KL CHRONICLE: Hutang Malaysia - Debunking the serial liar #MalaysiaBaru #MalaysiaTertipu

Monday, July 23, 2018

Hutang Malaysia - Debunking the serial liar #MalaysiaBaru #MalaysiaTertipu


Pertama sekali u mislead bab hutang negara . U inflate the debt untuk bagi orang benci dengan previous govt and now u cuba nak menipu untuk angkat diri sendiri . Betul ke hutang Malaysia tidak pernah naik lebih 27% daripada GDP pada zaman u ? Jom kita tengok data dia .



Hutang tertinggi Malaysia compare to GDP ialah pada tahun 1986 lebih kurang 103% to GDP . Lepas 1986 hutang Malaysia menurun dari segi percentage wise ( boleh rujuk laman web BNM ) . Amount still maintain . Kenapa berkurang sebab tu ekonomi Malaysia berkembang and normal untuk Malaysia berkembang pesat at that time satu sebab base effect , satu lagi sebab ekonomi dunia time tu berkembang pesat so Malaysia dapat tempiasnya . 

Tun punya selamber menipu sampai dia terlupa yang pada zaman dia undang2 tentang debt ceiling ratio diperkenalkan . Akta pembiayaan kerajaan diperkenalkan pada tahun 1983 . Masa zaman dia tapi as usual langgar sahaja undang2 yang ada . Zaman PM ke 6 akta itu dipatuhi . 


Hutang zaman tu tidak terdedah kepada systemic risk ? Okaylah bab ni Tun cakap betul tapi misleading . Dasar penswastaan yang dibuat banyak menyebabkan projek2 kerajaan dibuat oleh swasta ( baca; kroni ) bukan kerajaan so syarikat kerajaan xdelah expose to systemic risk tapi swasta banyak yang expose to systemic risk . Dasar ini membuatkan hutang swasta meningkat dan ini mendedahkan Malaysia kepada systemic risk . Renong terpaksa dibail out sebab exposure to hutang terlampau tinggi . 

Kita rujuk data NPL ( Non performing loan ) naik masa zaman Tun . NPL masa june 1997 2.7% , december 2007 4.08% naik hampir double dan july 1998 paling tinggi naik 11.45% ( boleh rujuk laman web EPU ) . Bila NPL naik financing and borrowing untuk financial sector menurun drastik dan itu mengakibatkan kecairan duit jadi ketat . Itu bukan systemic risk ke Tun ? 

Tun lupa ke , Tun yang setup dana harta untuk selamatkan syarikat2 yang bermasalah ? kalai tiada systemic risk kenapa Tun setup dana harta ? Saja suka2 ? Danaharta tu ditubuhkan untuk selamatkan Financial sector daripada menanggung NPL tu . So Tun apa benda tiada systemic risk ? 

Okaylah Tun cukuplah sampai sini . Takut nanti ada PRK langkawi pulak . Tun saja nak bgtau Tun boleh kencing golongan yang uneducated ni tapi Tun xboleh kencing semua orang . Kalau nak kencing semua orang , minum air banyak2 .

43 comments:

Anonymous said...

Mudah..jangan kempiskan poket rakyat dengan gst. Jangan curi berbillion masuk akaun sendiri. Bila 2 perkara ni dilakukan serentak, maka kalahlah kamu dalam pilihanraya.

Anonymous said...

�� umno rindu najib tak?

Anonymous said...

TQ SIR...

Lagu khas untuk najib..

Bkn cing cing kencingggg..
Cing cing hancinggggg....
Lagu khas mahacai ph..

Anonymous said...

Lebih mudah..
sifar auta brg turun..
Sst lagi turun mampu beli..

Reforbasi Mahadeywa said...

Cakap mahadeywa hanya untuk macai πŸ…πŸ…πŸ… hadam je. Agak dah haus sangat tu boleh hirup kencing keling tua tu sekali.... Jangan lupa mana dia RM32 bilion menghilang... Takkan kalah judi pun PM masa tu TAK TAHU... Nampak sangat la bodohnya duduk jadi PM lagi....

Muahahahahahahahahaha

Tanah Melayu Kini said...

Gst Kempiskan poket?
Sekarang dah tader, kembong ker?

Curi?
Dah jatuh hukum ke?

Umno paling byk menang antara semua parti.. Umno atau ppbm yg Kalah?

Reforbasi Mahadeywa said...

Salah tu... Untuk menang pilihanraya, buat la janji manifesto tahap bulan bintang... Bila dah jadi kerajaan kerana dipilih oleh rakyat uneducated, cuba la kencing rakyat balik... Manifesto bukan bible la.. manifesto tak boleh buat sebab tak cukup data la... Manifesto tersasar sebab hutang negara tinggi la... Padahal kerja pembuat manifesto suka kencing rakyat dalam skala trilion.... Masa jadi PM22 tahun tak pernah dengar perkataan trilion sebab suka hilangkan duit berbilion-bilion je...

Wakakakakakakakakakakaka

Tanah Melayu Kini said...

tUrn ingat rakyat sebodoh dulu masa 22 tahun zaman batu yg dia tk bagi kemudahan kat semua negeri.. Hanya bagi kat KL selangor dan putrajaya ja..
Dulu bole la temberang.. Eh silap skrg pun bole, penyokong dier je la yg percaya..

Reforbasi Mahadeywa said...

Kami rindu bila la mahadeywa keling dan anwar peliwat nak mampus cepat....

Keh keh keh keh keh keh

Reforbasi Mahadeywa said...

Apa punya bodoh la Zam mamak maidin.... Baru tahu yang RTM buat siaran langsung untuk mesyuarat Parlimen. Waktu dia jadi menteri hanya tahu buat infotaiment....kejadahnya infotaiment ntah. Pengikut keling tua mana la si mamak tu....

Muahahahahahahahahaha

Anonymous said...


Poket rakyat sudah pun kempis, brim telah kurang, bantuan kepada petani penoreh dan nelayan sudah dihentikan, harga sawit merosot....ini berlaku di luar bandar.... Tetapi jangan lupa tempiasnya akan sampai ke bandar juga dalam tiga empat bulan lagi.... Sekarang orang luar bandar tak boleh berbelanja seperti dulu, ini akan menyebabkan produk yang kilang hasilkan tidak boleh di jual seperti biasa, bermakna pekerja2 akan di hentikan ( Taukey takkan nak rugi bagi gaji tetapi tetapi barangan tak boleh di jual). So pada akhirnya semua penduduk di luar bandar dan di bandar akan merana.

Anonymous said...

Berlambak durian thai diantar ke china.. pdn muka tokey dap musang king..

Anonymous said...

Saya tak tau dan diberitahu

Anonymous said...

Bukak kilang kondom perasa durian.. bolehlah kbs order..jgn bagi bunting sebelum kawin..

Anonymous said...

Konon halangan pi luar negara di mansuh utk ptptn..
Terkini sape tak byr ptptn akan disenarai hitam... kehkehkeh.. bila di senarai hitam oleh pihak bank cammana nak keluar..
Putarrrrrrrr...
Kencinggggggg....

Reforbasi Mahadeywa said...

Zaman BN tak kata pun PTPTN tu ah long tapi lebih membantu pelajar belajar ke tahap lebih tinggi... Zaman mahadey keling ni, pengerusi PTPTN sendiri mengaku dia mengetuai satu perbadanan taraf ah long, nak mansuhkan caj ujrah 1% pun lemah kepala lutut.....

Wakakakakakakakakakakaka

Anonymous said...

Robert kuok kuok kuok sdg berkokok..
Happy kelapa sawit di indon diborong china...
Peneroka felda apa cerita?
Masih senyum dipagi hari...
Anak anak peneroka di mana?
Nun jauh di kota..

Anonymous said...

Baru plan nak pi indon dah nak kena black list.. kihkihkih..
Cepat cepat.. jgn lambat lambat..
Pi la sekarang sebelum dikuatkuasa.. hahahaha

Anonymous said...

Berita terbaru dlm 100hr..

Kisah jemaah hj tak dibagi lagi penginapan percuma utk yg transit.. kena byr sendiri mahal lagi... dah berpuluh thn free ditanggung tabung hj..

Tu la x bersyukur dgn nikmat Allah bagi.. haaa dah dpt azab.. azab kecil je tu kannn..

Anonymous said...

Bkn semua jemaah tu kaya.. gara gara melayu ph abis semua melayu dpt musibah..

Anonymous said...

Apa melayu ph dpt dlm 100 hr?

Si khalid kata era ni melayu tak boleh lagi bergantung kat kerajaan..

Depa semua melayu barisan kabinet ph boleh bergantung hidup kat dap..
Kaaaahhhhhhhhhhhh....

Anonymous said...

Anon 8:20...Najib kami tak rindu...kami rindu kes mahkamah banglo tanpa swimming pool dgn terowong bunian masuk tv3....kakakakaka

Cina Dap mmg keturunan Cina Bengap

Anonymous said...

Snon 8.20 kami rindu kes memali bmf forex perwaja mamico ekran pkftz. Rindu nak tengok kes ni. Nak tau sapa hero sapa director

Anonymous said...

LKSial cabar najib bentang kes 1MDB di Parlimen. Kes banglow terlajak murah without swiming ""bloodyfull" anak dia Lguana Eng x nak bentang diparlimen ke?

Anonymous said...

Sepenggal ni diharapkan ph gunakanla sepenuhnya peluang untuk buat terowong penang tu.....

Anonymous said...

Apsal pulak madey menyalak zmn hutang dolu dolu.... dah tekan butang panik.. ni mesti ada sbb.. madey tak kan berbunyi jika tak bersbb

Zmn tu memang takde internet mcm la ni.. la ni info dihujung jari.. madey ingat org dah lupa atau ingat org tak tau mcm dia asik tak tau... alhamdulillah masih ada yg simpan fakta hutangnya.. nak kelentong tunjuk zmnnya hebat akhirnya mkn dirinya sendiri.. kaki kelentong madey ni..

Anonymous said...

Selama 22thn madey perintah.. madey ambik angka paling kecil hutang nak angkat dirinya sebagai pahlawan pm berbanding najib..Apsal kalut sgt ngan hutang.. nak buat org benci kat najib, kau jaja negara nak muflis.. kau tambah hutang negara..

Kau nak burukkan najib lagi... wooiii kau dah menang jd kerajaan.. konon kerajaan rakyat.. apa lagi jagalah rakyat.. ni tak asik jg kroni..

Anonymous said...

Aku pelik madey ungkit pasal hutang lamanya.. aku paham.. org dah mula banding zmn kau dgn najib.. pdn muka.. org dah mula kaji mcm kau kaji memanjang..terlondeh satu persatu... ni kau nak putar satu malaya yg kau tak bersalah bila zmn kau co. byk bail out..

Kamarul said...

Zaman 80-an RM2.10 is to US$1.. meaning brg2 import tak la mahal sangat sebab exchange rate rendah.. tu pun dah 103% GDP kita punya hutang.. bayangkan berapa % of GDP kita punya hutang kalau exchange rate mcm sekarang.. huhuhu

Kamarul said...

Sorry.. RM2.50 to US$1..

Anonymous said...

Kita bongkar tetiba madey berbunyi.. madey tak nak mengaku yg pengswastaan gagal dan tak seharusnya diswastakan... keluarlah ayat sistemic risk..

1. Madey nak bagi tau kat rakyat walaupun pengswastaan dilakukan dan co byk bail out tetapi hutang negara dizmnnya kecil...

2. Jd tdk salah projek mega kini diswastakan mcm dulu.. paham rakyat..

3. Jepun tak nak bagi pinjam.. jepun tak yakin..

4. China dah marah.. persetujuan bersama dah tersangkut.. kerana asik up up...

5. Pilihan diswasta mcm dolu dolu.. ni kroni happy... horeeyy dpt projek..

Nampak tak permainan putar..kenapa batalkan projek yg dah tersusun rapi dgn kos jauh lebih murah?

Anonymous said...

Madey punya pusing..
Tak nak sistemic risk dan madey juga kata di zmn tu takde kajian sistemic risk.. konon pindahkan ke swasta.. pengswastaan.. jd kerajaan tak tanggung sistemic risk..

Tapi mengapa tubuh dana harta? Bknkah dana harta tujuan nak bantu co bail out itu.. jd mengapa kerajaan nak tanggung sistemic risk pulak..

Jd biol berputar putar...

Anonymous said...

Org dah mula bongkar co bail out tu.. hahaha.. dana dr mana? Berapa byk? Glc mana? Co siapa punya? Telus tak telus? Berapa juta?...

Bila nak buat pengswastaan yg baru tentu yg lama dibanding dan dibangkit di parlimen.. terbongkar dgn sendiri kisah lama... rakyat memerhati...

Anonymous said...

Jika madey berbunyi pasti ada sebab..

Anonymous said...

Jika madey berbunyi pasti ada sebab..

Anonymous said...

Madey yg perkenal undang undang Debt ceiling Ration.. undang batas pinjaman maksima negara..tujuan hutang negara terkawal.. tapi katanya zmn madey asik langgar batas tu..

yg ikut batas tu zmn najib.. tu hutang negara terkawal.. hutang luar negara kecil.. hanya hutang dlm negara.. tapi diputar oleh ph hingga rakyat terpedaya..

Anonymous said...


TURUN ke Himpunan Kebangkitan Ummah Sabtu ini 28 Julai


Jom teman - teman, kita bersama nyatakan sikap kita terhadap isu masa depan ummah ini.

UMMAH PERLUKAN SOLIDARITI ANDA!

UMMAH (Gabungan NGO-NGO Islam) akan mengadakan himpunan rakyat pada tarikh dan tempat seperti berikut;

"Himpunan Kebangkitan UMMAH: Malaysia Baru Pasca PRU14 - ISLAM Melayu Terancam!"

Tarikh: Sabtu 28hb Julai 2018

Masa: 9.00pagi - 2.00ptg

Tempat: Padang Kelab Sultan Sulaiman Kg. Baru KL.

Pakaian: Putih

Mari kita turun beramai-ramai bersama rakan-rakan seAgama kita yg lain untuk melahirkan rasa kegusaran kita terhadap perkembangan2 terkini yg mengancam Islam dan hak Melayu, anak watan Negara tercinta ini.

Sekian dan terima kasih.

Hj Aminuddin Yahaya
Ketua Sekretariat UMMAH

Anonymous said...


SHAH ALAM – Semua ahli Pas di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis perlu akur arahan parti menolak Pakatan Harapan, kata Ahli Jawatankuasa Pas Selangor, Ahmad Dusuki Abd Rani.

Menurutnya, ia selaras dengan kenyataan Ketua Penerangan Pas, Nasruddin Hassan baru-baru ini bahawa parti itu mahu gabungan itu tewas pada Pilihan Raya Kecil (PRK) 4 Ogos ini.

“Kita mengarahkan ahli Pas keluar mengundi, tetapi kita sebut kena dengar dan ikut arahan parti dan pimpinan.

“Setakat ini arahan parti adalah menolak Pakatan Harapan seperti mana kenyataan yang dikeluarkan oleh ketua penerangan,” katanya kepada MalaysiaGazette.

Anonymous said...

Bila 🐡 dapat 🌻 ini le natijahnya.
Negara akan hancor satu persatu.
Dasar menteri kabaret!

Anonymous said...

UNDILAH
⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖
⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖ ⚖

Anonymous said...

Mungkin rakyat SelaNgok belum cukup puas lgi menerima 'habuan' ph..so mereka masih rasa seronok menunggu janji 100hari pakaton.. So PRK Sg Kandis mungkin belum kadi titik perubahan bagi Melayu SelaNgok.. Keadaan belum betul2 susah lg sebb asas kewangan ekonomi negara maa
Sih kukuh semasa ditinggalkan Dsn UMNO.

Anonymous said...

Madey dah berbunyi kat parlimen... nak bagi tau kat rakyat..
Dialah pm terbaik dlm malaysia. hutang paling kecik.. merapu dan menipu fakta je.. fakta sebenar..
Yg kat atas/admin nyatakan.. hutang negara teruk sepjg 22 thn.. tersasar jauh..
Dia laksana undang undang tapi tak ikut mcm batas hutang maksima yg negara harus pinjam..langgar je kerjanya..
Co. Byk bail out zmn madey..

Apsal berbunyi kat parlimen dan masuk bakul angkat sendiri...
Nak buat balik la tu pengswastaan.. nak bagi kat kroni kot..

Berbeza dgn najib.. madey dah sentap tu bebbb.. cari jln nak bagi kat kroni latewww...

Dah waktu berehat, dada pun semput dah tapi selera bsr... ingat ingat la Allah... hujung kita semua ke tanah jua...

Anonymous said...

Tnggu je sst kick balik.. confirm harga2 brg mencanak naik, dgn wang ringgit yg smalin lemah..
Puhh... serius beb.. kos hidup mmg akn brtmbh2 buruk..
Masa tu pnyokong ph br sedar silap mreka..
Lu tunggu ja.. diorg tgh heaven lg sbb cukai tgh kosong lg.. x nmpk efek sgt..
Lu tunggu ja bro pnyokong ph ni merengek nt..

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget