KL CHRONICLE: #TahukahAnda Jejaka ini adalah Pengarah Urusan McDonald's Malaysia?

Friday, March 25, 2016

#TahukahAnda Jejaka ini adalah Pengarah Urusan McDonald's Malaysia?


Ramai rakyat Malaysia serta penggemar makanan restoran McDonald's Malaysia mungkin tidak mengetahui siapa Pengarah Urusan McDonaldd's di negara ini. Dalam fikiran mereka, mungkin Pengarah Urusan (Managing Director) McDonald's mungkin seorang dari Amerika Syarikat memandangkan McDonald's berasal dari negara itu. Namun, sebenarnya Pengarah Urusan McDonald's adalah seorang anak jati FELDA yang telah menjadi kebanggaan peneroka FELDA di negara ini. Encik Azmir Bin Jaafar, seorang anak peneroka FELDA di Gemas, Negeri Sembilan kini merupakan Pengarah Urusan McDonald's Malaysia.Menjejak langkah awal beliau dalam menceburi bidang Food & Beverages adalah sangat menarik. Di awal pendidikan beliau, Encik Azmir pada mulanya melanjutkan pelajaran di Universiti Georgia, Amerika Syarikat dalam bidang Pengajian Pemakanan (Diet Klinikal). 

Sebaik sahaja tamat pengajian di Amerika Syarikat, dan menyedari bahawa beliau boleh menyumbang kepada pembangunan negara, Encik Azmir Bin Jaafar telah mengambil keputusan untuk kembali ke tanah air. Sekembalinya beliau ke tanah air, Encik Azmir Bin Jaafar telah bekerja di sebagai pelayan di sebuah hotel terkemuka sekitar tahun 1993. Pekerjaan ini sudah semestinya mengajar beliau sedikit sebanyak tentang selok - belok bidang makanan & minuman. 

Selepas bekerja di hotel dan melihat peluang didalam syarikat McDonald's, Encik Azmir Bin Jaafar menjadi Pengurus Pelatih di McDonald's sehingga menjawat jawatan Ketua Jabatan Pembangunan, Pengurus Besar dan pernah meneraju McDonald's Middle East Development Company sehingga Januari 2015. Untuk memendekkan cerita, segala usaha Encik Azmir Bin Jaafar akhirnya membuahkan hasil apabila beliau dilantik ke jawatan no 1 McDonald's di negara ini. 

Bagi kami di #KLChronicle, kejayaan seorang anak FELDA menerajui restoran makanan segera terbesar di negara ini membuktikan bahawa McDonald's Malaysia tidak pernah sesekali bersikap "memilih" dalam pengambilan pekerja mereka. Malah, jika seseorang itu berkelayakan dan berkebolehan seperti Encik Azmir Bin Jaafar, beliau akan dipilih dan diberi peluang untuk berkhidmat. Tidak kira lah beliau dari FELDA mahupun anak orang kaya. 

Tindakan McDonald's Malaysia ini berbeza dengan syarikat - syarikat swasta yang lain dimana sekarang ini syarikat swasta mahukan pekerja mereka mampu berbahasa Cina dan sebagainya. Ini sudah pastinya merupakan satu kekurangan kepada anak  - anak berbangsa Melayu Islam dan India kerana mereka tidak dapat bertutur dalam bahasa Cina. Oleh itu, apa yang dilakukan oleh McDonald's Malaysia dalam memberikan peluang kepada anak FELDA wajar diberi pujian. 

p/s : Ada lagi orang yang nak boikot McDonald's?

No comments:

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget