KL CHRONICLE: Jom kenali Tommy Thomas, peguam yang Pakatan mahu jadikan Peguam Negara

Sunday, June 3, 2018

Jom kenali Tommy Thomas, peguam yang Pakatan mahu jadikan Peguam Negara

Tommy Thomas dan anak guam beliau Chin Peng
Sebuah portal berita melaporkan semalam bahawa kerajaan telah mencadangkan Encik Tommy Thomas, seorang peguam berpengalaman untuk menjadi Peguam Negara.

Jika laporan ini benar, maka kami tidak bersetuju dengan cadangan tersebut atas sebab-sebab berikut:-



1. Encik Tommy Thomas merupakan bekas peguam yang mewakili YB Tuan Lim Guan Eng, Menteri Kewangan dalam kes isu banglo yang disiasat oleh SPRM. Apabila pihak AGC memfailkan permohonan menghina mahkamah ke atas YB Lim, Tommy Thomas telah bertindak bagi pihaknya. Baca:-

https://www.malaymail.com/s/1231201/guan-eng-to-set-aside-committal-proceeding-initiated-by-ag

2. Kes perbicaraan YB Lim masih belum selesai dan masih berjalan. Pihak pembelaan telah memaklumkan kepada mahkamah bahawa satu representasi untuk menggugurkan pertuduhan ke atas YB Lim akan dikemukakan kepada pihak AGC dalam masa terdekat. Baca:-

https://www.malaymail.com/s/1633123/guan-eng-to-apply-for-ag-to-drop-corruption-case

3. Jika Encik Tommy Thomas dilantik menjadi Peguam Negara, dan menerima permohonan representasi daripada YB Lim Guan Eng, ia akan terjumlah kepada ‘embarrassment’ dan konflik kepentingan kepada Encik Thomas kerana beliau perlu menimbangkan untuk menarik balik kes terhadap bekas anakguamnya di dalam kes yang mana beliau sendiri pernah terlibat menjadi peguam bertindak bagi pihak YB Lim.

4. Jika Encik Tommy Thomas menolak representasi tersebut dan meneruskan tindakan mendakwa YB Lim, ia juga akan menimbulkan konflik kerana beliau perlu mendakwa bekas anakguamnya sendiri. Either way, beliau akan berada dalam keadaan tidak selesa dan ini boleh mencemar dan mempengaruhi tindakannya sebagai seorang AG kelak.

5. Hubungan peguam-anakguam di antara Encik Tommy Thomas dan YB Lim juga tidak terbatas kepada kes banglo SPRM sahaja malah beliau juga merupakan peguam kepada kerajaan negeri Pulau Pinang apabila dilantik oleh YB Lim pada tahun 2013. Baca:-

https://limguaneng.com/index.php/2013/02/26/announcing-tommy-thomas-as-the-penang-state-governments-counsel-to-sue-the-election-commission-and-the-federal-government-encn/

6. Terlalu banyak konflik kepentingan akan wujud jika Encik Tommy Thomas dilantik menjadi AG. Kedudukan dan penglibatan Encik Tommy dalam kes-kes yang pernah diwakilinya sebelum ini khususnya kes banglo SPRM dan hubungannya dengan YB Lim sebagai anakguam beliau dikhuatiri akan menjejaskan dan meletakkan pejabat Peguam Negara dalam keadaan tidak menyenangkan dan boleh membawa persepsi negatif kepada masyarakat.

7. Kami tidak mempersoalkan tentang kelayakan dan pengalaman yang dimiliki oleh Encik Tommy Thomas namun peranan dan penglibatan Encik Tommy dan memandangkan situasi kes YB Lim yang masih belum selesai serta mengambil kira hubungkait kes ini dengan pejabat Peguam Negara, adalah lebih elok pelantikan Encik Tommy Thomas ditangguhkan sehingga isu ini diselesaikan dahulu.

Like FB πŸ”΄ JUMPA KAT MAHKAMAH sekarang untuk informasi terkini berkaitan isu undang-undang dan hak anda serta ajukan sebarang persoalan & masalah berkaitan undang-undang kepada kami πŸ‘¨πŸ»‍⚖️πŸ›πŸ‘©πŸ»‍⚖️

#JumpaKatMahkamah #SeeYouinCourtSayang #KnowYourRights #MalaysianLaw #AskYourLawyer

60 comments:

Anonymous said...

Sokong utk tidak memilih tommy thomas sbgai peguam negara atau pendakwa raya negara..!

P/s: adalah lebih cantik dan baik jika memilih yg beragama islam utk menjawat jawatan tersebut

Chu Lan said...

stuju.tk sokong thomas

Anonymous said...

time si najis lantik bodoh2 yang mpegang jawatn2 penting tu x lak ko bising....sedor diri skit....pendapat ko boleh pegi bawak masuk tong sampah...skang bukan zaman unmgok and the dedakians....UMngok da mampos...Si najis razak da kasi tanam Umngok

Anonymous said...

Woi mangkuk....yang selama ni dok menipu, merembat, menyangak tu agama ape bingai...ade ke orang kapir dalam umngok tu...najis tu ngan menteri2 umngok tu agama ape bingai...asabiyyah tak bertempat ko ni...bodoh cam dedak2 najis razak

Anonymous said...

Mohon pemimpin PH melantik Peguam Negara dari kalangan orang Melayu kerana undi orang Melayulah Kerajaan PH berjaya ditubuhkan masa kini. Janganlah cepat lupa diri...

Anonymous said...

Ayuh marilah kita semua bersetuju untuk "tidak bersetuju" bukan Islam dipilih sebagai Peguam Negara.

Anonymous said...

janji di capati kah kah kah

hidup atok uturn


atok kau..!!!

Anonymous said...

Takda masalah Thomas dulu sokong Chen Peng kembali ke Malaysia.
Small matter - APA ADA PADA SEORANG KOMINIS dibandingkan dengan
Kerajaan UMNO memberi projek berbillion kpd Cina Kominis dan
membina bandar-bandar macam TRIX, FOREST CITY & GARDEN CITY untuk
mereka.....................?????????????????????
Lantiklah Thomas sebagai AG - takda masalah, bukan dia nak IMAMKAN
SOLAT pun.

cikminah

Anonymous said...

Haha. 2:41, 2:43... dah sekarang menteri pasola tu kira berkebolehan la ye, sgt layak utk portfolio tinggi kerajaan. Dah la pandai menipu, berlakon, buat fitnah... dan yg paling lawak, menteri-menteri pasola ni sekadar gedik2 atas kerusi, dia kata lain, mahathir kata lain. Xyah nk anggap menteri pasola korang tu suci sgt lah. Harap lps ni semakin merapu kabinet menteri dapur ni. Wslm.

PUTRA CHUBADAK said...

Taraf pengetahuan undang2 mamat ni setakat UPSR (Fail) je. Apa ke jedah nak sokong "PEGUAMBELA LGE" utk Jawatan Peguam Negara. Conflict of Interest...FAHAM TAK?

Anonymous said...

Rindu zaman najib? Kahkahkah...

Anonymous said...

Peguam melayu dlm ph tiada yg layak jd AG. Semuanya uneducated & kaki korup. Klu diikutkan kata2 pemimpin ph la. Macai pakatoon tepok2 tangan tanda bodoh x blh ditegur.

Anonymous said...

Manifesto utk dikencingi..

Janji 11 di dalam Manifesto Pakatan Harapan yang berbunyi "Kerajaan Pakatan Harapan akan sentiasa meletakkan pandangan dan teguran Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu di tempat tertinggi, iaitu sesuai dengan kedudukan Raja Berperlembagaan dalam negara kita"

Anonymous said...

adik calon peperiksaan PTT3 tahun ni kan? abg nasihatkan adik tumpu pada pelajaran, belajar bersungguh-sungguh, boleh nanti dapat keputusan yg cemerlang,, yerr

Anonymous said...

Kerusi parlimen

Ppbm -12

Dap - 42

Pkr - 50

See, who the boss?

Anonymous said...

Standard macai2 pakarturn memang tahap terbodoh pun.. Sebab tu maderkutty kerala sendri mengakui.. Ramai yang uneducated.. Macai bengap 2.41 kalau atokkutty kerala suap taik pun dia telan jgk.. Dah memang keturunan bengap...kikiki

Anonymous said...

budak2 baru tingkatan 2 - 3 mcm tu laa bro,,komen dari org yg sama, merapu syok sendiri...habis data internet dia nanti senyap la tuu.

Anonymous said...

Maknanye tak ade masalah jugak la kalau ko ni di panggil anak babi hutan.. Lagi pun ko bukan nak IMAMKAN SOLAT pun.. Mak bapak ko pun elok di panggil babi hutan jugak.. Dorang bukan nak IMAMKAN SOLAT pun..

Anonymous said...

Tak hensem pun si Tommy Thomas ni. Hensem lagi Tommy Page & Tommy Lee Jones.
Oleh itu, dia tak layak dilantik jadi AG..!

Anonymous said...

TAK SETUJU.
KALAU DAH TAK ADA CALON YG LAYAK DALAM PAKARTOON, LANTIK JE DARI KALANGAN ORANG-ORANG BN YG TERNYATA RAMAI BERWIBAWA.

Anonymous said...

Cik Minah tu sebenarnya lelaki. Saja nak test market kat blog pro BN.

Anonymous said...

Macai ph dah meroyan janji dicapati.. abis punah ditipu majikannya.. jap lagi byk pesakit mental.. ni merapu ciri ciri org gila..

Shah said...

AG ada roh Islam

Anonymous said...

Kah kah kah.. baru je menang konon suruh org ambik panadol.. ni gaya tak jln panadol kena suntik ngan ubat gajah bagi tenang..

Anonymous said...

Penyokong komunis? haiyaaaaa cepat cepat panggil dr hewan bawak sekali ubat pelali gajah kasi tenang mulut monyonggggg.. bawak sekali ubat babi hutan.. air lioq dah menyembur burrrr

Anonymous said...

Ooooooo bulu kaki lebat la ya.. jgn mengalahkan bulu babi utan dah lah ya... kat dlm ni byk benor babi utan meracau..

Anonymous said...

pukimak AMNO. AG dulu kata 1MDB tak ada problem . nah tengok sekarang .. semua duit susu dan duit anak Korang kena bayar hutang 1MDB

Anonymous said...

u all fucking racist...

Anonymous said...

Go back to fucking motherland

Anonymous said...


Siapa kebas duit brim seorang RM 800 Najib yamg nak bagi dulu sebelum hari raya ni.... Misti puak PH sudah kebas.

Anonymous said...

Mati ke tak dapat brim? Babi punya pengemis umno

Anonymous said...

Melayu umno saluran 1 makan taik

Anonymous said...

MCA pun sudah tak sanggup pikul biawak hidup @ umno. Lagi rapat lagi teruk kalah.

Anonymous said...

Anak babi 6.50 macai suruhan atokkutty tengah tensen pasal kena tipu.. Basah kena kencing hancing dengan atok kerala..dah nk raya ni.. Tol tetap kna bayar.. Minyak tetap 2.20 seliter.. Kahkahkahah.. Ingatkan raya atokkutty nak bagi la dedak lebih sikit.. Rupanye dapat SERDAK je.. Kahkahkahah..tu yang meracau tak boleh kenyataan kena kencing hidup2.. Biasa la cai.. Dah korang pun jenis uneducated.. Senang kena bodoh.. Dengan orang tua nyanyuk yang dah nak mampus tu pun senang2 kena tipu.. Tu psl atokkutty cakap macai ph ni byk yg uneducated.. Atok ko sendiri yang cakap tau cai.. Kahkahkahkah

Anonymous said...

Siapa yang pikul siapa..? Siapa yang menang paling banyak kerusi parlimen..? Tau ke tau cai bengap.. ? Baru balek bertapa dari kandang babi ke cai.. Bengap semacam je ko ni.. Memang betul la atok kerala cakap macai ph semua uneducated...tahniah la.. Ko telah membuktikan cakap atok nyanyuk kerala tu tempat skali.. Kikikiki

Anonymous said...

kenapa AG dilantik dari kalangan bukan islam melayu

jawab mudah jer

Atok dah jadi anjing suruhan DAP

13 kerusi jer maka layak jadi anjing DAP


warghhh...!! warghhh..!!

anjing DAP menyalak lagi


Hidup anjing u turn.

dah lama dah tukar dah nak mati dah.!

org nak mati perangai makin pelik jadi
Anjing DAP

Anonymous said...

your motherland in Indonesia you fucking Malay pig lover

Anonymous said...

Cik minah menang sorak. Kain koyak rabak nampak pantat pon masih tak sedar dok bersorak..tak malu ke cik minah?

Anonymous said...

Kesian aku tengok macai ph..habih madu sepah dibuang..kikiki. ada duit lebih dermalah tabung tu banyak2 eh..

Anonymous said...

Pi berambuslah 810. Ni tanah melayu. U all punya atok datang malaya tak moau balik..kaki candu dan gangster punya taik. U punya otak ada cacing babi banyak. Yuck

Anonymous said...

pukimak Melayu... engkorang gangster Indon yang lari dari Sumatera.kerana membunuh orang. sekarang Najib nak lari balik ke Indon. sila ikut your glorious leader you stupid AMNO pig lovers

Anonymous said...

MP MELAYU terbnyak masihhh UMNO.

AGONG org KELANTAN..PAS msti cover AGONG punye..

Umno JV Pas..

Nuar da pening nk sokong mane..

Madey da nk muntah nk bwak mane 18MP matbunga..

Nak harapkn MAT SABU PAN,pgang mesingan pon xtau nk trigger kt mne..


Kite org mlyu kene "screw"kn plak cina DAP..

PIJI da selamat kautim berkelakuan baik..

Kalu si thomas almtny LGE pon lpassss..

AMPUN TUANKU..kami org MELAYU berada d blkang TUANKU..

PRU 14..

MLAYU islam UMNO 3j.
MLAYU islam PAS 2j

Banyak da tuuuuu..

BERANI ker PH??!!

Anwar Berohim said...

Saya tak mahu Ghani Paktahil jd AG semula, mangkuk ni la yg masukkan aku dlm penjara dulu

Anonymous said...

Anak babi la, babi hutan la, kencing hancing la, pantat la....eh pro umno/bn mmg mcm suka benda benda macam tu eh? Suka kencing atas pantat babi..pastu suruh babi hutan pulak kencing atas pantat dorang..pastu gelak 'hahaha' mcm lepas kena candu..aih pro bn..pro bn..

Anonymous said...

Pecacai PakarTurn makin meroyan & gelabah bila sekarang ni makin ramai rakyat yg sedar penipuan kera jaan.
Contohnya, anon 12.07 PM tu. Maki & mencarut di bibir walau di bulan mulia ini. Atau dia bukan Melayu/Islam kot?

Anonymous said...

Mana dia suara rais yatim mengenai isu ini? Kepala dh masuk ke dalam cengkerang ke?

Anonymous said...

Babi 6:52 contoh macai pakatoon uneducated. Dulu kata mkn dedak, kini kata makan taik. Macai tu terlupa yg dia hirup air kencing pemimpin ph sejak tadika lagi

Anonymous said...

Macai ph uneducated pandai suruh babi hutan kencing la. Kamu penternak babi ke? Patut la perangai mcm babi

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatreds. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message.

Anonymous said...

Dear all netizens. This Blog is provided by a good bloggers. They don't get paid by anybody. Never twist facts and never give negative and racist comments to inspire hatreds. Please give your comments to encourage these kind of websites to screw Pakaton. Please pass on this message.

Zack Mahadi said...

Sekarang dia dah pun jadi PEGUAM NEGARA..so?

Anonymous said...

benci ke xsuka ke nk bt mcmna dah.. golongan ni dah pegang negara.. kita dgn anak cucu kita had je lah.. ��

Anonymous said...

Mmg pakatan tak cukup educated...... utk merembat harta negara sampai hutang mencecah 1 trillion! Kesian anak cucu kita kena tanggung

Anonymous said...

See how jho lo, 'melayu' umno, sapu duit kita dan enjoy de menjoy

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatreds. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message.

Anonymous said...

Dear all netizens. This blog is provided by a good blogger. They don't get paid by anybody. Never twist facts and never give negative and racist comments to inspire hatreds. Please give your comments to encourage these kind of websites to screw PAKATON. Please pass on this message.

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatreds. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message.

ksb soundsystem said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

apa nak kata ..peguam yang mewakili chin peng dan mencabar keputusan mahkamah mengenai larangan penggunaan kalimah Allah pada gereja disabah dan sarawak (2013) dah dilantik menjadi peguam negara... hahahaha

Anonymous said...

Dear all netizens. this Blog is provided by a cybertrooper. They get paid by UMNO to twist facts and give negative and racist comments to inspire hatreds. please don't comment to encourage these kind of websites. please pass on this message.

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget