KL CHRONICLE: 12 Fakta Penting Bantuan #PascaBanjir oleh MOA yang perlu anda tahu

Thursday, January 22, 2015

12 Fakta Penting Bantuan #PascaBanjir oleh MOA yang perlu anda tahu


1. Sebanyak 3 juta telah dibelanjakan pada awal  oleh MOA. Kementerian Pertanian sangat komited bantu walaupun kita patut berada di belakang
2. Penyusunan semula bajet oleh PM. Setakat ni projek rakyat ttp diteruskan, cuma mungkin operasi pengurusan dan Kementerian dikurangkan.

3. Tambahan 100 juta untuk Tekun & 10k untuk mangsa banjir pulihkan semula perniagaan mereka. Tangguh pinjaman oleh Agrobank & tekun. Untuk Tekun kita beri dgn segera, tidak ada lagi borang n karenah birokrasi. Tekun juga akan menjadualkan semula pinjaman utk meringankan beban mangsa. Agrobank pula perumtuk 50 juta utk pinjaman kpd mangsa banjir tanpa cagaran dan penjamin.

3. Kita ada formula utk bayar kpd mangsa banjir. Contohnya lembu rm700 seekor utk maksimum 10 ekor.

4. Berapa kali saya dh jelaskan, mangsa tak perlu repot polis utk dapatkan bantuan. Cukup dgn lapor kpd jabatan pertaniam terdekat

5. Ketegasan MOA. KADA tak perlu tunggu duit dr kementerian kewangan. Guna duit sendiri dulu. Sebab saya turun sendiri ke Kelantan tgk keadaan sangat teruk kpd penduduk. Kalau kita tak buat, akan memudaratkan penduduk kelantan.

6. Ada pertindihan kerja. Contoh pengurusan sungai. Sungai bukan dbawah MOA tapi klu kita asyik tolak2 kerja, rakyat yg rugi. Moa ambil tanggungjawab ini untuk baiki sungai di Morak, Kb Kelantan.

7. Bagi kenaikan harga barang pertanian, pemborong ambil kesempatan. Kelantan, Terengganu bkn pengeluar sayur.

8. Sebab tu kita bukak pasar TANI khas yg harga sehingga 60% lebih murah. Di Kelantan sahaj kita buka 11 pasar TANI khas. Kita buka di kawasan yg mengalami banjir.

9. Larangan eksport sayuran buah2 dan ikan rakyat utk menjamin bekalan mencukupi

10. Kita perlu sama2 berkerja antara kerajaan, glc dan swasta dlm bidang agromakanan. Sy tidak nampak lagi keagresifan GLC yang terlibat dalam agromakanan utk sama2 bantu gerak kerja membntu mngsa banjir.

11. Utk bantu mangsa banjir, kita kerah sukarelawan bersih rumah. Kita beri peralatan. Kita juga turun dptkan maklumbalas. Ada kwsn perlu makanan. Ada kwsn perlu barang selimut, dapur. Semua tu kita semak & selaraskan.

12. Sebnyak 500,000 utk bnjir di Sarawak. Tidak ada diskriminasi, kita juga Bantu rakyat Sarawak. Bekalan makanan tidak ada masalah buat masa skrg.

No comments:

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget