KL CHRONICLE: Netizan bantai wartawan Astro Awani kerana beri fakta yang kelaut dalam bab ekonomi #MalaysiaBaru #MalaysiaMemilih #MalaysiaTertipu

Wednesday, June 13, 2018

Netizan bantai wartawan Astro Awani kerana beri fakta yang kelaut dalam bab ekonomi #MalaysiaBaru #MalaysiaMemilih #MalaysiaTertipu


Transfer Hutang Negara 1 Trillion kepada Jepun.
.
1. Dibawah External Loan Act 1963, pinjaman asing telah dihadkan maksimum hanya kepada RM35 billion. Berdasarkan laporan terbaru BNM, jumlah hutang yang telah dibuat melalui pinjaman asing  adalah  sebanyak RM16.58 billion, jadi baki pinjaman asing yang masih lagi boleh dibuat adalah maksima sebanyak RM18.42 billion sahaja.

Jadi tak perlulah berangan nak rollover balance RM 1 Trillion.


.
.2. Semenjak dari tahun 1969-2011, dari RMK-1 hinggalah RMK-9, jumlah pinjaman yen yang telah diberikan kepada Malaysia adalah sebanyak 75 kali dan kalau di tambah keseluruhan kumulatif pinjaman ini, ianya adalah berjumlah 923.811 Billion Yen yang kalau ditukar kepada ringgit berjumlah RM33.4 Billion.

44 tahun kita hanya meminjam RM33.4 billion, takkan tiba-tiba dalam setahun Jepun bermurah hati nak bagi kita pinjam sampai RM 1 Trillion sebab nak rollover hutang dalam negara?
.
.3. Mengikut standard ODA, Malaysia dikategorikan sebgai "Upper Middle Income Country" aka negara berpendapatan sederhana atasan, dengan  mengikut piawaian pinjaman ODA, kita akan dapat pinjaman dalam bentuk floating term aka "syarat apungan" yang berdasarkan LIBOR+basis point., contohnya kalau interest rate dia offer 0.7% dia akan tambah dengan LIBOR, jadilah LIBOR+0.7%, dan harus diingat  bahawa kadar LIBOR ini tidak tetap, ianya bergantung kepada keadaan deposit semasa negara Jepun sepanjang tempoh pembayaran.

Makanya, sepanjang 40 tahun kita meminjam kita akan berdepan dengan satu keadaan diluar kawalan kita.
.
.
4. Tidak semua hutang negara itu kadar interestnya 6-10% hingga 7.5%, dan memang tidak dinafikan ada diantara terbitan sekuriti kerajaan malaysia (MGS) yang mencecah 8% yield bondnya/interest yang kerajaan kena bayar, tapi harus diingat,kebanyakkan terbitan tersebut adalah datangnya dari zaman krisis 1998 dulu, dan harus diketahui juga bahawa bon-bon 10 tahun ini kebanyakkannya akan mature/matang pada tahun ini. *thank god*

Selain MGS diatas, banyak juga hutang-hutang/bon-bon yang berada pada kadar 3.6% ada yang 3.8% dan interest yang dibayar dalam bentuk yield bond ini berubah-berubah bedasarkan basis point.  Dan kalau mengikut purata interest/yield, "weighted average coupon" untuk kesemua terbitan seperti MGS dan GII adalah dalam jajaran 4.09% - 4.11% sahaja.

*MGS=Sekuriti kerajaan malaysia, GII= Terbitan pelaburan kerajaan*

Dan kalau kita nak buat kiraan pukal macamni, bukan kesemua 75 pinjaman dari ODA adalah pada kadar 0.75%.

FYI, ranging pinjaman yen yang kita dapat adalah dalam lingkungan 0.75%-5.75%, dan on average kadarnya adalah pada 3.3%, dan kalau mengikut standard hujahan ambil yang paling tinggi kita mentionlah jugak kadar pinjaman yen ODA semuanya 5.75%?

Tapi tak bijaklah pulak guna kaedah macamni kan. Jadi mohon ditinggalkan.
.
.
5. Selain kadar interest yang tidak tetap, kita kena tengok juga faktor exposure of exchange rate yang kita kena tempuhi bila kita buat pinjaman dalam matawang asing. Lagi-lagi bila kita bercakap mengenai Yen.

Kena tahu, banyak pelabur minat dengan Yen kerana ia dianggap sebagai matawang selamat aka 'safe heaven currency'. Sebutlah apa-apa crisis, bila financial market "batuk" or "demam",para pelabur akan lari secara berjemaah untuk mebeli Yen dan ini akan menyebabkan Yen meningkat, so bila yen meningkat, faham-faham sendirilah bahawa kos pembayaran semula akan meningkat.

Makanya, kita kena ambil kira juga risiko ini sebelum membuat pinjaman, sebab 'nyawa' kita sekarang dipegang oleh Bank Of Japan(BOJ).

Segala polisi yang dibuat seperti menaikkan kadar faedah/interest rate atau apa apa polisi yang effect watawang Yen akan mempengaruhi jumlah pembayaran balik hutang yen kita.

40 tahun pinjaman bukan sekejap sayang, dahla interest boleh berubah-berubah, forex exchange pun kita tak leh control..maka sekali lagi kita berada dalam keadaan luar kawalan.
.
.
6.  98% ataupun RM690.1 billion daripada keseluruhan RM705 bilion hutang Kerajaan sekarang adalah dalam matawang Ringgit.

Hanya 2% atau RM16.58 bilion dalam matawang asing. Daripada RM16.58 billion hutang dalam matawang asing, hanya RM5.2 bilion iaitu kurang daripada 0.73% daripada keseluruhan hutang kerajaan adalah dalam matawang Yen.

Dan lebih dari 60% pemilik hutang kerajaan(Bond subscriber) sekarang adalah terdiri dari institusi dari dalam negara seperti EPF, KWAP, TH, KHAZANAH, PNB, Local Bank, institusi insurans dll yang mana nak taknak kerajaan ada kawalan dalam badan badan ini.
.
.
Kesimpulannya, pada pendapat den yang hina ini, dengan mengekalkan hutang kerajaan dalam keadaan sekarang, ianya adalah 'a safer bet' yang mana kalau nak dibandingkan dengan idea 'balance transfer' ataupun 'rollover' hutang seperti dalam gambar, dimana kita pergi pinjam yen untuk bayar hutang negara berjumlah RM705 billion..eh RM 1 Trillion, adalah atas hujah-hujah berikut:

- Ketidaktentuan dan tiada kawalan atas kadar faedah dan risiko kadar tukaran matawang yen
- hutang kerajaan kita dalam bentuk matawang ringgit
- pemilik majoriti hutang kerajaan kita datangnya dari insitusi yang kerajaan ada kawalan didalamnya
- pinjaman
- dan tak viable pun based on kekangan pinjaman matawang asing berpandukan akta pinjaman luaran 1963

Sekian.

p/s: Kembali ke soalan pokok. Perlu ke tidak sebenarnya kita meminjam ni?
.

Rujukan:

1.
http://www.agc.gov.my/agcportal/uploads/files/Publications/LOM/EN/Act%20403.pdf
http://www.theedgemarkets.com/article/counting-cost-malaysia%E2%80%99s-public-debt
Economic and Financial Data for Malaysia, Central Government Debt - Bank Negara Malaysia
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=statistic_nsdp

2. 3.
Mohd Huda, Mohd Ikbal. (2017). Yen Loans To Malaysia 1969‒2010: An Analysis. YOKOHAMA JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES. 21. 79-101.


4.
https://www.bpam.com.my/op/o4008.asp
http://www.bnm.gov.my/index.php?tpl=2014_govtsecuritiesyield
https://fast.bnm.gov.my/fastweb/public/MainPage.do
http://bondinfo.bnm.gov.my/
https://asianbondsonline.adb.org/malaysia.php

5.
https://www.dailyfx.com/forex/fundamental/forecast/weekly/jpy/2018/04/21/Yen-Weakness-Remains-as-Japanese-Inflation-Settles-The-BoJ-is-On-Deck.html
https://www.reuters.com/article/us-forex-yen/japans-central-bank-trims-bond-purchases-prompting-taper-talk-idUSKBN1EY0FF
https://www.investopedia.com/articles/forex/japanese-yen-what-fx-traders-should-know.asp

6.
Economic and Financial Data for Malaysia, Central Government Debt - Bank Negara Malaysia
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=statistic_nsdp
Federal Government Domestic Debt: Classification by Holder
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_publication&pg=en_msb&ac=254&en&uc=2

48 comments:

Anonymous said...

Sampah

Anonymous said...

Peerrgghhh.. bkn senang nak paham ni.. tu mudah amat yg undi ph tertipu dgn auta auta ph..

Pasti yg paling akhir hutang tu semua akan diwarisi dr satu pm ke satu pm seterusnya...

Pm 4 buat dah yg sama.. pm5 dan 6 mewarisi..tukang bersih hutang.. tu masih ada walau kecil jumlahnya.. jika pm yg akan dtg gagal dlm ekonomi dan kemajuan negara maknanya lingkup la negara kita.. tu betul betul beban hutang.. macai ph ingat hutang ni zmn najib yg buat..

Berangan nak kurang kos makin beban kos hidup.. brg makin naik.. untung tokey tak bayo cukai.. sifar gst.. kauttt.. yg atas kaut yg tokey pun kaut.. yg bawah mengundi basah kena kencing..

Anonymous said...

Hutang pm 4 diwarisi pm5 dan 6.. sampah yg wajib dibersihkan.. tanggungjawab harus dipikul.. takde pulak pm 5 dan 6 melalak kat rakyat sampah ni.. sampai nak pecat/buang beribu ribu pekerja.. bahkan berjaya dlm waktu 9thn je rezab terbesar dlm sejarah malaysia.. pengundi ph dpt sampah kot?

Anonymous said...

M'SIA DAN NAK MELINGKOP DAH....MAMAK MATDEY ...BIAWAK....LIDAH BERCABANG.....

Anonymous said...

TANPA GST PUN BARANG MASIH NAIK....APA CITER!!!!!

INI MAMAK MAHU PINJAM SAMA ITU JAPANG...DIA PUNYA NEGARA LAGI MANYAK HUTANG....MAU BUAT KELETA.....HE..HE....KELETA MAYAT LOOOO.......

Anonymous said...

http://sejarahmelayu.blogspot.com/2018/06/luahan-guru-kafa-dibuang-kerja-menyesal.html?m=1

LUAHAN GURU KAFA DIBUANG KERJA , MENYESAL UNDI PH

Kerajaan munafik yang dengan dasar fitnah takkan selamatvatau kekal lama..Insya Allah pada Allah SWT selayaknya kita memohon ditunjukkan balasan pada Pakatan Harapan Laknatullah dann konco2 mereka!! ameen

Anonymous said...

16.58b je... terserlahlah uneducated macai ph.. rezab byk.. tu yg seronok sgt nak protun ke2..

Caiii ada duit lebih sila masuk tabung..
Co dpt tolak cukai.. caiiii katanya dpt semangat kah kah kah.. semangat patriotisme kahhhhhhhhhh....

Anonymous said...

Masa mula mula bkn main lagi pecat sana sini.. bila org dah mula tau kebenaran dan janji janji palsu tetiba gone end umum bantuan aidilfitri kat imam siak bilal guru kafa.. apsal dah mula rasa tergugat ke hahahaha.. bagi la gula gula sikit..

Anonymous said...

Tutup lubang lama korek lubang baru. Pinjaman mata wang asing akan bayar lebih tinggi apabila matang asing tak menentu dan naik. Zaman BN hutang 97% dalam negara 2% guna pinjaman US and baki 1% dari Yuan.

PHOENIX BANGKIT said...

Ni ngah kutip sampah baharu...... sejarah kepayahan mendapat kerja akiba persaingan untuk mendapat tempat sudahpun bermula.... memang sah.... bukan melayu sahaja terbangsat (ikut istilah dewan bahasa).... negara juga terbangsat...

Anonymous said...

Lagi lawak bakal haji 1mdb yg dibatal dikatakan PALSU.. kohkohkoh.. lapuran yg dikeluarkan dlm malaysiakini dikatakan palsu... kehkehkeh.. dibatalkan kerana kata duit haram..rasuah.. duit curi dr 1mdb..

Nak bagi dodol ke supaya org senyap pasal protun2..berhutang lagi..

Apa keje gone end.. hari hari sidang media.. batal.. tangguh.. palsu.. madey arah je.. gone end lama lama terencat akal.. kahhhhhhhhhh

Anonymous said...

Apa taknya sl1m pun hanyut.. nanti pusing balik.. sl1m dibukak semula jd GEMUK..

Anonymous said...

Zmn ph macai suruh guna tabung..

Hasil majlis tua tua tambah 1 lagi usulan dahsyat.. hutang luar negara bagi anak cucu cicit mewarisi hutang pm7... nampak gayanya 7 keturunan bayar hutang..

Anonymous said...

Menteri menteri ph mcm dilanggar garuda.. yg bersuara gone end.. takut nak bersuara kerana tertelan janji sendiri..

Najib kata.. saya akan mati.. semua tukang fitnah juga akan mati.. semua akan mati.. jumpalah kita semua dipdg mahsyar... lebih kurang mcm tu la kata najib...

Anonymous said...

Anon 2.15? Sampah ko kate? Dh baxa ke lom faham ke idok? Kuikui, nampak na kalah dgn fakta fuckatoon.

Anonymous said...

tunggu lg babak2 seterusnya dalam cerita pak kadok menang sorak

Anonymous said...

GALI GALI LOBANG...TUTUP LOBANG......BUKA LOBANG TUTUP LOBANG...

LOBANG DI BUKA...LOBANG DI GALI...BUKA TABUNG ...NAK TAMPUNG HUTANG!!!!!...

KIHKIHKIHKIHKIHKIHKIHKIH......

Anonymous said...

ADAKAH DENGAN TERTUBUH NYA TABUNG HAPRAK M'SIA NI ...NANTI AKAN TERHAPUSNYA HUTANG KERAjaan...
DAN AKAN MENGEMBALIKAN KEMASYURAN KERAjaan M'SIA BAAAAAARUUU....1 JOTA PELUANG PEKERJAAN...SEMUA BARANG JADI MURAH...RUMAH MURAH....MINYAK MURAH...YURAN SEKOLAH/UNIVERSITI FREE...KENA KENCING LE RAKYAT MARHEIM M'SIA....

Anonymous said...

‘Educated’ Sungguh… Bila Berhutang Dengan Negara Paling Tinggi Hutang Dalam Dunia?
13 June 2018 Rencana / Suara Blogger
Bukan rahsia Perdana Menteri ke-6 Datuk Seri Najib Tun Razak dituduh penyokong Pakatan sebagai membebankan negara ini dengan hutang.

Puak ini terlalu uneducated sehingga tak boleh beza antara hutang dan pelaburan. Yang dikatakan hutang tu bukan pinjam duit sesaja tapi ada projek infrastruktur rakyat yang akan memberi pulangan untuk membayar balik pinjaman – 5 ayat terakhir tu membawa maksud pelaburanlah para uneducated sekalian.

Tapi itulah modal yang dimainkan berulang-ulang sehingga membawa kemorosotan sokongan rakyat terhadap BN dalam PRU14 yang lepas.

Semalam tersebar laporan ada negara yang mempunyai pentadbiran baru akan membuat hutang baru dengan Jepun untuk membayar hutang negara berkenaan yang dikatakan sangat tinggi. Berapa jumlah pinjaman tu? Belum tahu lagi sebab katanya Jepun nak kena tengok kadar hutang negara itu dulu.

Tak kisahlah berapa, yang pentingnya buat hutang barulah ceritanya.

Ironinya, Jepun ialah negara dengan hutang tertinggi di dunia iaitu sebanyak 248% berbanding pendapatannya berdasarkan laporan forum ekonomi dunia pada tahun 2016. Malaysia? Kita di tangga 55 dunia – ini perbandinganlah ni.

Begitupun, disebalik hutang paling tinggi dalam dunia, Jepun tidak pulak menubuhkan tabung untuk rakyatnya membayar semua hutang tersebut. Mungkin kerajaan Jepun kurang educated agaknya, bersangka baik.

Apa pun, berbeza dengan banyak “hutang” yang dikatakan dibuat Najib sewaktu berkuasa, “hutang” yang ini tidak ada projek infrastruktur rakyat yang mengiringinya. Ini semata pinjaman wanglah gamaknya pasal tak disebut dalam laporan berita berkenaan untuk membiayai projek yang mana satu?

Maksudnya, hutang dalam yen, perlu dibayar ikut kadar pertukaran yen juga. Lagi tinggi nilai yen di pasaran matawang antarabangsa, lagi tinggi negara berkenaan kena bayar walaupun jumlah pinjaman tak berubah. Waima dia letak interest 0.1% sekalipun tapi kalau nilai Yen naik mendadak pada waktu tempoh hutang perlu dibayar, jumlah duit yang perlu dikeluarkan negara itu pun tinggilah juga.

Faham ke tidak ni para uneducated sekelian?

Nasib baiklah negara berkenaan ada tabung untuk rakyat menyumbang. Negara banyak hutang, rakyat pulak kaya. Itu yang boleh tubuh tabung mintak derma. Tak cukup? Pinjam negara lain.

Educated sungguh.

Anonymous said...

Gas LPG masak akan naik lagi..
kah..kah..kah.. Nampak x Najib orang hebat, insan muliaa.. Gst dulu apakah atas resit zero tu berjaya menipu semua rakyat??

#rindunajibrazak

Suharli Masrop said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatreds. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Suharli Masrop said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatreds. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Anonymous said...

Babi saduran malayu detected..warning@ paid by ph dap..

Anonymous said...

Lusa dah nak Raya. Karipap masih tak turun rega seposen sebijik!
Dasar kera jaan penipu. Cakap besar tapi habuk pun tarak.. puihh!!
Katanya GsT dah sifar tapi barang haram tak turun rega.. Langsat betul..

Anonymous said...

You are a retarded asshole. Enuff said.

Anonymous said...

ko orang rasa Bakal PM kita Abang Non paham tak pasal hutang negara kat atas sana tu... mat sabu ko orang rasa tau tak padal hutang kat atas tu.. LGE pun ko orang rasa tau tak pasal ni suma..?

kerajaan yg di asaskan sentimen persepsi fitnah tak kekal lama

Anonymous said...

Ntah ntah hutang 600bil tu pun ada yg dibuat masa pm no 4. Ya la, tgk skrg, dan dan buat loan baru, walhal jadi pm janji 2 tahun jer, so next next pm ler yg tangung bayar.sebab loan ni long term bkn 3 4 tahun dah settle

Anonymous said...

Gas naik 0.77sen.
Tima kasih kerajaan harapan.
Itu yang memang rakyat mahu dan itu mmg manifesto harapan.
Mengurangkan beban hidup rakyat.
Hahahaha

Suharli Masrop said...

Umno sudah tinggal tulang

Anonymous said...

Ki kik kik...China sepet DAP ni pakai nama Melayu pulak..

Anonymous said...

Yg parasit biar keluar. Biar sikit tapi kental

Anonymous said...

Suharli Masrop...BABI pkn lagi mulia drp kamublah...sekurang2nya BABI tau sodok makan tahi sendiri...PH dah jadi Pakatan Haprak...pergi lah sodok najis kamu...

Anonymous said...

Ph bergelumang najis

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatreds. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Ted Manoff said...

Ganti semula duit umno..najib!

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatreds. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Anonymous said...

TERKINI! BUKTI LGE BERBOHONG.

Lihat Apa yang Moody Cakap Pasal Hutang Malaysia:

"KUALA LUMPUR: Moody's Investors Service is maintaining its estimate of Malaysia's direct government debt at 50.8% of GDP in 2017.
[MAKSUDNYA, HUTANG KERAJAAN MALAYSIA BUKAN 1 TRILLION, TAPI 686 BILLION]

It said on Wednesday its assessment of contingent liability risks posed by non-financial sector public institutions has also not changed following some statements by the new Federal Government led by Pakatan Harapan which won the 14th General Election on May 9.
[MAKSUDNYA MOODY TAHU AKAN CONTINGENT LIABILITIES. JADI BAGAIMANA MOODY BOLEH TAHU SEKIRANYA KERAJAAN TERDAHULU TELAH MENYEMBUNYIKAN DATA TERSEBUT SEPERTI YANG DIDAKWA FOR KERAJAAN PH]

“However, the new administration's treatment of large infrastructure projects that may be placed under review but have benefited from government-guaranteed loans in the past, and outstanding debt from state fund, 1Malaysia Development Bhd (1MDB, unrated), will play an important role in determining risks that contingent liabilities pose to the credit profile,” it said.
[MAKSUDNYA, RISIKO CONTINGENT LIABILITIES BERKEMUNGKINAN MENJADI TINGGI SELEPAS KERAJAAN TELAH MEMBATALKAN PROJECT INFRASTRUKTUR BESAR]

Commenting on the impact of the new government's removal of the country's goods and services tax (GST), Moody's said in the absence of effective compensatory fiscal measures, “this development is credit negative because it increases the government's reliance on oil-related revenue and narrows the tax base”.
[MAKSUDNYA TANPA GST, RISIKO EKONOMI MALAYSIA AKAN MENJADI LEBIH TINGGI]

Moody's estimated revenue lost from the scrapped GST would be around 1.1% of GDP this year — even with some offsets — and 1.7% beyond 2018; further straining Malaysia's fiscal strength.
[MAKSUDNYA, BERKEMUNGKINAN ANGGARAN KDNK AKAN TURUN 1.1 - 1.7% DARIPADA ANGGARAN SEBELUM PRU14]

On the planned reintroduction of fuel subsidies, it viewed this as credit negative because subsidies distort market-based pricing mechanisms.
[MAKSUDNYA SUBSIDI MINYAK YANG AKAN DIPERKENALKAN OLEH PH ADALAH SATU LANGKAH YANG SILAP]


The move could alsostrain both the fiscal position and the balance of payments while raising the exposure of government revenue to oil price movements.

Anonymous said...

Sblm PH memerintah mrk menuduh najib songlap duit 1mdb.. Tuduhan mrk seolah2 mrk punya bukti yg kukuh najib songlap duit.. Sepatutnya bila mrk dah berjaya terus je la dakwa najib dgn segala fakta yg mrk tuduh sblm ni knp masih nak siasat lg.. Jika begitu maknanya tuduhan mrk selama ini adlh andaian semata2 sbb masih nak mencari bukti.. Skrg tak dpt tuduh kes 1mdb cari pula setiap kesalahan yg najib buat semasa pemerintahan beliau.. Persoalanya ada ke pemimpin yg tak buat silap..mrk juga bkn malaikat yg tak buat silap..ttp mencari2 kesilapan org bknlah perbuatan yg mulia..mrk kena ingat mrk juga ada anak cucu dan mrk takkan berada diatas selama2nya jgn pula nanti anak cucu mrk pula yg terima azabnya akibat dr perbuatan atuk mrk.

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatreds. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Anonymous said...

Anon 450 is a retarded asshole.

Anonymous said...

You are a retarded asshole

Anonymous said...

You are a retarded asshole

Anonymous said...

You are a retarded asshole

Anonymous said...

Btw duit tok ki mu songlap 30 billion mana??

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message

Anonymous said...

Fuckatan dapat daging tapi daging busuk sebab munafik.

Sadar said...

3:12 ade kacang terbakor..hihihi

AMISHA said...




Saya selalu berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan peminjam yang meminjamkan uang tanpa membayar terlebih dahulu.

Jika Anda mencari pinjaman, perusahaan ini adalah semua yang Anda butuhkan. setiap perusahaan yang meminta Anda untuk biaya pendaftaran lari dari mereka.

saya menggunakan waktu ini untuk memperingatkan semua rekan saya INDONESIANS. yang telah terjadi di sekitar mencari pinjaman, Anda hanya harus berhati-hati. satu-satunya tempat dan perusahaan yang dapat menawarkan pinjaman Anda adalah SUZAN INVESTMENT COMPANY. Saya mendapat pinjaman saya dari mereka. Mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman yang sah di internet. Lainnya semua pembohong, saya menghabiskan hampir Rp35 juta di tangan pemberi pinjaman palsu.

Pembayaran yang fleksibel,
Suku bunga rendah,
Layanan berkualitas,
Komisi Tinggi jika Anda memperkenalkan pelanggan

Hubungi perusahaan: (Suzaninvestment@gmail.com)

Email pribadi saya: (Ammisha1213@gmail.com)

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget