KL CHRONICLE: Kelemahan #Bajet2018 Pulau Pinang akhirnya dibongkar #Negaraku #Malaysia

Thursday, November 2, 2017

Kelemahan #Bajet2018 Pulau Pinang akhirnya dibongkar #Negaraku #Malaysia


Tajuk utama bagi bajet Pulau Pinang 2018 ialah bonus RM2,000 diberikan kepada penjawat awam negeri dengan rekod yang baik manakala mereka yang mempunyai rekod buruk akan menerima RM1,000.

Ini mungkin kedengaran seperti berita besar tetapi jika anda meneliti butirannya, itu tidak begitu mengagumkan.Berdasarkan pengumuman bonus tahun lepas, terdapat hanya 3,741 kakitangan awam yang layak.

Jadi, walaupun semua penjawat awam dianggap "baik" dan menerima bonus sebanyak RM2,000 maka jumlah kos untuk 3,741 orang adalah kira-kira RM7.5 juta.

RM7.5 juta jika dibandingkan dengan aset negeri bernilai RM312 juta dari Pulau Jerejak dan Peel Avenue yang dijual melalui rundingan terus tanpa tender.

RM7.5mil juga baik dibandingkan dengan RM305 juta yang mereka bayar untuk "laporan" yang tidak pernah dapat diselesaikan walaupun RM220 juta telahpun dibayar dan untuk projek-projek yang tidak memulakan apa-apa pembinaan pun. 

Atau aset kerajaan RM37 bilion yang dijual atau diniagakan sejak DAP mengambil alih Pulau Pinang.

Walau bagaimanapun, mengumumkan bonus "RM1,000 kepada RM2,000" untuk penjawat awam dan menjadikannya berita tajuk utama memang menarik perhatian.

Belanjawan Kerajaan Pulau Pinang untuk tahun ini juga disasarkan pada RM1.2 bilion - atau 400% lebih banyak daripada apa yang berlaku pada tahun 2008 oleh itu Pakaton harus berhenti menipu yg mereka akan dapat mengurangkan kos bajet Kerajaan Persekutuan kerana kerajaan negeri mereka sendiri tidak mampu untuk berbuat demikian.

1 comment:

pak alresky said...

ASS..WR.WB.SAYA pak alresky TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA EYANG WORO MANGGOLO,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN AKI SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN EYANG WORO MANGGOLO MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-3744-3355) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL EYANG WORO MANGGOLO SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIH
NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-3744-3355)
BUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL EYANG WORO MANGGOLO
>>>>>TOTO TOGEL 2D 3D 4D KLIK DISINI <<<<<
DIJAMIN TIDAK MENGECEWAKAN ANDA APAPUN ANDA MINTA INSYA ALLAH PASTI DIKABULKAN BERGAUNLAH SECEPATNYA BERSAMA KAMI JANGAN SAMPAI ANDA MENYESALShare This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget