KL CHRONICLE: Ini Cerita Sebenar #1MDB , 9 perkara yang perlu anda tahu

Thursday, April 16, 2015

Ini Cerita Sebenar #1MDB , 9 perkara yang perlu anda tahuRM42 bilion yang dipinjam oleh 1MDB tidak hanya hilang begitu sahaja. Inilah yang anda dapat dari wang itu.

1) Membeli dan memiliki 15 loji kuasa dan desalinasi di lima buah negara - dengan kapasiti penjanaan tenaga bersih 5594MW
- Mesir, Bangladesh, UAE, Sri Lanka, Pakistan dan Malaysia.
- IPP terbesar di Mesir dan Bangladesh. Kedua terbesar di Malaysia.2) Membina 3 lagi Loji kuasa baru
- 2000MW Jimah East Power di Port Dickson (RM11b untuk kos)
- 2000MW Loji Kuasa Gas di Melaka - http://tinyurl.com/pxulqx8
-50MW (RM1b untuk kos) Loji Solar di Kedah - terbesar di Malaysia - http://tinyurl.com/ljjar4a
- Membeli 310 ekar  tanah berharga RM300 juta di Pulau Indah untuk projek-projek yang berkaitan dengan tenaga. http://tinyurl.com/qfw22gh

3) Membantu mengurangkan kos kuasa IPP kepada TNB sehingga separuh pada tahun 2012 setelah berunding untuk kadar yang lebih rendah bagi loji kuasa sedia ada dan baru.
- Ini telah membantu pembekuan peningkatan harga elektrik yang dijadualkan pada bulan Julai 2014, Jan 2015 dan juga membenarkan TNB untuk mengurangkan kadar elektrik pada bulan Mac 2015 (pertama kali dalam sejarah bahawa kadar elektrik dikurangkan dalam Sejarah Malaysia) mungkin dengan satu lagi pengurangan kadar elektrik pada bulan Julai 2015.

4) Mengkonsepsikan, merancang dan membangunkan  70 ekar tanah di Tun Razak Exchange (TRX) yang mempunyai Nilai Pembangunan  Kasar (GDV) sebanyak RM40 bilion
- Dijangka menarik lebih 250 syarikat global, mewujudkan 500,000 pekerjaan secara langsung dan tidak langsung
- Menjadi pusat global bagi kewangan antarabangsa, perdagangan dan perkhidmatan terutamanya bagi Kewangan Islam
- Jualan dan pembangunan Pertama adalah projek RM8b dengan syarikat terbesar di Australia, Lend Lease ditandatangani pada bulan Mac 2015 - http://tinyurl.com/knqebe2

5) Mengkonsepsikan, merancang dan membangunkan 495 ekar projek Bandar Malaysia dengan nilai pembangunan kasar RM155 bilion
- Termasuk hubungan melalui 60-90minute Keretapi Berkelajuan Tinggi ke Singapura dan MRT Kuala Lumpur (satu stesen dari TRX).
- Dijangka mempercepatkan pembangunan koridor selatan Malaysia dengan kawasan pertumbuhan satelit di Seremban, Batu Pahat, Muar, Melaka dan Bandar Nusajaya.

6) Membeli, membina dan melengkapkan lapan kemudahan ketenteraan baru untuk TUDM dan PDRM berharga RM2.7b (http://tinyurl.com/7eduhru)
- Termasuk dua lapangan terbang udara baru – 500 ekar pangkalan TUDM di Sendayan dan flying wing PDRM di Subang.

7) Merancang dan membeli tanah untuk beberapa projek bagi 30.000 rumah kos rendah dan mampu milik di seluruh Malaysia - khususnya di Pulau Pinang (9999 unit rumah mampu milik dengan kos tanah RM1.3b (http://tinyurl.com/ous4pcj) dan Lembah Klang (20,000 unit di Bandar Malaysia).

8) Menjalankan hampir RM400 juta projek CSR yang termasuk menghantar 2,300 orang di antara 2011 dan 2014 untuk menunaikan Haji, subsidi tayar untuk pemandu teksi di bawah TR1MA 1.0 dan 2.0, 15 tempat pemulihan untuk pelajar di Sarawak, projek bekalan elektrik dan air luar bandar dan klinik bergerak 1Malaysia. http://tinyurl.com/q225juq
- Termasuk membaik pulih rumah lama untuk golongan miskin di bawah program Nadi Kasih pada tahun 2011, dengan kos RM90.5 juta.

9) Membina dan mendalami hubungan dengan negara-negara utama di Timur Tengah - termasuk urusan dengan Arab Saudi yang telah membantu Malaysia meningkatkan kuota haji sebanyak 20,000 jemaah haji setiap tahun dan juga membantu pelajar  kita keluar dari Mesir.
- Membangkitkan minat dan menarik berpuluh-puluh bilion pelaburan dari negara-negara asing - terutamanya daripada kerajaan dan syarikat-syarikat dari Timur Tengah ke Malaysia sejak 2009 dalam pelbagai projek 1MDB dan projek bukan 1MDB yang lain.

5 comments:

Abu Bakar said...

Masalahnya dari tempoh 1MDB ditubuhkan sejak tahun 2008 hingga sekarang ini, sudah 7 tahun, tetapi untungnya tiada, malahan hutangnya makin menggunung, ini apa cerita?

Malahan perancangan di Tun Razak Exchange itu, dari mana nak dapat dana, nak hutang lagi? berapa banyak nak hutang lagi?

Malahan projek-projek yang hendak dibuat itu, dari mana nak ambil modalnya? Ini kerana dalam bank 1MDB hanya ada USD 1.103 bilion katanyalah, entah ada entah tidak, sebab nak bayar kadar faedah pun perlu buat pinjaman lain sebanyak RM 3 bilion lagi.

Isunya sekarang ini adalah macam mana nak buat perancangan yang kononnya dibuat dengan kos berbilion ringgit itu?

Dana tak tahulah ada ke tidak, kemudian asyik berhutang lagi dan lagi dan lagi, apa semua ini?

Menarik pelaburan berpuluh-puluh bilion ringgit dari Timur Tengah, apakah keuntungan yang 1MDB dapat dari pelaburan itu sedangkan 1MDB nak bayar kadar faedah pun kena pinjam lagi RM 3 bilion.

Tun Dr. Mahathir mempertikaikan macam mana nak dibuat semua yang dirancangkan itu, mana nak korek dana, mana nak cari modal? Hutang makin bertambah, rugi juga makin bertambah. Itu isunya.

Abu Bakar said...

5) Mengkonsepsikan, merancang dan membangunkan 495 ekar projek Bandar Malaysia dengan nilai pembangunan kasar RM155 bilion
- Termasuk hubungan melalui 60-90minute Keretapi Berkelajuan Tinggi ke Singapura dan MRT Kuala Lumpur (satu stesen dari TRX).
- Dijangka mempercepatkan pembangunan koridor selatan Malaysia dengan kawasan pertumbuhan satelit di Seremban, Batu Pahat, Muar, Melaka dan Bandar Nusajaya.

--------------------------------------

Kos pembangunan kasar RM 155 bilion, dana yang ada RM 42 bilion, apa semua ini?

Abu Bakar said...
This comment has been removed by the author.
Abu Bakar said...

Mengapakah Najib tak memberikan penerangan sebegini dalam temu bual dengan TV 3 sebelum ini ye?

RSOthman said...

Betul tu! Kalau betul perancangan dan projek dah ada ditangan, kenapa x bagitahu rakyat? Klu Tun M pun tak faham, rakyat lagi ler tak faham. Takut yg dinyatakan cuma CADANGAN jer! Projek x ujud pun!

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget