KL CHRONICLE: PM @NajibRazak mahu perbelanjaan untuk protokol dikurangkan #Jimat

Thursday, February 11, 2016

PM @NajibRazak mahu perbelanjaan untuk protokol dikurangkan #JimatPerdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu perbelanjaan yang digunakan untuk majlis sambutan lawatan kerja dan rasmi beliau serta menteri Kabinet dikurangkan selaras dengan langkah berjimat cermat kerajaan.


Berdasarkan pemerhatiannya melalui lawatan kerja yang dilakukan baru-baru ini, Najib berkata beliau melihat masih ada perbelanjaan yang boleh dikurangkan atau dielakkan.

"Saya berterima kasih untuk segala persiapan menyambut kehadiran saya. Saya faham sekiranya ada protokol yang perlu diikuti, tetapi di mana boleh, kita kurangkan persiapan seperti karpet merah, hidangan istimewa dan sebagainya.


"Fokus utama kita adalah rakyat, bukan protokol," kata perdana menteri dalam entri terbaharu beliau dalam blog NajibRazak.com.

Najib yang juga menteri kewangan berkata pada mesyuarat Jemaah Menteri pertama 2016 di Putrajaya pada 6 Januari lepas, beliau mengingatkan Kabinet dan kementerian untuk membelanjakan peruntukan yang diberi secara berhemat.

Perdana menteri berkata setiap lawatan kerja yang dilakukannya adalah bertujuan untuk bersama rakyat, mendengar masalah mereka dan mencari jalan penyelesaian bersama.

"Alhamdulillah, saya nampak rakyat menerima baik pendekatan sebegini agar masalah mereka mendapat perhatian dan penyelesaian secepat mungkin," katanya.

Menurutnya, dalam setahun 2 tahun ini, beliau merasmikan banyak majlis dan membuat lawatan kerja di seluruh negara. – Bernama, 10 Februari, 2016.

No comments:

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget