KL CHRONICLE: BONGKAR ! Suara Pakatan Rakyat Samakan Pejuang Negara Dengan Babi !!

Thursday, March 7, 2013

BONGKAR ! Suara Pakatan Rakyat Samakan Pejuang Negara Dengan Babi !!

Dasar BANGSAT!!!! Itulah perkataan pertama yang terungkap apabila melihat watak karikatur yang dipaparkan di dalam salah sebuah portal pembangkang. Ia mengambarkan watak anggota keselamatan seperti seekor babi sedang menembak kearah seorang lelaki yang memegang tasbih.


Signifikasi yang difahami melalui watak-watak di dalam karikatur tersebut ialah, kononnya para anggota keselamatan negara sedang berperang dengan warga Filipina berketurunun Sulu yang lemah, tanpa sebarang kelengkapan senjata.


Walaupun dari satu sudut, ia mempunyai kebenaran kerana memang tidak dinafikan pasukan keselamatan memang dilengkapi dengan senjata dan peralatan yang canggih. Namun itu bukan bermakna mereka itu tidak wajar untuk diperanggi, kerana masyarakat mengetahui sehingga kini tragedi berdarah ini telah mengorbankan 8 orang perwira negara.


Namun itu bukanlah persoalan utama yang ingin dibincangkan, kerana apa yang ingin dikatakan ialah mengenai kebiadapan melampau mereka dalam mencari simpati rakyat. Dimanakah kewajarannya untuk mereka memanipulasikan isu ini disaat seluruh masyarakat Malaysia sedang bersedih terhadap pencerobohan bersenjata di Sabah?


Perasaan ini juga seolah tidak dapat dikawal, bercampur baur antara sebak dan sedih dengan marah dan benci terhadap puak-puak pembangkang atas sikap kurang ajar yang dipamerkan. Sifat perikemanusian seolah telah luput dan hilang dari jiwa mereka hanya kerana ingin memastikan kerajaan BN/Umno dapat ditumbangkan.


Betul, di dalam arena politik semua yang terlibat pasti mengharapkan kemenangan, namun ia sepatutnya tidak dilakukan dengan cara yang melampau dan melangkaui norma keberadaban seorang insan. Lantaran sikap rakus dan tamakkan kuasa itu, mereka seolah-olah telah terikut-ikut dengan fitrah binatang yang hidup tanpa sempadan dan batasan.


Ada perkara yang wajar dan boleh digunakan untuk kepentingan parti-parti politik, namun isu-isu berkaitan keselamatan dan kedaulatan negara memerlukan seluruh rakyat tanpa mengira agama, bangsa dan ideologi politik agar bersatu hati. Sungguh menyedihkan, apabila melihat pimpinan pakatan pembangkang hanya memberikan perhatian kepada isu-isu populis yang dilihat boleh memberikan kelebihan kepada mereka.

Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

No comments:

Share This

Comments

Facebook Popup

Powered by Blog - Widget