KL CHRONICLE: #MalaysiaBaru Sabah tak denda pelancong menari di tembok masjid

Tuesday, June 26, 2018

#MalaysiaBaru Sabah tak denda pelancong menari di tembok masjid


Pihak berkuasa di Sabah sedang mengesan 2 pelancong wanita dipercayai warga asing yang dirakam menari secara tidak sopan di atas tembok pagar Masjid Kota Kinabalu.

Bagaimanapun, Timbalan Ketua Menteri Sabah, Christina Liew berkata kerajaan tidak akan mengenakan hukuman keras ke atas mereka, tetapi beliau menekankan tindakan 2 wanita itu tidak boleh diterima.Liew yang juga menteri pelancongan, kebudayaan dan alam sekitar berkata, kerajaan akan bekerjasama dengan pengurusan masjid itu untuk memasang papan tanda mengenai perkara yang perlu dipatuhi pelancong menggunakan bahasa mudah difahami.

Kementerian itu juga akan mengeluarkan surat pekeliling kepada pengusaha pelancongan bagi memastikan pelanggan mereka berkelakuan baik.

Katanya, beliau tahu sesetengah pihak cuba mengaitkan kejadian itu dengan kes kelakuan tidak senonoh di Gunung Kinabalu pada 2015 apabila sekumpulan pelancong asing berbogel dan membuang air kecil di atas gunung itu.

Empat daripadanya ditahan sebelum mereka didenda dan dihantar pulang ke negara mereka.

Tetapi, Liew berkata, pihak berkuasa tidak akan mendakwa 2 pelancong wanita itu.

“Kita tidak mahu mengambil tindakan drastik, tetapi kita masih perlu mengingatkan mereka ini bukan kelakuan yang boleh diterima,” katanya selepas menghadiri Majlis Perjumpaan dengan Pegawai Perkhidmatan Awam Negeri dan Persekutuan hari ini.

“Kita tidak mahu perkara sama berlaku lagi. Kita hanya perlu memberi peringatan kepada mereka. Penting untuk pasang papan tanda di sana untuk beritahu pelancong tidak berbuat demikian.

“(Ini) juga untuk mengingatkan pengusaha pelancongan apabila mereka membawa pelancong ke mana-mana rumah ibadat, bukan hanya masjid ini, yang pelancong tidak patut berkelakuan tidak sopan.”

Katanya, papan tanda dalam 2 atau 3 bahasa akan dipasang untuk mengingatkan pelancong dan pengusaha pelancongan perlu bertanggungjawab terhadap insiden itu.

“Pengusaha pelancongan perlu mengingatkan pelancong. Kami masih cuba mengenal pasti pengusaha pelancongan itu kerana mereka (pelancong) mungkin tidak tahu, mereka mungkin fikir ini kelakar, tetapi mereka perlu menunjukkan rasa hormat.

“Saya berharap kejadian baru-baru ini menjadi ‘pembuka mata’ dan tidak berlaku lagi pada masa depan.”

Semalam, Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Assafal Alian dalam satu kenyataan mengutuk tindakan di luar batas dan tidak sesuai 2 pelancong wanita itu.

Ini susulan video 9 saat yang tersebar di media sosial menunjukkan 2 wanita berbaju dan seluar pendek itu menari di atas tembok pagar Masjid Kota Kinabalu.

Berikutan itu, pihak pengurusan masjid itu mengeluarkan larangan sementara kepada semua pengunjung warga asing.

Setiap hari, hampir 1,000 pelancong melawat masjid itu yang merupakan satu daripada lokasi mesti dilawati di Kota Kinabalu.

Sumber : http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/06/25/sabah-tak-denda-pelancong-menari-di-tembok-masjid/

21 comments:

Anonymous said...

.

Aku nak tanya kat macai PH yang berlagak macam dia lebih bijak . Baca soalan betul betul . Yang mana lebih berat ? 1 kilo emas atau 1 kilo kapas ? Kalau dia kata sama sama berat , memang sah dia orang bodoh mengalahkan lembu .

.

Anonymous said...

Pihak polis kena bertindak tegas untuk memastikan perkara yg sama tidak berulang. KEPADA PIHAK POLIS SILA AMBIL TINDAKAN TEGAS!!!!!

Anonymous said...

Memasang papan tanda bukanlah tindakan yg dapat menyelesaikan masaalah berbanding tindakan undang2. Harap pihak polis dapat mengesan mereka dengan segera dan mengenakan tindakan PALING TEGAS!

Anonymous said...

negara di kuasai islam plural dan liberal di Malaysia... esok hukum dlm islam di lekeh.. di remeh.. lepas tu azan slow diwn dan solay jumaat di ubah pada hari sabtu dan ahad... masjid syiah akan didirikan... masa tu nyesal tak sudah.. jgn harap lagi dng pejuamg islam madani dan islamic fundmmentalis state ini suma jadi barua demi sokongan bukan islam..

skg telo pejuang islam dah kena clamping top dog...

Anonymous said...

Kita sekarang mampu memerhati sahaja..
tiada siapa akan berani lebih berani. kerana top dog kutty berkuasa..
he say no...so no lah.. he say yes.. so yes lah.. dia plak kena clamp dengan tokong besar dapig..
plural liberal syiah lgbt segala macam ada dalam PH..

ko hina siti kassim ko kena tangkap.. siti kassim hina Allah siti kasim diberi karper merah..

Anonymous said...

sesungguhnya demi Allah dan rasulnya aku dan keluarga serta seluruh keturunan ku berlindung dari syirik nyata dan syirik tidak nyata.

Anonymous said...

tak ada dalam manisfesto PH..... kahkahkah...

Anonymous said...

Rakyat menunggu2 komen PAS dlm isu ini? dan apakah tindakan mereka?

Anonymous said...

Jom semua boikot kedai cina dap atau kedai2 yg ada unsur2 cina seperti tulisan cina, colok, tanglong dsb. Beralihlah kekedai2 dan produk2 Muslim sebagai alternatif. Secara tak lansung kita membantu membina ekonomi org2 Islam, ayuh kita bersatu walaupun berbeza ideologi...

Anonymous said...

mca pun dah haramjadah mcm DAP dlm.isu bahasa masa kita melayu boikot suma kedai cina

Anonymous said...Pemuda UMNO desak Guan Eng mohon maaf

Oleh Nor Afzan Mohamad Yusof
cnews@nstp.com.my
Share

Tweet

Share
KUALA LUMPUR: Pemuda UMNO menuntut Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, memohon maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat kerana didakwa merendahkan martabat Bahasa Kebangsaan berhubung isu kenyataan rasmi kementerian itu dalam bahasa Mandarin.

Ketuanya, Dr Asyraf Wajdi Dusuki, turut menggesa Setiausaha Agung DAP itu menarik balik kenyataan berkenaan.

Katanya, tindakan Guan Eng itu bertentangan dengan Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67 yang menyebutkan 'Bahasa Kebangsaan Hendaklah Digunakan Bagi Maksud Rasmi' yang mana dalam konteks ini umum mengetahui bahawa Bahasa Kebangsaan ialah bahasa Melayu.


"Sebagai orang lama dalam arena politik, Guan Eng seharusnya lebih peka dan sensitif bahawa apa-apa tindakan yang dilakukan tidak boleh menyentuh hal serta perkara yang termaktub dan dipersetujui dalam Perlembagaan Persekutuan.

"Setiap perkara dalam Perlembagaan termasuk kedudukan bahasa Melayu adalah 'Tiang Seri' yang menjadi satu citra dan wajah kepada peradaban dan ketamadunan bangsa Malaysia sejak negara mencapai kemerdekaan.

"Justeru, kalau benar merasai diri lebih Malaysia daripada Cina sebagaimana kenyataan beliau sebelum ini, pemakaian Bahasa Kebangsaan tidak wajar dikompromi," katanya dalam kenyataan di sini hari ini .

Guan Eng dilaporkan mempertahan tindakannya mengeluarkan kenyataan dalam tiga bahasa iaitu bahasa Melayu, Inggeris dan Cina ketika membincangkan isu Tun Razak Exchange pada Khamis lalu.

Bagaimanapun, kenyataan dalam Facebook untuk mempertahankan kenyataan tiga bahasa itu pada Khamis, dikeluarkan hanya dalam bahasa Mandarin semalam.

Asyraf Wajdi berkata, Pemuda UMNO memandang serius isu itu dan menyifatkan Guan Eng sebagai sengaja mempermainkan sentimen perkauman, malah cuba menghina kedudukan bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan.

Katanya, mengenepikan penggunaan bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dalam urusan rasmi Kerajaan Persekutuan tidak boleh diterima sama sekali.

"Janganlah atas nama Malaysia Baharu, semua perkara hendak dihalalkan sehingga sanggup mencabuli prinsip Perlembagaan Persekutuan yang menjadi asas kepada kesejahteraan dan keharmonian negara sejak 61 tahun lalu," katanya.
Anonymous said...
Ku Li: Only minor tweaks needed for Umno to bounce back
NATION
Tuesday, 26 Jun 2018

6:24 PM MYT
by fatimah zainal

image: https://www.thestar.com.my/~/media/online/2018/06/20/19/17/kuli_2106_pu_p4_punithas_1-14971385.ashx/?w=620&h=413&crop=1&hash=755C5DAF99C0D561C2EB143E7842DE788B491BCA

KOTA KINABALU: Umno does not need restructuring. It just needs to change leadership and return to the grassroots, said Umno presidential candidate Tengku Razaleigh Hamzah.
The party requires a fresh change in leadership, as its liability was leaders who were rejected by the people due to poor character traits, said the Kelantan prince.
image: https://creatives.smaato.com/creatives/1526623666372_dddfcdad-9748-47e6-95dc-f76a6284082c.gif


image: https://ets-ap-southeast-1.smaato.net/v1/view?sessionId=cc02a7cb-522e-4b14-9106-abb09523b970&adSourceId=8e18d0dd-0f47-494d-b5e6-93a66ceb9436&originalRequestTime=1530021014947&expires=1530021254947

image: https://content.thestar.com.my/smg/settag/name=lotame/tags=all

ADVERTISEMENT

Ku Li, who is in Sabah to campaign ahead of the Saturday (June 30) party polls, said Umno did not require a "complicated surgery", as it has a track record of bringing change and progress to all Malaysians over the decades.
"Umno as a political organisation has no internal deformities, we just need to replace the leaders who were rejected by the people for being arrogant or elitist. The people are very concerned about this.
"There's no need to restructure Umno. We need to change the leadership and do away with the top-to-bottom practices," said the 81-year-old during a meet-and-greet session with Sabah Umno members here on Tuesday (Jun 26).
He said there is a need for Umno to go back to feeling the real pulse of the grassroots and give greater freedom for its members to air their views.
This includes letting intellectuals such as university students and experts among party members voice their opinion on what is needed by Malaysians in order to aid Umno’s 53 MPs in law-making.
"During the annual general assembly, we only allow people that we choose to speak up and deliver a set of scripts.
"We must change this practice and let the delegates say what they want during the annual general meeting, which could be held two or three times yearly to gather more views," he added.
Razaleigh said Umno could only come back strongly with the grassroots support, which was the reason for its strength as a party.
The Gua Musang MP will be involved in a five-cornered fight for the top post, along with outgoing Umno Youth chief Khairy Jamaluddin, who is also on a tour in Sabah today (June 26).
The other candidates are acting Umno president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Bandar Tun Razak committee member Mohamed Iqbal Maricair and Iskandar Puteri member Mohd Yusof Musa @ Jamaluddin.
The Umno party polls will be held on Saturday (June 30).

Read more at https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/26/ku-li-only-minor-tweaks-needed-for-umno-to-bounce-back/#gOKJxyrxifrlkGlL.99


Anonymous said...


Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message to others. Notice all commenters are from the same cybertrooper They are copying my message to confuse you... beware

Anonymous said...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

Anonymous said...


Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message to others. Notice all commenters are from the same cybertrooper They are copying my message to confuse you... beware

Anonymous said...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

Anonymous said...


Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message to others. Notice all commenters are from the same cybertrooper

Anonymous said...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

Anonymous said...


Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message to others. Notice all commenters are from the same cybertrooper

Anonymous said...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

MAMAK MATDEY AL KUTTY ...RAJA MUNAFIK...LAHANATTULLAH....BARUA DAPIGS...

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatred. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message to others. Notice all commenters are from the same cybertrooper

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget