KL CHRONICLE: Pengalaman Umrah bersama anak kecil

Monday, February 6, 2017

Pengalaman Umrah bersama anak kecil


TIPS BAWA TODDLER PERGI UMRAH

1. Saya x bawak stroller, sebab tau kt masjidil haram (masa tawaf n saie) n dalam masjid nabawi xboleh bawak stroller pun. N sebab malas nk pikir if stroller hilang masa tinggal kt luar pintu flight tu until arrival. Nanti satu hal pulak nak carik sana sini. Bawak baby carrier sahaja n dukung la mcm koala bear (kalau larat).

2. Bawak la extra dari biasa pampers sepnjg journey flight n bas. Sebab kadang2 dlm flight/ bas enjin vroom vram vroom vram perut jadi bkecamuk akibat nya asek poo poo. Bkn anak nye je, mak bapak pun sama. Bwk jgk la another pair of footwear for their mood sepjg journey (kekdg nk pkai slipar sbb rimas pkai shoes n vice versa)



3. 1 whole bag of your toddler's fav stuffs to keep them occupied. Dlm orked's barbie bagpack ada pencils, crayons, hello kitty, doll, minnie mouse, sunglass n mirror (#ohhajjahkecilkudiva). Jgn lupa food munch2, air kosong, air kesukaan etc.

4. Mekah madinah is very dry, despite lower temperature from malaysia. Bawak la lotion/cream tu avoid dry skin that can lead to itchiness. N drink lots of water, lagi2 air zamzam. Pakai la headgear or tudung etc for your kids to avoid telinga sejuk then ahchoom ahchoom.

5. Org ckp kalau smpai tmpt baru yg weather dia laen, xpyh mandi for 1 or 2 days. I did the exact for both orked n i, alhamdulillah sehat throughout journey. Orked demam the day aftr our 1st umrah (alhamdulillah 1 day je), tu pun maybe sbb pnt sgt buat saie. Out of 7, she walked 6 rounds on her own (around 4km). Saie is quite relaxed because xperlu dlm wudhuk n u can go at ur own pace. Nk lari, lari, nk jalan, jalan, nk duduk kejap rest mnum air zam zam pn blh.

6. Kt masjidil haram kalau xlarat dukung blh rent wheelchair, tpi kene tolak kt level 1 atas. Besar sikit diameter tawafnya n jauh sikit la dri kaabah. Stroller mmg no entry. Sbb tu in d end orked jadi koala bear (plus nk feeling lbeh when closer to kaabah). 😂

7. Pakai socks all d time sbb lantai masjidil haram n masjid nabawi sejuukk. Kt madinah sejukkk so get ready la jaket tebal siket (ramai kids pkai winter clothing). Kalau adult ikut la ketebalan lemak masing2.

8. Org arab sukaaa sgt kids. N kids memang murah rezeki sgt. Tiap2 hari ada je org bgi lolipop, chocolates, socks n watch pun adaaa. Kalau mothers yg no salt, no sugar, no egg tu, redha je lah. Bersihkan hati, jgn marah pulak org tu niat baik. N redha je la anak kena peluk cium dukung dgn strangers. They totally adore kanak2, berkat katanya. #ohmyhajjahkecil

9. If u find the need to use leash or buckle or harness for your kid, please do. Pedulikan apa org laen ckp. Asal kn anak xhilang. I didnt use one sebab orked's personality mmg suka melekat ngn mommy de, xnk jauh dri pandangan pun. Org nk maen ngn de pun de buat2 pndg tmpt laen n kontrol senyum.

10. For mommies, not advisable to bring ur kids to raudhah. Ramai yg amat. Like xd ruang pun nk solat unless ada org jagakan supaya xdipijak. Pass the baton (ur kid) to ur husband sbb for guys blh enter raudhah anytime, for ladies only 9-11am, 1-3pm, 9-11pm. 

NATHALIA SYATILLA

1 comment:

Muhamad Nur Hisham said...

Cakap sekejap Inggeris sekejap jawa sekejap bugis... Tak paham aku

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget