymous said...

Kau sedih ya jubur? Kesian..pegi minum racun. Cepat sikit mampus

Anonymous said...

Canang kes lain.... jaja persepsi.. alih alih dakwa lain.. bukti yg dulu entah ke mana.. tu zeti kata no komen.. lebih hebat undang undang malaysia baharu, pasukan khas 1mdb yg umum penahanan najib..

Nanti ada kata tersilap.. tak salah macai ph kata.. hanya salah bila kata zahid tersilap cakap...

Anonymous said...


macai cibebabi seekor sudah masuk blog sini..
tukar version posting melayu..
english tak laku..

yang best dia posted pendek2..
sebab babidap mana boleh cakap Melayu panjang2

semua pakai skrip..hafal.. idiot punya cinebabi..

kah...kah..kahh

#disaster2dapig

Anonymous said...

TIDAK SAH? Penahanan Najib Dipertikai Majlis Peguam!!!
Diterbitkan Belia Bangkit Pada 9:43:00 PTG


Presiden Majlis Peguam George Varughese berkata pihaknya rasa "terganggu" dengan kenyataan yang dikeluarkan Pasukan Petugas Khas 1MDB yang mengumumkan penahanan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak petang tadi.

"Majlis Peguam terkejut dan rasa terganggu dengan kenyataan media yang dikeluarkan hari ini oleh Pasukan Petugas Khas 1MDB yang mengumumkan Najib ditahan pukul 2.35 petang tadi berhubung SRC International Sdn Bhd dan bekas perdana menteri itu akan didakwa di mahkamah 8.30 pagi esok.

"Pasukan petugas khas itu tidak ada kuasa undang-undang untuk menahan Najib. Sebarang penahanan hanya boleh dilakukan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau polis.

"Pasukan petugas khas itu juga tidak ada kuasa menentukan sama ada Najib akan didakwa esok, kata Varughese dalam kenyataan hari ini.

Pasukan petugas khas berkenaan terdiri daripada Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Mohd Shukri Abdull, bekas ketua pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed, bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail dan bekas timbalan pengarah cawangan khas Bukit Aman Datuk Abdul Hamid Bador.

Varughese berkata, tindakan Pasukan Petugas Khas 1MDB itu menimbulkan beberapa persoalan.

"Adakah pasukan petugas khas mempunyai kuasa undang-undang untuk mengarahkan penahanan Najib? Dan adakah pasukan petugas khas itu mempunyai kuasa mendakwa Najib?" katanya.



Pasukan Petugas Khas 1MDB tapi siasat kes berkaitan SRC... Memang lawak agensi siasatan negara hari ni..

Bukti tuduhan RM2.6 bilion dicuri daripada 1MDB tak jumpa-jumpa lagi. Nik Faisal, Zeti, Jho Low, Khadem alQubaishi, PetroSaudi pun mereka tidak panggil dan soal siasat lagi. Kezaliman dan ketidakadilan apakah ini?

Apa pula hujah mereka apabila Lim Guan Eng yang memang tslah dituduh di mahkamah pun tidak pula ditahan?

Anonymous said...

cinebabi masuk posting..
he only can posted not more than 2 lines..

kah..kah..kah cinebabi butt hurt..
dia ingat Melayu seronok Najib ditangkap..
even Rafizi said PRAY 4 Najib Razak..

apa lagi Cinebabi sudah tak sedap duduk..
means org Melayu akan bersatu IN ANYTIME SOON..

itu dia masuk sini hasut jangan baca posting blog

Malaysia is VERY CHRONICLE after taken by Fuckatan Babidap

Anonymous said...

Aku lagi seronok tengok beruk beruk ph melompat di saji hukum rimba yg selamani dah puas disaji air kencing..

Petugas 1mdb yg umum.. petugas 1mdb takde hak umum...

Anonymous said...



Bar Council sudah mula bocorkan rahsia..

Nak dakwa esok kenapa tahan tido lokap malam ini?

Esok minta Najib datang mahkamah je lah..

kenapa lim gone end tak payah kena lokap?

kes rasuah sudah berjalan..

nampak ini wayang menipu rakyat..

sebenarnya tiada kuasa untuk tangkap DS Najib Razak..

sepatutnya tangkap Nga Kor Babi dan Lim BabiEnd dulu.. bicara kes rasuah dan kekayaan rumah putih di perak!

#pray4najib

#disaster2dapig

Anonymous said...



hello cinebabi dapig..
any longer comments from u cheebhaii??

kah..kah..kah dia sudah sakit usus..

may u will get cursed cinebabi 10.10 , 10.33..

the interval time u posted ..seems u gelabah macam babi mau kena potong kepala..

kah..kah...kahh

#disaster2dapig

Anonymous said...

Apa kau merepek...

Pengundi tu dtg dr ahli parti dan penyokong parti... penyokong parti tdk semestinya ahli parti..

Kau nak cakap apa?

Hanya ahli parti yg membuat parti tu menang.. parti tu menang atau dpt undi dr ahli dan bkn ahli..

Yg lari yg angkat kaki tu wakil yg menang dlm pru.. yg berdegor degor dlm dewan...

Anonymous said...

Kalau masih ada isa..mungkin najib akan di tahan di kamunnting tampa bicara bertahun2 sambil prepsi di main berulang2 utk membunuh karekter..mahadir mahafiraun...dajal brrtopengkan manusia..klu manusia tkkan mcm tu corak pemerintahan nya..anti betul dgn najib yg islam..yg kapir ada kes di agung2 dan di angkat menjadi pemimpin tertinggi

Anonymous said...



saudara2 sekalian..
yang posting pendek2 dalam bahasa Melayu tu..
diyakini cinebabi yang sama posting rubbish beberapa mingggu dulu..dengan posting 'manglish' bodoh nye..

die ingat boleh kacau umno..tengok2 umno menang dengan kekuatan orang2 Melayu yang tulen.. so dia masuk sini tak puas hati..

skrg belajar posting Melayu..tapi pendek2..

cine lidah makan babi banyak..mana boleh lancar sebut bahasa Melayu..lidah kaku..

bangla rohingya 2 tahun datang sini boleh cakpa lancar fasih..shame on u cinebabi malaysia!


skrg sbb phbabi alih isu janji.. sudah mau cukup 100days tak lama lg..

habis wayang DSNR ditangkap..kita nk tengok apa ph mahababi mau kencing lagi..

Anonymous said...

MAMAK MATDEY AL KUTTY....MELAYU PALING BANGSAT!!!!!!!!!!!!!!

SEMOGA KEMATIANNYA NANTI YG PALING HINA .......

Anonymous said...

Kamu kafir atau kamu islam? Mungkin kafir? Org islam tak suruh org bunuh diri... semoga kamu mampossssss seperti apa kamu cakap...
Aminnnnnnnnnnnnn....

Anonymous said...



saudara tak payah debat dengan facts dgn si cinebabi fuckatan babidapig tu..
die bukan ade telinga.. fact is not their matter..diorng nak sakitkan hati dan alihkan isu penyelewengan ph je..


dalam telinga dia or maybe brain die ade penyakit tumor/ cancer..
so he cant.. kite kene maki boss die je..baru die boleh hadam.. boss die babi dapig lim gone end kit sial nga ngaa kor ming ngeh all those babiclub

hahahaa

Anonymous said...



just call him cinebabi.. the anonbabi 10.10, 10.33 or other time series posting tu dengan CINEBABI..
takpayah nak layan baik2..itu kafir harbi punye red bean army of fuckatan babidapig malaya..

die dtg sini nak lay down his piece of shit ..just nak hina umno/ melayu/ DSNR..

so kena layan babi mcm babi..cine malaya = babi.. cine plus babi always DIRTY.. STINKY.. IDIOTIC.. LOOSER.. UGLY BEAST!

diorng tk kan lama.. tak sampai 2 tahun.. the revenge will comes .. umno dn melayu akan bangkit.. skrg ramai dha sedar cinebabi dah tipu dengan perkakaskan mahadey kutty..

#disaster2dapig



Anonymous said...

Pasukan khas 1mdb.. siasat kes 1mdb.. atas nama pasukan khas 1mdb tahan najib kes src... la tu tak guna penahanan atas nama sprm atau polis..

Anonymous said...

Permainkan org islam ketika berdoa, sah kafir pemakan babi...

Anonymous said...



bile jumpe posting cinebabi ni..

recall balik format entry-entry lepas dalam blog ni..untuk membalas posting

confirm..cinebabi ni tak boleh lawan..

dia scripted punya RBA.. idiotic.. full of shits.. kite argue banyak2 mana die boleh jawab panjang2..

cinebabi malaya mana reti cakap melayu.. so kite kena kenal ciri2 org yg posting..

kalay ted manof kaki kencing kentott tu style org2 nak pencen..

kalo RBA style die skema ayat2 posting.. buat penat kite je layan reply facts based.. itu babicina bangsa kotor..bangsa cilaka..bangsa selfish bodoh dan tak hormati bangsa asal..dimana sana mereka didunia..nak conquer

sbb tu cinebabi kt university kena ikut script senior..thar are not good learner..neither good thinker..but only good copier.. bullshits!


#damage2pakatanhaprak


Anonymous said...

do remember this..

cine PENDATANG Malaya = cine ketuanan mandarin => cine dapig = babi => CINEBABI , hence.. cine plus babi always DIRTY.. STINKY.. IDIOTIC.. LOOSER.. UGLY BEAST!

#disaster2dapig

Anonymous said...



sejahat2 org Islam takkan hina doa..
bila tahap menghina macam..ingatlah wahai saudara..inilah kafir laknatullah..

mereka semakin berani..
semakin biadap kurang ajar..
semakin ganas dan zalim..

sebab itulah kenapa pada satu zaman dahulu umat Islam diperintahkan berperang dengan kuffar..
bila kita faham SIRAH kita faham jahatnya kafir harbi..mereka akan menindas meminjak menghina dan tahap membunuh.. maka ketika itulah syariat perang turun..

sekarang mereka gunakan fakta Sirah untuk sekali lagi twsited menghina dna membunuh kesucian Islam konon umat Islam yang ikut syariat ini TERRORIST PENGGANAS..EXTREMIST.. etc.. sedangkan mereka terbalik dan pusingkan kita dengan macam ini lah permulaannya..

apakah mereka pernah cakap Israel itu TERRORIST??

sedangkan berpuluh tahun membunuh orang Islam??


see how they working.. ada macai melayoo yang BUTA HATI masih terkinja2 nak pegang anjing nak jilat tapak kaki mereka konon 'menjaga hati' 'meraikan' non muslim..sorry.. not me ok..

kite kena tegas..atau mereka akan musnahkan kita dengan macam2 cara.. it is not tha matter of najib/ rasuah sebeb cine hidup adalah raja rasuah..


#pray4najibrazak

Anonymous said...

Cina dap dah mkn melayu pkr pan ppbm dap.. meradang kat melayu umno.. tu meroyan meraban mcm gila babi..

Anonymous said...

Peringatan buat ahli umno yang masuk dan baca komen di blog ni. Ini contoh cybertrooper dan blogger diupah najib. Mereka bukan ahli umno tapi bawa mesej hanya untuk ampu dan cuci nama najib kasi bersih. Apa jadi kepada umno mereka tidak peduli. Masa depan umno ditentukan oleh cybertrooper ini. Bila jadi masalah kepada umno mereka cabut lari. Sila ambil perhatian.

Anonymous said...

SSM pun dah tak boleh bukak.. kata telus jujur... pembasmi rasuah no 1 dunia.. maklumat sykt je pun takut... lepas kes vincent tan beli saham... terus ssm tutup... apa pasal?... byk lagi ke kroni nak beli?

Kos ecrl dah naik 81b dlm tempoh 2bln menang... kata negara berhutang buat tabung.. byk duit?..tak mustahil sekali lagi gone end bukak mulut boleh jd 100b kahkahkah..

Hidup macai ph dah tak terbeban.. bukti takde lagi beban hidup dlm awani...

Anonymous said...

چينا د ا ڤ ميمڠ ڤراڠاي لاهنات.10:10،10:33 كتورونن چينا د ا ڤ بڠست..مق باڤق دي ماءين كت كندڠ بابي ماس نق بوات دي...ق ا ق ا

Anonymous said...

Yang ini aku kurang hiba berbanding dengan apa yang kena pada Anwar dulu.... Sudahlah di penjara dipukul pula sampai bengkak mata hambaAllah.

Anonymous said...


Pasal cinababi ke?, Sejarah menunjukkan berpuluh2 ribu orang Cina telah di bunuh dengan kejam oleh tentera Jepun dalam perang dunia 2 dulu.

Anonymous said...

Hihi bagus kasi curse cine dapig bangsat lahnat tu dlm jawi.. Biar bodoh tkfhm..kite fhm..

Itu cinebabi terlampau sakit hati sebab Melayu yang mendokong UMNO dengan kepimpinan DSNR dan sekarang inilah yang mereka tak boleh makan..tak boleh tipu tak boleh beli macam mat sabonn..

So die datang tabur tahik saja..

Bile tulis jawi macam saudara buat, lagi berasap le..xbleh faham hahahaa..

Gud job my dear sahabat.. The genuine umno we are family.. We love Islam..our land our Malay dignity..

#disaster2dapig

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message to others. Notice all commenters are from the same cybertrooper

Anonymous said...

TENGOK MUKA MAMAK MATDEY NI...AKU RASA NAK KUTY2 JE MUKA DIA!!!!

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message to others. Notice all commenters are from the same cybertrooper

Anonymous said...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

RULE OF TELOR MAMAK MATDEY AL KUTTY ...MAHAFIRAUN.....BARUA DAN ANJING DAPIGS...

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget