KL CHRONICLE: Ekonomi Malaysia Bakal Hancur & Musnah? Jangan tipu lah..

Sunday, August 23, 2015

Ekonomi Malaysia Bakal Hancur & Musnah? Jangan tipu lah..


Mesej WhatsApp dari pembaca ke #KLChronicle

"Ok. The actual situation on Ringgit macam ni bro. The economic fundamentals kita tak terkesan sangat, sebab tu bila Ringgit turun 20%, harga barang tak pula naik 20%. Harga barang semua adalah stabil, interest rate pun stabil. Pihak pembangkang yang main propaganda yang RM lemah ni macam langit nak runtuh.



Pihak yang terkesan kepada kejatuhan Ringgit ni adalah businessman yang buat importers, dan orang kaya yang mampu hantar anak pergi study oversea pakai duit sendiri. Most people termasuk businessman yang export barang sebenarnya untung atau tak terkesan dari kejatuhan Ringgit ni.

Aku dulu belajar Forex kat univeristi, so aku tau sikit-sikit pasal tukaran wang asing ni. Kalau kita nak tambat Ringgit kita kena pakai Foreign Reserve kita yang sebanyak USD100 billion simpanan di Bank Negara untuk beli Ringgit pakai USD yang ada.

Persoalannya, adakah berbaloi kita pakai simpanan rizab kita untuk bagi manfaat kepada segelintir sahaja pihak yang mostly antaranya businessman importer dan orang kaya yang anak belajar di oversea atas tanggungan sendiri?

Lu pikir lah sendiri..

1 comment:

mus imah said...

Kaedah2 yg dilaksanakan sekarang dan kedudukan ekonomi yg positif x dapat dirasai oleh rakyat. Dalam keadaan sekarang ini rakyat mahukan supaya kaedah2 yg dilaksanakan dapat mengurangkan harga barang supaya kos sara hidup tidak membebankan. Antara contoh yg mungkin dapat dirasai ialah pengurangan kadar GST daripada 6% kepada yg lebih rendah dan mengecualikan servis2 tertentu daripada dikenakan GST. Rakyat juga mahu supaya kadar faedah pinjaman bank ditetapkan pada tahap yg rendah agar tidak membebankan peminjam.

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget