KL CHRONICLE: @cmlimguaneng : @DAPMalaysia tak minat bertanding di K Kangsar dan Sg Besar

Sunday, May 15, 2016

@cmlimguaneng : @DAPMalaysia tak minat bertanding di K Kangsar dan Sg Besar


Selepas kalah teruk di Sarawak, Parti Cina rasis DAP hari ini menyatakan pendiriannya bahawa parti itu tidak berminat untuk bertanding pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Kangsar dan Sungai Besar pada 18 Jun ini.

Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng yang enggan mengulas lanjut berhubung calon Pakatan Harapan bagi pilihan raya kecil itu, bagaimanapun berkata segala keputusan akan dibuat selepas mesyuarat peringkat Majlis Presiden atau Majlis Tertinggi Pakatan Harapan diadakan."Terlalu awal untuk memperkatakan tentang perkara ini. Kita serahkan kepada mesyuarat yang akan diadakan nanti di peringkat Majlis Presiden atau Majlis Tertinggi Pakatan Harapan yang tentu kami akan hadiri dan kami akan bincang dahulu sama-sama. Baru ada semangat setiakawan.

"Dari DAP kami tidak berminatlah... kami tidak berminat untuk bertanding di dua kawasan berkenaan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Penang Anime Matsuri-Magical Summer 2016 di George Town hari ini.

Mengulas lanjut, Lim turut menyifatkan perkara berkenaan pilihan raya kecil di Parlimen Sungai Besar seharusnya diajukan kepada Menteri Besar Selangor yang juga Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali terlebih dahulu kerana kawasan terbabit adalah di negeri Selangor.

"Kita masih ada masa yang panjang untuk perbincangan kerana hari penamaan calon adalah pada 5 Jun. Masih belum terasa bahang-bahang pilihan raya kecil... ada tiga minggu lagi, marilah kita bersabar. Apa yang penting DAP hanya akan menyokong calon Pakatan Harapan sahaja," katanya.

Semalam Lim menegaskan DAP hanya menyokong calon Pakatan Harapan dalam kedua-dua pilihan raya kecil berkenaan dan tidak akan menyokong calon PAS kerana parti itu bukan sekutunya.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan Anggota Parlimen Kuala Kangsar Datuk Wan Muhammad Khair-il Anuar Wan Ahmad, yang juga Pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia, dan Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi yang juga Anggota Parlimen Sungai Besar Datuk Noriah Kasnon terkoran dalam nahas helikopter pada 5 Mei di Sebuyau, Sarawak.

Dalam Pilihan Raya Umum 2013, Wan Muhammad Khair-il, daripada Barisan Nasional, mengalahkan calon PAS Khalil Idham Lim Abdullah dan Datuk Kamilia Ibrahim (Bebas) dengan majoriti 1,082 undi, manakala Noriah mengekalkan kerusinya setelah mengalahkan calon PAS Mohamed Saleh M Hussain dengan 399 undi.

No comments:

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget